kölyökkutya

Amikor kiskutya érkezik a családba, az egy örömteli, izgalmas időszak kezdete, azonban fontos egy kicsit felkészülni a kölyök nevelésére. A megfelelő szocializációja ugyanis elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, békés viselkedéshez.

Ám mielőtt megérkezik, gondot kell fordítanunk a szükséges felszerelések, alapvető termékek beszerzésére is, a jó hír viszont, hogy a Grandopet.hu oldaláról kiskutya kezdőcsomagot is választhatunk, így mindent egyetlen rendeléssel begyűjthetünk a kölyökkutya számára.

Hasznos tippek a nevelése kapcsán

A kiskutya ebben az időszakban még nagyon eleven, számára az egész világ a játékról szól, azonban már kölyökként elkezdhetjük megtanítani neki az alapvető dolgokat, például az “ül”, “fekszik”, “helyedre” parancsokat. Amikor már ügyesebb, akkor a jelhez kötött behívásra is megtaníthatjuk, emellett a “marad” hívóparancs is életmentő lehet a kritikus helyzetekben.

Felmerülhet a kérdés, hogy otthon tanítsuk, vagy járassuk kutyaiskolába? Az alapvető dolgokat mi magunk is megtaníthatjuk, de a szakképzett trénerek például őrző-védő feladatokra is kiképezhetik kedvencünket, ezáltal akár egy füttyentéssel is a védelmünkre kelhet a nehéz helyzetekben.

Alapvezényszavak kölyköknek

Néhány alapvető parancsszó megtanítása úgymond kötelező, ezek a következők: helyben maradás – “marad”, behívás – “hozzám”, helytelen viselkedés – “nem szabad”. Ezeken kívül hasznosak lehetnek az alábbiak is: engedély megadása evés megkezdéséhez – “tied”, tárgyak elengedése – “ereszd el”, érdemes megtanítanunk a láb melletti sétára, valamint a játék keresésére és visszahozására – “keres, hozd ide”.

Hogyan neveljük szobatisztaságra?

A lakásban tartott ebeknél ez kritikus kérdés, de rengeteget segíthetnek a helyhez szoktató kendők, kutyapelenkák. Pláne akkor, ha nehéz megoldani a gyakori kiengedést, vagy ha éjjel többször is bepisilt már a kölyök. Mivel a kiskutyák gyakrabban esznek, természetesen többször is rájuk törhet a szükség.

Vigyük ki gyakrabban, és/vagy használjuk a már említett praktikus segédeszközöket. Az első kiengedést érdemes már a reggeli órákban, közvetlenül ébredés után megejteni. Amikor pedig ügyes, azonnal megdicsérni, megjutalmazni.

Szintén javasolt az étkezések után fél órával kivinni a szabadba, nem szabad azonnal, ugyanis gyomorcsavarodás lehet a vége. A 30 perc leteltével viszont már nyugodtan kivihető.

Étkezések előtti séta? Egyesek úgy vélik, hogy az evés előtti séta többet segít, ugyanis javul az étvágya, este pedig hamarabb elálmosodik. Bárhogy is döntünk, fontos, hogy kialakítsunk egy rendszert az életében.

Hozzászoktatás nyakörvhöz, szájkosárhoz

Ez esetben is lényeges a fokozatosság elve, azaz lassan, sok-sok türelemmel, fokozatosan ismertessük meg az alapvető eszközökkel. Érdemes már a rövidebb séták idején is gyakorolni, illetve otthon is. Pozitív jutalmazás mellett idővel természetes lesz számára.

Legyünk türelmesek, szeretetteljesek és következetesek, és meglesz a kitartó munka gyümölcse.

Kép forrása: Depositphotos.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.