kutya

A fülatka nem egy ritka probléma a kutyák esetében, főleg akkor, ha egy lógó fülű állatról van szó. A lelógó fülek ugyanis jó táptalajt képeznek ezeknek a parazitáknak, amelyek megtelepedése esetén a kutya közérzete jelentősen romlik, a viszketés hatására pedig fejrázás, vakarózás és egyéb tünetek jelentkeznek.

Gazdiként mindig oda kell figyelnünk minden egyes szokatlan tünetre, így ha azt tapasztaljuk, hogy a kutya vakarja a fülét, illetve váladékot látunk benne, azonnal forduljunk orvoshoz!

A fülatka kiegészítő kezelése

Ha kedvencünknél fülatkát diagnosztizáltak, akkor a hagyományos kezelés mellett érdemes a természetes szereket is kipróbálni, a BioZoo.hu kínálatában lévő gyógynövények kutyáknak segítenek a gyógyulási folyamatban.

Az orvos a betegségre antibiotikumot és gyulladáscsökkentőket ír fel, ezek lehetnek szteroidos termékek is, amelyek a viszketést csökkentik, így javítják a kutya közérzetét. A kutya fülét alaposan töröld ki, mielőtt fülcseppet használsz!

A cél tehát az, hogy egyrészt megszabaduljunk az atkáktól, másrészt viszont a kutya immunrendszerét is erősíteni kell, hiszen az erős immunrendszerű állatot kevésbé tudja az atka megfertőzni.

Hogyan kapják el a kutyák a fülatkát?

Kontakt úton, egy másik állattól fertőződhetnek meg, hiszen ezek a kórokozók nagyon gyorsan terjednek. Éppen ezért, ha valamelyik állatunk fülatkától szenved, akkor nem kerülhetjük el a háztartásunkban lévő többi állat kezelését sem.

Az sem mellékes, hogy az atka életciklusa 3 hét, ami azt jelenti, hogy a kezelést legalább ennyi ideig kell folytatnod, hogy teljesen megszabadulj a parazitától. Ellenkező esetben a még ki nem fejlett állatok nem pusztulnak el, hanem kifejlődés után újrakezdik a fertőzést.

Honnan tudhatod, hogy fülatkás a kutyád?

A végleges diagnózist mindenképpen bízd az orvosra, hiszen a tüneteket nemcsak a kórokozó, hanem akár gombás fertőzés is okozhatja. Azonban fülatkára gyanakodhatsz, ha a fülváladékban mozgó foltokat látsz, vagy a kiszedett fülváladékra hidrogén-peroxidot cseppentve pirosas elszíneződést tapasztalsz.

Milyen gyógynövényeket érdemes használni a kiegészítő kezelés során?

Az ökörfarkkóró antimikrobiális és vírusölő hatással rendelkezik, a fokhagyma pedig antibiotikum, így a fülatka ellen nagyon hatásos. Keverd össze a két szert és kend be vele a hallójáratot.

A körömvirág és olívaolaj keverékével egy nyugtató és gyógyító keveréket kapunk, ami antimikrobiális, gombaölő és gyulladáscsökkentő szer.

Az immunrendszer erősítésére használj csipkebogyót, amelynek magas a C-vitamin tartalma és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és spirulina algát, amely komplexen támogatja az immunrendszert, hiszen számtalan vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot tartalmaz, és még a bélflórát is támogatja.

A fülatka kezelését soha nem szabad elhanyagolni, hiszen ez akár a kutya hallásának elvesztésével is járhat. Az atkák elpusztítása mellett pedig mindig legyünk figyelemmel az immunrendszer megerősítésére is.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.