hortenzia

A hortenzia (Hydrangea) a hortenziafélék családjába sorolt növénynemzetség, melybe mintegy 100 faj és megannyi hibrid valamint változat tartozik. Örökzöld és lombhullató hortenzia fajok egyaránt ismertek.

Hazánkban rendkívül kedvelt dísznövény, leggyakrabban a kerti hortenziával és a cserjés hortenziával találkozni a kertekben, de a kertészetek kínálatában egyéb fajokkal is találkozhatunk.

Cikkünkben bemutatjuk a kerti hortenzia gondozásának legfontosabb tudnivalóit, valamint más hortenzia fajokat is, melyek a kert különleges díszei lehetnek.

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) gondozása

hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) közepes termetű, bokros növekedésű, évelő növény. Lombozatát közepes zöld színű, kerekded formájú levelek alkotják, fő díszét nagyméretű, gömb alakú virágai jelentik.

Virágai rózsaszínek, lilák, kékek, fehérek, világoszöldek is lehetnek. Szépségükben nyár elejétől gyönyörködhetünk. Látványos virágai miatt ideális szoliter növény, de laza sövényt is nevelhetünk belőle, ha a töveket egymás mellé ültetjük.

A kertben félárnyékos helyet keressünk számára, mivel a tűző napot nem bírja. Legjobban a savanyú talaj szereti, valamint igényli, hogy földje mindig kissé nedves legyen.

A hortenzia kimondottan kedveli a lágy vizet, ezért a legjobb, ha esővízzel öntözzük. A téli fagyokkal szemben talajtakarással védjük. Ha tavasszal kissé visszavágjuk, több virágot fog hozni.

A hortenzia szaporítása

hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

A hortenzia legegyszerűbben dugványozással szaporítható a nyár első felében, de tőosztással is megpróbálkozhatunk.

Ha dugványokkal szeretnénk szaporítani, vágjunk le 15 cm-es, ceruza vastagságú, egészséges hajtásokat. Az alsó levélpárokat szedjük le róluk. A szárakat mártsuk gyökereztető hormonba és laza szerkezetű földbe ültessük el őket.

A dugványokat öntözzük és húzzunk zacskót a cserepekre úgy, hogy a zacskó ne érjen hozzá a hajtásokhoz. Ezzel biztosíthatunk megfelelő páratartalmat a gyökeresedéshez. Minden nap szellőztessük őket és mértékkel öntözzük.

A gyökeresedés kb. 1 hónap alatt megtörténik. A fiatal növényeket ősszel ültethetjük el végleges helyükre. A tőosztással történő szaporításhoz a kiásott töveket legfeljebb 3 részre szedjük szét. Az egészséges hajtásokat ültessük ki a kertbe.

A bugás és cserjés hortenzia szaporítása otthon

A hortenzia metszése

A hortenzia alakító metszése

hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

A hortenzia alakító metszésével a bokrosodást segíthetjük elő és új hajtások nevelésére ösztönözhetjük a növényt. Először a sérült, gyenge vesszőket távolítsuk el. A megmaradóknak az egyharmadát vágjuk le. Az alakító metszést az ültetés után végezzük el.

A hortenzia fenntartó metszése

A fenntartó metszéssel azt érhetjük el, hogy a növény több virágot hozzon. A fenntartó metszés során, az idős, gyengén virágzó részeket távolítjuk el, a fiatal, dúsan virágzó részeket pedig meghagyjuk.

A fenntartó metszéshez az ideális időszak a tavasz, még rügyfakadás előtt, hogy télen az elnyílt virágok védeni tudják az alattuk lévő rügyeket. A metszésnél a vesszők egyharmadát vágjuk le, jól fejlett rügyre vágjuk vissza őket. A vékony, egymást keresztező gallyakat és vesszőket is vágjuk le.

A hortenzia ifjító metszése

Ha nagyon idős a hortenziánk, akkor már nem biztos, hogy sikerül megifjítani. Ha van rajta néhány erős, fiatalabb hajtás, akkor az elöregedett részeket távolítsuk el, a fiatal vesszőket tavasszal, rügyfakadás előtt kétharmadukra vágjuk vissza.

A nagyon elhanyagolt állapotú vagy visszafagyott hortenziát tavasszal az alapi részig metsszük vissza. A megifjított hortenzia adott évben nem, csak a rákövetkezőben fog virágot hozni.

