norton kanapé

A növények esztétikai értéket adhatnak otthonunkhoz, valamint a beltéri növényeknek számos egészségügyi előnnyel is bírnak, és ha zöld, élő és lélegző dekorációval veszünk körül magunkat, az hihetetlenül jótékony hatással van testünkre és lelkünkre!

Semmi sem hasonlít ahhoz a megjelenéshez és energiához, amelyet otthonában a növények nyújtanak, azonban gyakran felmerül a kérdés: hogyan helyezze el őket? Értékeli azt a légkört, amelyet a növények hoznak a helyiségbe, de fogalma sincs, hogyan építse be őket a otthona lakóterébe?

Nem bújt mindenkibe egy zöld lakberendező, aki a különböző fajok, stílusok és kombinációk sokaságát képes egyszerűen bevonni őket a nappali dekorációba.

Ha azon töprengett, hogy vannak-e kiváló elrendezési lehetőségek a nappaliban a növények számára, szerencséje van: olyan esztétikus és praktikus növény-elhelyezési ötleteket mutatunk, amelyek inspirálnak és élénkítik nappaliját. Olvassa el cikkünket hasznos javaslatainkért!

Hogyan díszítsük nappalinkat növényekkel!

A beltéri növények eltávolítják a méreganyagokat a levegőből, javítva otthonunk levegőminőségét. Energetizálják az elmét azáltal, hogy csökkentik a stresszszintünket, és mélyebb alvásra ösztönöznek. Ahogy mondani szokás: a növények boldoggá teszik az embereket!

Akkor miért ne adnánk esélyt a növényekel való díszítésének? A növények azon túl, hogy tisztítják a levegőt, természetes színforrást jelentenek, és azonnal pozitív lendületet adnak a hangulatnak.

Akár régóta gondoz növényeket vagy, akár csak most kezdi felépíteni a zöld barátok gyűjteményét, mostanra már tudja, hogy a növények megérdemlik, hogy első helyen álljanak otthonában. Hogyan díszíthet velük és adhat egy kis egyediséget a belső térnek?

Annak érdekében, hogy a növényekkel való dekorálással jobban érezze magát, összeállítottuk ezt az útmutatót a növények nappalijában való elrendezéséhez.

Nem számít, milyen tapasztalatai vannak a növényekkel kapcsolatban, akkor is magabiztosnak kell lennie, amikor házába, vagy lakásába helyezi őket. Tekintse meg a növények nappaliban való megjelenítésének javasolt módjait:

  • A kanapé mellett
  • A polcokon
  • Az ablakpárkányon
  • A kandallón
  • A sarokban
  • Asztalkákon és padokon
eston sarok

Eston sarokkanapé / Kép forrása: Kanape-shop.hu

Nem számít, hogy kicsi vagy tágas nappalival rendelkezik, a növények szobai dekorként való hozzáadása vizuális érdeklődést és egészséges előnyöket biztosít. Olvasson tovább, és megtudja, hogyan hozhatja ki a legtöbbet növényeiből művészien a nappaliban!

Hozzon létre egy otthoni zöld oázist

Az ablakpárkányon egymás mellett felsorakozva, a sarokban fenségesen álló vagy a kanapé mellett lógó növények gyönyörű elrendezése csak néhány módja annak, hogy a nappalit nyüzsgő szentéllyé varázsoljuk. Ha az otthonunk egyik legjobban használt terében vannak növények, akkor ez tökéletes lehetőség a színek feldobására, a levegő tisztítására és a helyiség alapos dekorálására.

Milyen méretű növényt válasszak?

Akár kicsi, akár nagy, a nappaliban minden méretű növénynek otthona van.

Népszerű nagy növények

A nagy növények gyakran kevés ápolást igényelnek, és nagyszerűen mutatnak. Próbáljon meg egy cserepes nagy dísznövényt a földre helyezni a kanapé mellé, az ablakhoz vagy a szoba egyik kihasználatlan sarkába.

Erre a célra nagyon népszerű a Yucca elephantipes, Dracanea marginata, az Areca-pálma (Dypsis lutenscens) a dracaena vagy a papirusz, de használható egy szobai futóka (Epipremnum aureum) vagy guminövény (Ficus elastica) is.

Cuki kis növények

A kis növények tökéletes nappali dekorációt készítenek, főleg csoportosan! Könnyen bemutathatók egy homokos terráriumban, apró kavicsokkal és értékes ékszerekkel díszítve. A kaktuszok és pozsgások ideálisak, mert kevés ápolást igényelnek és könnyen gondozhatók.

Bónusz tipp: Amikor új növényeket szaporít, tartsa őket egy tálkában, vagy egy üvegvázában. Tökéletesek a növekedés bemutatására polcokon, asztalokon és az ablakpárkányokon egyaránt.

Vegye figyelembe a növény vizuális súlyát!

