öntözés

Túl vagyunk egy igen komoly aszályon, ami minden kertbarátot arra késztet, hogy kicsit elgondolkodjon a vízellátási megoldásokon. Sokféle módon tudunk ugyanis védekezni az aszály ellen, ha okosan oldjuk meg a kert kialakítását, és persze megfelelő eszközöket használunk hozzá. Az alábbiakban erről esik szó.

Hogyan gyűjtsük be a legtöbb csapadékot?

A háztetőről lefolyó vízmennyiség gyakran igen kevés lehet, főleg, ha ismét fel kell készülnünk egy aszályos időszakra. Ezért ha komolyan el akarunk gondolkodni a vízmegtartás lehetőségén, akkor kicsit át kell alakítanunk a kertet.

A legjobb vízgyűjtő módszerek egyikének számít, ha építünk egy víztározórendszert a kertünkbe. Ennek egyik alapja az, ha vápázzuk és vízvezetőkkel egy helyre, akár egy kerti tóba irányítjuk az elfolyó csapadékot. Ilyenkor a kerti tó vízgyűjtőként is funkcionál, amiből profi szivattyúk segítségével öntözni tudunk a legnagyobb kánikulában is.

A másik megoldás, ha egy földbe ásott vízgyűjtő aknát készítünk, és abba fogjuk meg a csapadékot. Ilyen módon a tetőeresz csapadékmennyiségét is belevezethetjük az aknába.

vízellátás

Kép forrása: Shutterstock.com / Szerző: Guzalia

Fúrt kút házi vízművel – mint állandó vízellátás

Természetesen az a legjobb megoldás, ha kutat fúrunk a telkünkön. Viszont arra számoljunk, hogy az aszályos időszakok – főleg, ha a klímaváltozás miatt gyakoribbá válnak – a fúrt kutak vízhozamát is jelentősen lecsökkenthetik.

Erre megoldás, ha inkább már egy komplett házi vízműben gondolkodunk. Az aszályos időkben is jól teljesítő házi vízművek a fentebb említett vízgyűjtő aknával kiegészített fúrt kutakat jelentik. Ilyenkor egy bizonyos vízszint felett a fúrt kútból egy szivattyú automatikusan átemeli a gyűjtő aknába a vizet.

Ezzel egyfajta plusz puffer keletkezik. Csapadékosabb időben ilyenkor tudjuk a fúrt kutat használni, aszályos időben pedig tartaléknak ott lesz a vízgyűjtő akna.

Tudatos csapadékirányítás

Szintén jó megoldás lehet, ha nem csak felfogjuk a csapadékot, de a „felesleget” tudatosan irányítjuk például a növényekre. Ehhez árkokat kell ásnunk lejtős területen, az árkot geotextillel, majd fóliával béleljük ki, és kaviccsal töltjük ki a mélyedést. A textil ebben az esetben fontos, hogy geotextil legyen, ezért mindig ilyen néven keressük.

Képek forrása: Shutterstock.com / Szerző: Virrage Images; Shutterstock.com / Szerző: Guzalia

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.