A hortenzia átültetése

hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

A hortenzia nem szereti az átültetést, ezért érdemes jól átgondolni, hogy hova ültetjük és végleges helyére ültetni. Ha nagyon indokolt, akkor ősszel, fagymentes időben átültethetjük, mikor a lombja már nagyrészt lehullt. Félárnyékos helyet helyre, mészmentes, jó vízelvezetésű, magas tápanyagtartalmú, enyhén savanyú talajba ültessük.

Gyökerei mélyen helyezkednek el a talajban és sok finom gyökeret is hoz, ezért, széles, mély gödröt ássunk, hogy a gyökérzet a legkevesebb sérülést szenvedje el az átültetés közben.

A nagyobb hortenzia bokrokat jóval nehezebb átültetni. Ha az eredeti helyétől távolabb szeretnénk költöztetni, terítsünk le egy fóliát, emeljük rá a földlabdával együtt kiásott növényt és a fólia segítségével húzzuk át az új helyére.

Mielőtt az ültetőgödörbe helyeznénk a hortenziát, alaposan öntözzük be a gödröt.

Ezután állítsuk bele a bokrot és a gyökérzetét borítsuk be földdel. Ültetés után újra bőségesen locsoljuk meg, így biztosan nem marad levegő a gyökerei között.

A nagyméretű, idősebb növényeknél átültetés után visszametszésre van szükség. Ennek oka, hogy a gyökérzet egy része feltehetően megsérült az átültetés során, a gyökértömeg csökkent, ezt pedig a növény föld feletti részeivel követnünk kell.

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) gondozása

bugás hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) nagyon látványos, lombhullató cserje. Őshazája Japán és Kína. Díszítőértékét eleinte fehér, majd rózsaszínes, bugás virágai adják.

A kúp formájú, bugás virágok a nyár második felében és ősz elején pompáznak.

Kb. 3-4 m magasra nő, dús lombozatot hoz, levelei üde zöldek, kerekdedek, kissé hosszúkás alakúak. Területek határolására és szoliter növényként is ültethetjük a kertbe.

Ellenálló növény, elviseli városi klímát és a téli fagyokat is jól tűri. Félárnyékos vagy világos helyre ültessük, jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajba. Szereti, ha a földje kissé nedves, ezért rendszeresen öntözzük.

Tavasszal metsszük vissza, mert az új hajtásokon hozza majd a virágokat. Betegségekre nem hajlamos, kártevők közül a levéltetű és a takácsatka károsítja időnként. Zölddugvánnyal szaporítható.

A cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) gondozása

cserjés hortenzia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Giligone

A cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) őshazája Észak-Amerika. Maximális magassága kb. 2,5 m. Lombhullató cserje, melyet nagyobb csoportba, térelválasztóként vagy szoliter növényként érdemes ültetni. Levelei fogazott szélűek, érdes felületűek, sötétzöldek, kerekded alakúak.

Óriási fehér virágai idővel bezöldülnek. A legszebbek nyáron, de formájukat hosszú ideig megtartják, ezért még télen is szép látványt nyújtanak. Előfordulhat, hogy a növény, az arra érzékenyeknél bőrirritációt okoz.

Elsősorban a félárnyékos fekvést, valamint a savas vagy semleges, jó vízelvezető talajt szereti. Rendszeres öntözést igényel. Ha világosabb helyre kerül, az öntözésére még inkább figyeljünk oda.

Az az évi hajtásokon hozza szép virágait, ezért tél végén vagy kora tavasszal metsszük vissza. Ezáltal a növény új hajtásokat nevel és dúsabban fog virágozni, szebben bokrosodik.

Betegségek ritkán támadják meg. Kártevők közül a levéltetű és a takácsatka károsíthatja. Dugványozással, félfás dugvánnyal szaporítható.

A kúszó hortenzia (Hydrangea petiolaris) gondozása

kúszó hortenzia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kymi

A kúszó hortenzia (Hydrangea petiolaris) őshazája Szibéria, Korea és Japán erdeiben van. Kúszó növekedésű, lombhullató növény, melyből lugast alakíthatunk ki, befuttathatunk vele kerítéseket, falakat is. Mivel léggyökerek segítségével kúszik, támasztékot kell biztosítanunk számára.

A telepítés utáni első években díszítőértékét elsősorban fogazott szélű levelekből álló, dús levélzete adja. Kellemes illatú, fehér színű, bogernyőben nyíló virágai a nyár első felében nyílnak.

Világos, napos vagy félárnyékos helyre egyaránt ültethető. Semleges, tápanyagban gazdag, enyhén nyirkos talajban érzi magát legjobban. Metszést nem igényel, elég, ha az elszáradt növényi részeket levágjuk róla.