A különböző méretű növények vizuális súlya eltérő. A magas levelű növények kiválasztásával felfelé húzhatja a tekintetet, míg egy magas polcon lefutó növény a padlóra irányítja a figyelmet. Egy minimalista stílusú nappaliban néhány kiválasztott növény éles textúrájú látványelemekké válik.

Ezzel szemben az egyszerű levelű növények a nyüzsgő szobákban egy kényelmes relax kanapé mellett kiváló pihenést kínálnak, réteges szőnyegekkel, díszpárnákkal és takarókkal kiegészítve.

Bónusz tipp: A padlószinten elhelyezkedő növények textúrát kölcsönözhetnek a padlónak, a függő növények pedig lépcsőzetes hatást keltenek, ami nagyszerűen mutat a magas mennyezetű szobákban.

Milyen színű dísznövényt válasszak?

Amikor megpróbálja egyeztetni és keverni a növényi színeket, a legjobb, ha követi a hármas szabályt: növényeknek elsődleges, másodlagos és kiemelő színük van. Ezek a színek magukhoz a növényekhez rendelhetők.

clara kanapé

Clara kanapé / Kép forrása: Kanapebolt.hu

A tarka növények, mint a pink színű szobafikusz (Ficus elastica ‘Ruby’) vagy a Philodendron ‘Brasil’ különböző színű levelekkel rendelkeznek. Ugyanez a szabály alkalmazható azokra az edényekre is, amelyekben tartja őket.

A növénycserepek is dekorálnak!

A növényeinek otthont adó cserepek és kaspók ugyanolyan dekorációs eszközök, mint maguk a növények, és sokféle méretben és stílusban kaphatók. Adjon további dimenziót a dekorációnak különböző edények keverésével és összeillesztésével, mely egy extra dekoratív réteget ad a belső térhez.

A dísznövények elhelyezése

A növények elhelyezése ugyanolyan fontos, mint maguk a növények, mivel ott szeretné tartani őket, ahol a legnagyobb valószínűséggel túlélik. Ez azt jelenti, hogy biztosítani kell a megfelelő fényt és páratartalmat. Fontos szabály, hogy ne legyenek túl közel a fűtőtestekhez vagy légkondicionálókhoz, továbbá a szellőzőnyílásokhoz.

Növények a kanapé mellett

Legyen merész, és ölelje fel kanapéját mindkét oldalon egy-egy növénycsoporttal. Az egyik oldalon polcok, dekoratív állványok vagy kis asztalkák segítségével különböző magasságú növényeket helyezhet el.

A kanapé másik oldalán egy vagy két magasba tornyosuló beltéri fa helyezhető el a vizuális kontraszt érdekében. Amennyiben ezt a megjelenést választja, nappalija nyugodt lesz, a kanapé pedig varázslatos, zöldellő térré válik.

Kisebb növényeknek ideális a polc

A nappali természetes hely a könyvespolcok, lebegő polcok és létra stílusú polcok bemutatására. Tehát miért ne helyezhetne el kis cserepes növényeket bekeretezett képek, könyvek vagy dekoráció körül?

Az egyes polcok közötti helytől függően a legjobb kis méretű cserepes növények használata, amelyek nem foglalnak túl sok helyet, és nem igényelnek túl sok napfényt.

Ha könyveit és csecsebecséit növényekkel ellensúlyozza, vizuális textúrát ad. Az utónövények a polcok kedvencei, mivel alacsonyabb szintekre ereszkedhetnek le, és lefelé vezetik a szemét.

allente moduláris sarok

Allente moduláris sarokkanapé / Kép forrása: Sofamasters.hu

Tegye világosabbá a kisebb nappalit függő vagy lebegő polcok segítségével pozsgásokkal, borostyánnal vagy póknövényekkel. Egy nagy növényvilág kaktuszok, ibolya vagy jáde növények keverékével a könyvespolcon ugyancsak csodálatosan mutat.

Bónusz tipp: Amikor a polcokat növényekkel díszíti, ne jelölje ki őket növénypolcként. Inkább kezelje őket polcként, amelyen véletlenül növények vannak.

Az ablakpárkány díszítése növényekkel

Az ablak nagyszerű hely a növények elhelyezésére: nemcsak rengeteg természetes fényt kínál, de több szögből is díszít. Az ablak természetes és kiváló hely a növények bemutatására vagy felakasztására.

Akár akassza fel a növényeket kampókra az ízléses makramé edényakasztókba, vagy helyezze el a különböző méretű növényeket az ablakpárkányon. Gyönyörű kilátásban gyönyörködhet minden alkalommal, amikor az ablakot nézi, és a napfényt kedvelő növények virágoznak a térben.

Helyezhet egy nagy növényt a földre az ablaka elé, vagy rögzítsen egy függő növényt a mennyezetre. Ügyeljen arra, hogy olyan növényt használjon, amely képes elviselni a sok napfényt: javasoljuk például az aloe verát, a kutyatejet és az anyósnyelvet.

