orchidea

Talán egyetlen szobanövénynek sincs olyan lenyűgöző virága, mint az orchideának. Világszerte 17 000 orchideafaj létezik. Némelyikük epifita, vagyis fán lakó növény. Az üzletekben leggyakrabban Phalaenopsis orchidea kapható, mely könnyen nevelhető és megfelelő gondoskodás mellett gyönyörű virágok áradatával jutalmazza meg a tulajdonosát. Nézzük meg pontosan, mire is van szüksége ennek a növénynek.

Virágföld

Valaki maga készíti, valaki üzletben veszi. A lényeg, hogy tartalmazza az orchidea számára fontos tápanyagokat és nyomelemeket. Nagyon fontos, hogy fenyőkéreggel legyen gazdagítva. A durva kéregdarabok különösen jól levegőzővé teszik a földet, javítják a gyökerek növekedését és gyorsítják a talaj átszövését.

Virágcserép

Talán már észrevetted, hogy az edények gyakran átlátszóak. Erre egyszerű a magyarázat – a nálunk nevelt orchideák többsége epifita, azaz fán lakó vagy kéreglakó növény. A gyökerek napfényt igényelnek, mivel azok is képesek a fotoszintézisre.

Öntözés

Más szobanövényekkel ellentétben az orchideákat egy kicsit másképp kell öntözni. Amint szárazzá válik a virágföld, merítsd vízbe az egész kaspót és hagyd, hogy megszívja magát.

Az orchidea meglehetősen érzékeny a kemény vízre. Ha van esővized, azt használj. Az akváriumi víz is remek választás. Ha nincs kerted vagy akváriumod, akkor sem kell lemondani az orchideákról. A kemény víz szűréssel vagy forralással lágyítható. Szükség esetén desztillált víz is használható.

Trágyázás

Ugyanúgy, mint más virágokat az orchideát is táplálni kell. Kéthetente, de legalább havonta egyszer önts a cserepébe tápoldatot. Ősszel és télen, amikor az orchideák nyugalmi állapotban vannak, egyáltalán ne trágyázz.

Elhelyezés

Minden orchidea szereti a fényt. A legjobban ott érzik magukat, ahol sok fény éri őket, de nem közvetlenül. A keleti vagy nyugati fekvésű ablak a legmegfelelőbb hely számukra.

orchidea

Kép forrása: Shutterstock.com / Szerző: Mariia Boiko

Hőmérséklet

Az ideális hőmérséklet 20-25 Celsius fok közötti, de semmi esetre sem ajánlott 16 foknál hűvösebb hely. A nagy hőmérséklet ingadozásokat és a huzatot is kerülni kell.

Páratartalom

Az esőerdei származás miatt bizony a levegő páratartalma is nagyon fontos. A megfelelő párát előidézheted, ha a kaspót kavicsokkal kirakott alátétre helyezed, a kavicsokra pedig vizet öntesz.

Képek forrása: Shutterstock.com / Szerző: Alexander Denisenko; Shutterstock.com / Szerző: Mariia Boiko

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Szobanövények

Comments are closed.