karácsonyfa

Vészesen közeledik az ünnep, és még nem tudod hogyan dekoráld idén a fát? Végtelen a lehetőségek tárháza, azonban néhány fontos lépés, és a főbb elemek betartásával nehéz mellé lőni.

A továbbiakban összeszedjük ezeket a teendőket, és bemutatjuk az egyes elemek fontosságát és jelentését egyaránt. Mit kell a fára akasztani, és milyen sorrendben, egyáltalán milyen fát válassz?! Segítünk!

Karácsonyfa választás

karácsonyfa

Az ünnep egyik legnehezebb feladata, főleg ha a legutolsó pillanatra hagyjuk. Legyen szó akár műfenyőről, akár élőről, a megfelelő fa megtalálása létfontosságú. Az ünnep legfőbb eleme, karácsonyfa nélkül nincs karácsony!

Számos cikket lehet olvasni arról, hogy melyik a legjobb választás, mire kell odafigyelni, és hogyan kell gondozni avagy összerakni a választott fát. A legfontosabb azonban, hogy a család számára tökéletes legyen!

Hiszen ha nem az igazi fát visszük haza, az könnyen elronthatja az epekedve várt karácsonyi hangulatot és az ünnep meghittségét. Mindenképp vegyétek figyelembe saját igényeitek.

Amennyiben sokáig szeretnétek, hogy a lakás égköve legyen, úgy érdemes talán a műfenyőt választani, amennyiben viszont fenyő illat nélkül el sem tudjátok képzelni az ünnepet, úgy mindenképp élő fára van szükségetek.

Utóbbi esetben érdemes a karácsonyfát pár nappal az ünnep előtt beszerezni, de ne túl korán, hiszen a cél, hogy minél tovább szép és friss maradjon.

Színválasztás

karácsonyfa

Miután sikerült a fát kiválasztani és megvásárolni, majd haza szállítani, jöhet a következő lépés. Milyen színvilág legyen az idei karácsony? A leggyakoribb választás a piros, fehér, ezüst, arany, kék, zöld, esetleg lila színekre szokott esni, avagy ezek kombinációjára.

Manapság egyre divatosabbak a letisztult, egyszínű, natúr díszítések, így például a fehér, a rózsaszín vagy a bézs színek. Érdemes a helyszínhez igazítani a dekorációt, nézzük meg a falszínt és olyan dekorelemeket válasszunk, amelyek nem ütnek el túlzottan a környezettől.

Természetesen a színek is jelentéssel bírnak, így például a piros Krisztus vérét, az arany a férfit és a gazdagságot, az ezüst a nőt, a zöld a reményt, a fehér pedig a tisztaságot és örömöt jelképezi.

Létfontosságú dekorelemek

karácsonyfa

A legfontosabb elemek a következők: égősor, gömbök, girland és csúcsdísz. Ha ezek megvannak, nem véthetünk túl nagy hibát. Első lépésként az égősor felhelyezése történik, amelynek színe a dekorációhoz illeszkedik.

Ha nem szeretnénk minden évben újat vásárolni, úgy érdemes fehér izzót választani, de manapság már akár okos égősort is beszerezhetünk, így évről évre igényeink szerint alakíthatjuk annak színét.

Az égősor – korábban a gyertyák – a fény szimbóluma, Jézust illetve a szentháromságot jelképezi. Ezután következnek a gömbök, amelyek a teljességet, a törékenységet, valamint az örök dicsőséget szimbolizálják.

Színük is sok mindent elárul, így például az ezüst a betlehemi gyermek emberi természetét, míg az arany az isteni természet jegyeit jelképezik. Emellett a gömbök a bolygókat, égitesteket is megtestesítik, az univerzum végtelenségét és törvényeit hordozzák magukban.

Az utolsó előtti lépés a girlandok, amelyek az Éden kertben megjelenő kígyót jelképezik, ahogyan körbe tekerednek a karácsonyfán, ezáltal a bűnbeesést, az eredendő bűnt szimbolizálják.

A díszítés utolsó eleme a csúcsdísz, amelynek felkerülése megkoronázza a teljes folyamatot. Általában csillag formájú, amely a betlehemi csillagot formálja, amely a jó hír hordozója.

Kiegészítők

karácsonyfa

Az előbbiekben felsoroltakon kívül számos további elemet helyezhetünk még el a fán, azonban ezek már mind ízlés és szokás kérdése. Egyes helyeken angyalhajat helyeznek a fára, amelynek átlátszósága a karácsony misztikusságát és a titokzatosságot jelzi, míg máshol a gömb díszek mellett különböző figurákat is elhelyeznek.

Így kerülhet fel például angyal (Advent angyalai), dió és alma (tudás és bölcsesség), csengettyű (angyalok éneke), mézeskalács, szaloncukor (a boldogság építőkövei) egyaránt a fára. Az elhelyezett figurák továbbá a gyermeki játékosságot is magukban hordozzák.

A Vintageposteria.hu plakát- és lakberendezési gyártóval együttműködve.

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.