Betegségek, kártevők ritkán támadják meg. Bujtással, dugványozással és magról is szaporítható.

Az érdeslevelű hortenzia (Hydrangea aspera ‘Villosa’) gondozása

érdeslevelű hortenzia

Kép forrása: Pixabay.com

Az érdeslevelű hortenzia (Hydrangea aspera ‘Villosa’) nagyobb méretű bokorrá vagy kisebb fává fejlődő, lassú növekedésű, lombhullató díszcserje. Legszebben akkor mutat a kertben, ha szoliterként ültetjük. A növény az arra érzékenyeknél, bőrirritációt okozhat.

Fő díszét ernyőszerű bugavirágzata adja, melyet fehéres színű, meddő virágok, valamint kékes-lilás termős virágok alkotnak. Virágai vonzzák a pillangókat. Virágzásában nyár végén és ősz elején gyönyörködhetünk. Levelei hosszúkásak, sötétzöldek.

Az érdeslevelű hortenzia, ellenállóbb, mint a kerti hortenzia. Világos, félárnyékos helyen fejlődik a legszebben, savas vagy semleges, tápanyagban gazdag talajba ültetve. A meszes talajt rosszul tűri.

Az átmeneti szárazságot jól bírja, de nyáron, a forró, száraz időszakokban érdemes rendszeresen öntözni. Lassan növekszik és lassan regenerálódik, ezért metszeni nem kell, csak az elszáradt ágakat távolítsuk el róla.

Kifejlett állapotban nagyon jól bírja a fagyokat, a fiatalabb növényeket takarással óvjuk télen. Dugványozással szaporítható. Zölddugvánnyal tavasszal és nyáron szaporíthatjuk.

A tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) gondozása

tölgylevelű hortenzia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Eric in SF

A tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) kb. 3 méteres magasságot elérő, az USA délkeleti vidékein őshonos igen látványos cserje.

Különlegességét a hófehér, kissé rózsaszínes árnyalatot felvevő, bugás virágok, valamint a tölgyhöz hasonló, karéjos, zöld, ősszel pedig bronzos árnyalatú levelek adják. Az árnyékot, félárnyékot kedveli, a kert minden olyan szegletében szépen fog fejlődni, ahol kora reggeli vagy délutáni kevésbé erős napfény éri.

Semleges vagy savas kémhatású, jó vízáteresztő, enyhén nyirkos talajban növekszik és virágzik a legszebben. Az átmeneti szárazságot elvisel, de igazán szép öntözés mellett lesz. Metszeni nem szükséges, csak az öreg vagy beteg hajtásokat kell levágnunk róla.

Az idősebb növények jól bírják a fagyokat, a fiatalabbakat takarással védjük télen. Szaporítani a legkönnyebb nyáron, zölddugványozással, de bujtással és magvetéssel is megpróbálkozhatunk.

A fűrészeslevelű hortenzia (Hydrangea serrata) gondozása

fűrészeslevelű hortenzia

Kép forrása: Flickr / Szerző: Noj Han / Licence: CC BY-SA 2.0

A fűrészeslevelű hortenzia (Hydrangea serrata) 1-1,2 m magasra növő, mérsékelt növekedésű, terebélyes bokorrá fejlődő, felálló ágrendszerű, lombhullató cserje.

A többi hortenziához viszonyítva is igen különleges virágokat hoz. Leggyakoribb fajtái: Hydrangea serrata ‘Yesoensis’, Hydrangea serrata ‘Preziosa’, Hydrangea serrata ‘Blue Bird’.

A Hydrangea serrata ‘Preziosa’ különlegessége, hogy virágai először rózsaszínesek, majd később sötétebb, karmazsinpiros árnyalatot vesznek fel. Levelei zöldek, hosszúkás tojásdad alakúak, enyhén fűrészes szélűek, ősszel vörösre színeződnek.

Látványos, végálló, lapos bugavirágzata apró termős virágokból és külső körben elhelyezkedő, négy szirmú steril virágokból áll. Júliustól őszig hozza különleges szép virágait.

Világos, napos vagy félárnyékos helyre is ültethetjük, legjobban a félárnyékos fekvést szereti. Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű, enyhén savanyú kémhatású, nyirkos talajba ültetve fejlődik a legszebben.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Noj Han / Licence: CC BY-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Eric in SF; Wikipédia / Szerző: Kymi; Wikipédia / Szerző: Giligone;

Friss cikkek innen:Díszfák és cserjék

Comments are closed.