fi relé

Sosem volt az kérdés, hogy a személyi biztonság és a vagyonvédelem érdekében mennyire éri meg FI relét alkalmazni akár háztartási, akár ipari környezetben. Sokszor azonban nem vagyunk tisztában azzal, hogy milyen típust érdemes beszerezni. Ebben a cikkben arra a kérdésre próbáljuk megtalálni a választ, hogy milyen relére van szükség egy adott helyen.

Mire jó a FI relé?

Az Elektrikstore.hu FI reléi, más elnevezéssel áramvédő-kapcsolói elektromos felügyeleti kelléknek számítanak. Ez tulajdonképpen lekapcsolja a mögötte található hálózatot, ha valamilyen kis mennyiségű szivárgó áramot érzékel.

A működési elvét a Kirchhoff csomóponti törvény adja, azonban sokkal érdekesebb, hogy ez az eszköz hogyan is szolgálja a testi épség védelmét, biztonságát. Akár ipari, akár háztartási környezetről van szó, bőven akad példa arra, hogy egy megbízható FI relé kerül beszerelésre.

Mikor számít fontosnak a FI relé?

A FI relé használata akkor lehet nagyon fontos, ha például a fűnyíróval elvágjuk a vezetéket, esetleg a hajszárítóhoz víz ér. Ez tehát azt jelenti, hogy egyes helyzetekben bizony hatalmas veszélyt jelenthetnek ezek a szituációk.

Az áramvédő akkor is segítséget tud nyújtani, amikor a a gyermek például a konnektorba dug valami fém tárgyat. Jó szolgálatot jelent továbbá, amikor a kutyák vagy a macskák elrágják a vezetéket, így a nagyobb károk megelőzhetőek, ha FI relét alkalmazunk.

A FI relé típusai

Jelenleg többféle verziója létezik, az egyik az A, a másik az AC, a harmadik az S, de van még az Si opció is. Ha tehát vásárlást fontolgatunk, akkor a legelterjedtebb választásnak az AC számít, de egyre többen szerzik be az A-t is, főleg azok, akik hozzáértő személyek.

Az S csak akkor javasolt, ha mögötte nem késleltetett relé működik. Ez akkor történhet meg, ha nagyobb a rendszer, egy hagyományos háztartás esetében például nem érdemes alkalmazni.

Ami pedig az Si-t illeti, akkor mondhatni egy megnövelt zavarvédelemmel ellátott A típusú reléről is beszélhetnénk. Ez azt jelenti, hogy jól bírja a nagyfrekvenciás zavarokat, nem is beszélve az alacsony hőmérséklet érzékeléséről.

Milyet érdemes akkor beszerezni?

A legjobb tehát, ha A típusú áramvédőt szerzünk be, főként azért, mert a legtöbben ezt az opciót választják a felhasználók között. Az A ugyanis a szabályozó elektronikát zavaró hatásokat remekül kezeli, így garantálhatjuk a zavartalan, illetve a hibamentes működést.

Mindez igaz az egyenáramú összetevők kapcsán is, nem véletlen a legjobb, ha ebben gondolkodik az ember. Fontos azonban a minőség, a márka, hiszen ez biztosítja számunkra az időtállóságot, a védelmet a háztartásban, valamint az ipari környezetben egyaránt.

Mivel ennek köszönhetően a készülék a tényleges áramütés előtt lekapcsol, így nem veszélyezteti az emberi életet. Emellett képes érzékelni a föld felé folyó hibaáramot is. Válasszunk megfontoltan, okosan!

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.