levéltetű

A levéltetvek, bár gyakran károkat okoznak a növényeknek, fontos szerepet töltenek be az ökoszisztémában, fontos táplálékforrást jelentenek sok rovarnak, például a katicabogaraknak. A levéltetvek azonban szívogató rovarok, amelyek a növényi szövetekből szívják ki a nedvet, amely az általuk kiválasztott növények életfontosságú része.

Ha nagy számban vannak jelen, akkor a növények nagy mennyiségű nedvet veszítenek, ami az eredményeként a növények gyengülnek, és idővel akár elpusztulnak.

Épp ezért, hogy kertünkben megőrizzük az ökoszisztémában betöltött szerepüket és egyben távol tartsuk a növényeinktől, érdemes “rovar űző” és nem vegyszeres rovarirtó megoldással élnünk ellenük.

Másik megoldás lehet a növények megerősítése, amikor arra fókuszálunk, hogy növényeink ellenállók legyenek a különféle kártevők ellen.

Természetes, vegyszermentes praktikák levéltetű ellen

Vegyszermentes, bio lemosó jellegű permetezés

  • Illóolajok
  • Fokhagyma
  • Csalán
  • Növénytársítás és átgondolt ültetés

Vegyszermentes, bio lemosó jellegű permetezés levéltetű ellen

Ha a növények gyökérzetének és ellenállóképességük növelése a cél, ajánlott mikrobiológiai készítményeket alkalmazni. A mikrobiológiai készítmények olyan mikroorganizmusokat tartalmazó termékek, amelyek – kissé leegyszerűsítve – természetes forrásból (talaj, szerves anyag, légkör) képesek ellátni a növényeket a szükséges tápanyagokkal.

levéltetű

Kép forrása: Pixabay.com

Különböző mechanizmusok segítségével a tápanyagfelvétel javításán át elősegítik a növények növekedését. Használatukkal egészséges növények termeszthetők, miközben fenntartható módon gazdálkodva a talaj termékenysége is javítható, csökkentve a szintetikus műtrágyák és növényvédőszerek mennyiségét. Forrás

A Greenman Agro mikrobiológiai készítmény erősíti a növény immunrendszerét, szervezeti szilárdságát, stressztűrő képességét, ellenállóbbá teszi a növényeket akár a kártevőkkel szemben.

Illóolajok

Az illóolajok távol tartják a nem kívánt kártevőket. Bevethetünk pl. levendulát vagy borsmentát. Néhány cseppet vízbe keverve permetezzük a növényre. Meg nem öli őket, viszont távol tartja, épp ezért ideális vegyszermentes megoldás lehet.

Fokhagyma

A fokhagymát oldat formájában sem szeretik a fenti okok miatt:

  • 1 liter vízhez keverj kb. 100 g zúzott fokhagymát
  • hagyd állni pár órát, forrald fel, hagyd kihűlni és már permetezheted is!

Csalán

A csalán az egyik leggyakrabban emlegetett zöld alternatíva ellenük. Több recept is létezik a felhasználására, de a lényeg: szintén vízzel leforrázva, nem túlságosan tömény arányban, hagyjuk állni egy napig és már permetezhetjük is.

Növénytársítás

Már az ültetésnél védekezhetünk ellenük: vannak bizonyos növényfajok, melyek távol tartják őket, így haszon- és dísznövényeid mellé ültetve meglehetősen hasznos társak lehetnek. Ilyen például a levendula, az oregánó, a napraforgó, a körömvirág és még a fokhagyma is.

Képek forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.