kés

Megint tompa, kicsorbult, hiába élezem, kétszer vágok vele, és ugyanott tartunk – ismerős? Rengeteg ember idegszálait tépázzák ehhez hasonló problémák a mindennapokban, amiknek rendszerint egyetlen oka van: nem minőségi késeket, ollókat, metszőollókat, baltákat és egyéb vágószerszámokat használnak.

A minőségi eszközök ugyanis sokáig tartják az élüket. De persze ezen kívül még számos oka lehet annak, hogy nem tudunk jól használni egy-egy ilyen eszközt.

Mire kell figyelni, amikor vágószerszámokat választunk a konyhába?

  1. A penge anyaga. Többféle variáció áll rendelkezésre, a legjobb konyhai kések azonban rozsdamentes acélból készülnek.  Ezek ellenállóak, jó minőségűek és a rozsda sem veszélyezteti őket.
  2. Nyilvánvalóan nem mindegy a penge mérete, ezt azonban az is meghatározza, hogy pontosan mire kell az adott kés. Egy konyhában előfordul többek közt kenyérvágó kés, filézőkés, kenőkés, zöldségkés, szeletelőkés stb. Mindegyik más pengeméretet és -kialakítást kíván.
  3. A markolat lehet többféle anyagból, és mindenkinek más a kényelmes. Többnyire fa, műanyag vagy rozsdamentes acél markolatú kések közül válogathatunk.
  4. A kés élessége fontos szempont, és bizony nagyrészt a minőségen múlik. Lehet akármilyen éles egy kés vásárláskor, ha silány minőségű, nem fog sokáig tartani ez az üdvös állapot. Persze a minőségi kések is tompulnak idővel, de nem kell olyan sűrűn élezni őket, és jóval könnyebb is az élezésük.

Mire figyelj a többi vágószerszámnál?

Ahogy a késeknél, úgy a balták, metszőollók, ágvágók stb. esetében is a minőségi szempontokat kell előtérbe helyezni. Ez olykor nagyobb anyagi ráfordítást kíván, azonban ezek a vágóeszközök évekig problémamentesen működnek, nem kell állandóan az élezésükkel vesződni, nem törnek el vagy csorbulnak ki egykönnyen.

Fontos ugyanakkor, hogy az eszköz kézre álljon, azaz kényelmesen, stabilan tudd használni, mert csak így lesz biztonságos a használata. Nem jó, ha túl nehéz, de természetesen a balták esetében például kell a súly az eredményes használathoz. Mindig a saját igényeidnek, adottságaidnak megfelelő, minőségi eszköz mellett tedd le a voksodat, így megkímélheted magad a bosszúságtól!

Kép forrása: Shutterstock.com / Szerző: ShutterProductions

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.