komposztálás

A „Zöldhulladék kezelés – Ezek a legfontosabb tudnivalók!” című cikkünkben Korfanti Gábor megosztotta velünk a legfontosabb tudnivalókat a zöldhulladék kezelésével kapcsolatban, most a komposztáláson a sor.

Sajnos a világunkban már olyan sok a szemét, szó szerint hulladék hegyek között élünk, hogy ha csak egy kicsit is képesek vagyunk újrahasznosítani, azzal máris tettünk valamit a jövőnk érdekében.

Komposztálni még annyira sem bonyolult, mint végigolvasni az erről szóló írásokat. Ha már belevágtunk, minden sokkal egyszerűbb lesz. Szóval, most utoljára olvasás, és aztán hajrá!

Miért érdemes komposztálni?

Komposztálásra azért van szükség, hogy a kommunális és a zöldhulladék ne kerüljön be a szeméttelepre, hanem egy komposztálási folyamat végén tápláló virágföld lehessen belőle. Ezzel két legyet ütünk egy csapásra, kevesebb szemetet termelünk, ugyanakkor nem kell virágföldet vásárolnunk.

Mit lehet komposztálni?

 • Kerti hulladékot: virágok, lehullott gyümölcs és zöldség, faágak, falevelek, fűkaszálék, gyomok
 • Konyhai hulladékot: gyümölcs, zöldség, krumpli, tojáshéj, kávézacc, tea filter tartalma (!), elhervadt vágott virág, cserepes virág (cserép nélkül!)
 • Egyéb hulladékot: papír (ha nem színes), fa (kezeletlen!)

Mi az, amit TILOS a komposztba dobni?

Főtt ételmaradékot, hamut, üveget, fémet, műanyagot, színes újságot, pelenkát, porzsákot, fáradt olajat, vegyszereket.

Milyen eszközökre van szükség a komposztáláshoz?

Először is, szükség lesz egy kis területre a kertben, ahová a komposztálót tehetjük. Ez a kijelölt rész inkább félárnyékos helyen legyen, ahová nem tűz egész nap a nap. Fa vagy bokor árnyékába. Fontos, hogy védett legyen a csapadéktól és az erős széltől.

 • Lombtároló rács: Olyan, mint egy dróthálóból készült tároló, aminek teteje nincs. Ebben a zöldhulladék érintkezik a talajjal, éri a nedvesség is, de nem férnek hozzá az állatok.
 • Komposztáló láda: Leggyakrabban újrahasznosított műanyagból vagy fából készült láda, amelybe belehelyezhetjük a zöldhulladékot.
 • Komposztáló keret: leggyakrabban fából készült keret, olyan láda, aminek nincs alja, sem teteje. A zöldhulladék érintkezik a talajjal, felülről pedig kaphatja az esőt, ettől függetlenül, figyelni kell a komposzt nedvesség tartalmát.
 • Komposztálási adalék: gyakran szükség van rá, hogy a komposzt minőségét javítsuk, mivel később az ebből kinyert humusszal fogjuk táplálni a kertünket. Vagy a komposzt érését gyorsítsuk, ezért szükség lehet mikroorganizmus-enzimkészítményekre.
 • Ásóvilla: a komposztot gyakran át kell forgatni, ezzel is gyorsítjuk a komposzt érését, illetve megakadályozzuk, hogy rágcsálók költözzenek be a komposztunkba.
 • Komposzt aprító gépek: ha a komposztba helyezés előtt felaprítjuk a kerti hulladék nagyját, a komposztálási idő drasztikusan lerövidül. Ezért érdemes a faágakat aprító géppel „ledarálni”, vagyis „szecskázni”. Érdemes olyan aprítógépet venni, ami egyből egy dobozba aprítja, így könnyű lesz a komposzthoz vagy az ágyásokhoz hordani az aprólékot.
 • Rosta: Rosta keret lehet fémből vagy fából. Akeretben lévő rosta háló általában fémből készül. Az érett komposzt kitermeléséhez nélkülözhetetlen.
 • Tároló edények a lakásban: praktikus a komposztba szánt anyagokat tárolóedényekbe gyűjteni, így nem kell minden órában a kert végében lévő komposzthoz szaladgálni.

A komposztnak nem kell nagy hely, elfér a két társasház között is, egy árnyékosabb részen.

A pakolási sorrend fontos lehet, érdemes a komposzt aljára a szecskázott faanyagot, majd a zöld és konyhai hulladékot, majd földet tenni a tetejére. Ha komposztáló ládába tettük mindezt, akkor nedvességet kell hozzáadnunk, és rendszeresen átforgatni. A komposztnak mindig nedvesnek, de nem vizesnek kell lennie.

Fontos információ, ezért ezzel zárnám, hogy, a komposztot a giliszták fogják porhanyós virágfölddé változtatni. Ne ijedjünk meg tehát, ha a komposzt töltésénél látjuk őket. Ezért jók azok a ládák, amiknek nincs alja, és ezért fontos, hogy nedves legyen a komposzt, de ne vizes, mert abba belefulladnak.

Érdemes mindig egy adag földet tenni a komposzt tetejére, ezzel elkerüljük, hogy konyhaszaga legyen a kertünknek és odagyűljenek a vadak vacsorázni. És most hajrá!

Szerző: Korfanti Gábor (ZöldEl – Zöldhulladék elszállítás)

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.