hibiszkusz

 

A hibiszkusz vagy mályvacserje (Hibiscus) a mályvafélék családjába sorolt növénynemzetség, mely 200-300 rendkívül szép fajt foglal magában. A hibiszkusz nemzetség fajai a természetben, főként a trópusi és szubtrópusi valamint a meleg mérsékelt éghajlatú területek lakói.

Fás és lágyszárú, lombhullató és örökzöld valamint egynyári és évelő növényeket egyaránt találunk közöttük. Hazánkban több faj is kedvelt dísznövény, ezek közül a legismertebb a szobai hibiszkusz valamint a díszcserjeként ültetett szíriai mályvacserje.

Cikkünkben részletesen bemutatjuk az ismertebb hibiszkusz fajok gondozását, valamint a hibiszkusz teleltetését is.

A kínai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis) gondozása

kínai hibiszkusz

Kép forrása: Pixabay.com

A kínai hibiszkusz, kínai rózsa vagy szobai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis) Ázsia trópusi és szubtrópusi területein őshonos, évelő, örökzöld növény.

Igen mutatós dísznövény, a különféle hibridek virágai pirosak, fehérek, sárgák, narancssárgák és rózsaszínek is lehetnek. Szirmai enyhén ráncolt hatást keltenek.

A növény érdekessége, hogy egy-egy virág csak egy napig nyílik. A virágok szirmai ehetők, melyeket a szépségipar és a gyógyászat is hasznosít.

A kínai hibiszkusz kissé kényes, érzékeny például a tűző napra, a túlöntözésre és a hirtelen hőmérsékletváltozásra is. Helyéül védett, világos vagy félárnyékos helyet válasszunk.

A lazább szerkezetű, jó vízelvezető talajt kedveli. Nyáron a szabadban is tartható, nem tűző napos helyen.

Rendszeresen, de mértékkel öntözzük. Szereti a párás környezetet is, ezért érdemes a leveleit vízzel permetezni. 1-1,5 hetente tápoldatozhatjuk. Dugványozással szaporítható.

A mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos) gondozása

mocsári hibiszkusz

Kép forrása: Pixabay.com

A mocsári hibiszkusz (Hibiscus moscheutos) a mályvafélék családjába tartozik. Magas termetű, évelő növény. Ideális választás a kerti tó partjára és szoliter növényként is ültethető.

Őshazája Észak-Amerika. Nagyméretű, piros, bordó, rózsaszín vagy fehér virágai nyáron nyílnak. Bár a virágok csak rövid életűek, a növény folyamatosan hozza őket, így hosszan gyönyörködhetünk bennük.

A fagyokra enyhén érzékeny, ezért jobb, ha takarással védjük. Jellemzően májusban kezd hajtani, ezért nem kell megijedni, ha kora tavasszal még nem látjuk hajtani.

A világos, napos helyet, a tápanyagban bővelkedő, nyirkos talajokat szereti leginkább. Rendszeresen öntözzük, ugyanakkor, arra figyeljünk, hogy a pangó vizet nem bírja. Az előbbiek miatt, fontos, hogy jó vízelvezető talajba ültessük. Ha nem kap rendszeresen vizet, a bimbói lehullnak.

Több virágot hoz, ha időnként kálium tartalmú tápoldatot is adunk neki. Kora tavasszal vágjuk vissza az előző évi, elszáradt virágszárakat, ezen kívül más teendőnk nincs vele.

A skarlát hibiszkusz (Hibiscus coccineus) gondozása

skarlát hibiszkusz

Kép forrása: Kép forrása: Flickr / Szerző: ilouque / Licence: CC BY 2.0

A skarlát hibiszkusz vagy kenderlevelű hibiszkusz (Hibiscus coccineus) a mályvafélék családjába tartozik. Magas termetű, laza ágrendszerű növény, mely csillag alakú, redős szirmú virágokat hoz.

Az Egyesült Államok délkeleti részének mocsaras vidékein őshonos. Nyáron hozza fehér vagy skarlátvörös virágait. Levelei a marihuánára hasonlítanak, levélzetét tenyér alakú, szeldelt levelek alkotják.

Napos, világos vagy félárnyékos helyet keressünk számára. Vízigényes dísznövény, földjét tartsuk nedvesen. A magas példányok esetében gondoskodjunk támasztékról.

A fagyokra érzékeny, ezért télen a szabadban takarni kell. Ha nagyobb dézsába ültetjük, vigyük fagymentes helyre. A növény lágyszárú részei el fognak halni, de tavasszal újra kihajt.

Betegségekre nem igazán hajlamos. Kártevők közül a liszteskék és a levéltetvek tehetnek benne kárt. Magról szaporítható.

A szíriai mályvacserje (Hibiscus syriacus) gondozása

szíriai mályvacserje

Kép forrása: Pixabay.com

A szíriai mályvacserje, kerti hibiszkusz vagy törökrózsa (Hibiscus syriacus) őshazája Kína és India. Magassága eléri a 3 m-t. Lombhullató cserje, virágait a nyár közepétől egészen őszig hozza.

Hajtásrendszere felfelé törő hajtásból áll. Levelei sötétzöldek, kerekdedek, kissé hegyesek és enyhén fogazott szélűek. Virágai lilák, pirosak, fehérek vagy rózsaszínek, kelyhet formáznak. Sövényként és szoliterként is ültethetjük.

Nagy fényigényű növény, ezért világos, de akár tűző napos helyre is ültethetjük. A legjobb, ha rögtön végleges helyére kerül, mivel az idős növényeket megviseli az átültetés. Talaj szempontjából nem igényes, agyagos és savas talajokban is szépen fejlődik.

Az átmeneti szárazságot elviseli, de a hosszabb száraz időszakokban meghálálja, ha öntözzük. Magról és dugványozással is szaporítható.

A hibiszkusz teleltetése

kínai hibiszkusz

Kép forrása: Pixabay.com

A hibiszkusz virágai különlegesen szépek, ezért nem véletlenül lett sok kertbarát kedvenc növénye. Nyáron a szabadban is tarthatjuk, télen viszont gondoskodni kell a teleltetéséről.

Ha nyáron a kertben tartottuk, akkor kezdjük meg a teleltetést, ha a hőmérséklet 12 fok alá csökken. Ha a lakásban tartjuk, akkor keressünk számára hűvösebb helyet a teleltetéshez.

Teleltetés előtt nézzük át a növényt, hogy vannak-e rajta kártevők. Ezeket távolítsuk el az elszáradt levelekkel együtt. Ha túl nagyra nőtt, most visszavághatjuk a növényt.

A teleltetéshez a legjobb egy világos,16-18 fokos hőmérsékletű helyiség. A teleltetés alatt nem igényel tápoldatot és csak mértékkel kell öntözni, a lényeg, hogy a földje ne száradjon ki.

Gyakori jelenség, hogy a növény levelei sárgulni és hullani kezdenek. Amennyiben ez nem túlzott mértékű és a növény hajtásai egyébként egészségesek, akkor természetes folyamatról van szó, nem kell tőle megijedni.

Tavasszal tegyük vissza a szokott helyére, ha kint már melegebb az idő, a kertbe is kikerülhet. Innentől kezdve rendszeresen öntözzük és tápoldatozzuk, hogy minél gazdagabban hozza virágait.

Ha szükséges, tavasszal ültessük át és ilyenkor végezhetjük el a tavaszi metszést is.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: ilouque / Licence: CC BY 2.0

Friss cikkek innen:Díszfák és cserjék

Comments are closed.