Nagyszerűen fog mutatni a kandallón

Amennyiben rendelkezik egy esztétikus kandallóval, azt a növények otthonává is átalakíthatja. Használjon nagyobb növényeket alapnak, és kisebb növényeket kiegészítésnek, például filodendront. Egészítse ki más személyes tárgyakkal, könyvekkel, vázákkal, tálakkal és más művészeti tárgyakkal, hogy a kandalló életszerűbb megjelenését kölcsönözze.

A nappali sarkának csillaga

Mindenkinek van egy sarka a nappalijában, ahová egy nagyobb bútor egyszerűen nem fér el, vagy egyszerűen nem sarokgarnitúrával rendelkezik. Ez a hely tökéletes lesz a növények számára!

Varázsoljon kifinomult megjelenést nappalijába, válasszon egy lenyűgöző növényt a sivatagból vagy a dzsungelből. A lágy homok, bézs, cser vagy világosbarna tónusú nappaliban csodálatosan néz ki egy növény, amely többnyire feltűnően hosszú levelekkel fürtökben szárad.

Tegye a növényt a nappali egyik fontos fókuszpontjává: helyezze egy sarokba, ahol azonnal felkelti a figyelmet.

sunn sarok

Sunn moduláris kanapé / Kép forrása: Kanapevasarlas.hu

sarokkanapé helyét alakítsa át egy hangulatos növénykuckóvá egy nagyobb padlónövénnyel vagy kisebb, változó magasságú és cserepes növények kombinációjával. Ha nem szeretné, hogy minden növénye a földön csoportosuljon, egy bárkocsi segítségével alakítsa sarokpolccá.

Bónusz tipp: Ha egy olvasósarokkal rendelkezik, ahol kedvenc füles fotelje is helyet kapott, akkor azt kerti búvóhelynek is alakíthatja, ahol nagy cserepes növényekkel vagy több kisebb függőnövénnyel is találkozhat.

Használjon nyugodtan kis asztalokat és padokat

Amennyiben olyan növénnyel rendelkezik, amely túl nagy a polchoz, de nem elég nagy ahhoz, hogy a padlón hagyja, tegyen alá nyugodtan egy kis asztalkát.

Egy alacsony pad ugyancsak lehetővé teszi több kisebb növény elrendezését, mely ugyanakkor nagyobb magasságot biztosít, és távol tartja őket a talajtól. Legyen szó akár étkezőasztalról, dohányzóasztalról vagy egy kis asztalkáról, a növények mindegyiken központi szerepet töltenek majd be.

A növény elrendezésének egyéb szabályai

Csoportosítson páratlanul!

Egy tetszőleges tér stílusának általános szabálya az, hogy az objektumokat páratlan számok szerint kell csoportosítani. Ezáltal kötetlenebb hangulatot teremt, ellenben a páros számozású csoportosítások formálissá teszik a helyiséget. Ezt a taktikát a nappaliban lévő növényekre is alkalmazhatja, ha három különböző tulajdonságokkal rendelkező növényből álló csoportokba csoportosítja őket.

Rendezze el a növényeket méret szerint

A növények csoportosítása során a változatos választékban különböző méretű növények találhatók. A különböző magasságok és arányok kombinálása függőlegessé és mélyebbé teszi a teret, míg az azonos magasságú növények mindent össze tudnak keverni.

sila kanapé

Nordic kanapéágy / Kép forrása: Xxxlkanape.hu

Ennek ellenére, ha van kedvenc növénye, próbáljon meg több azonos növényt is megjeleníteni egy szép sorban. Ez az elrendezés egészen más megjelenés konzisztenciáját és szimmetriáját hozza.

Közös témák csoportosítása

Amikor egy helyiséget dekorál, akkor az egyes tételek között bizonyos konzisztenciát szeretnénk elérni, hogy azok egyikről a másikra folyjanak. Növényeknél ez színt, textúrát, anyagot, levélformát és terjedelmet jelent. Amennyiben ezeket az elemeket egy átmenő vonal fenntartására használja, csoportosíthatja a különböző növényeket anélkül, hogy szétkapcsolná azokat.

Most Ön következik!

Ha növényekkel díszíti nappaliját, akkor ez egy nagyszerű módja annak, hogy zöldet, életet és csodálatos hangulatot varázsoljon otthonába. A sok lehetőség és a saját igényeinek megfelelő kombinációja miatt a nappaliban való elrendezésük sokszor terhes lehet, azonban remélhetőleg egy kicsit megkönnyítettük ezt a projektet.

Ossza meg cikkünket, és írja meg kommentben, hogy milyen növényekkel szeretné megtölteni nappaliját!

Képek forrása: Kanape-shop.hu; Kanapebolt.hu; Sofamasters.hu; Kanapevasarlas.hu; Xxxlkanape.hu

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.