matematika

A növénytermesztés bizony feladhatja a leckét. Az első, és legfontosabb dolog, melyet minden farmernek tudnia kell: hogy véges földterülettel rendelkezik. Ennek köszönhetően bizony spórolni kell a termőterülettel, hiszen másképp nem fogjuk tudni kihasználni eléggé az előttünk álló lehetőségeket.

Hogyan kell területet számolni?

Egy kertet általában egy téglalaphoz lehet alakban hasonlítani – persze vannak ettől eltérő esetek is. Ennek a területét roppant egyszerű kiszámolni, hiszen csak össze kell szorozni a két oldalát egymással, a megfelelő mértékegységeket szem előtt tartva.

Ezen felül, azt is érdemes átgondolni, hogy egy növény pontosan mennyi helyet foglal el. Igazából ezt a területet is lehet téglalappal modellezni, feltéve, hogy egymástól egyenlő távolságra ültetjük őket mindkét irányban számolva.

Fontos megtalálni a helyes egyensúlyt

Az már csak természetes, hogy egy négyzetméterre minél több növényt szeretnénk ültetni. Azonban abban az esetben, ha nem tartjuk tiszteletben a növények természetes igényeit, akár pórul is járhatunk. Például, ha túl közel ültetünk egymáshoz kukoricákat, vagy gyümölcsfákat, azoknak nem lesz elegendő helyük arra, hogy termést hozzanak.

Ezért kiemelkedően fontos, hogy ne csak a területszámítás elve szerint járjunk el: azt is szem előtt kell tartani, hogy az agrárok, botanikusok mit javasolnak egy adott helyzetben.

Hogyan járhatunk el különleges formájú kertek esetén? Matematikai meggondolás

Mi a helyzet akkor, ha a kert valamiért bonyolult formájú – például, labirintus jellegű a kialakítása, külseje? Ez esetben érdemes lehet azt különböző részekre bontani. Mindig azt kell szem előtt tartani, hogy az egyes részeken pontosan mennyi elültetett növény férne el. Ez alapján fogjuk tudni eldönteni, hogy tényleg jó ötlet lenne-e az adott mennyiségű vetőmagot, palántát beszerezni.

Arra is ügyelni kell, hogy ki nem használható hézagok lesznek egy ilyen kertben. Ekkor dönthetünk: vagy parlagon hagyjuk, vagy ültetünk oda valami mást, ezzel a kertünk egységességét megbontva. A döntés rajtunk áll, mindkét esetben vannak előnyök és hátrányok.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.