harangvirág

A harangvirág (Campanula) a harangvirágfélék (Campanulaceae) családjába tartozó növénynemzetség, melybe 450 fajt és hibridet sorolhatunk. Ezek között évelő, egynyári és kétnyári növények is találunk.

A nemzetség latin eredetű nevének jelentése “kis harang”, ami jellegzetes virágformájára utal. A harangvirágok az északi félteke mérsékelt övén élnek, a Földközi-tenger vidékétől egészen a Kaukázusig. Magas hegységekben, füves pusztákon, erdőkben, tundrákon egyaránt megtalálhatóak.

A hegyvidékeken és a sarki területeken őshonos harangvirág fajok általában alacsony termetűek, míg a mezei fajok akár 1,5-2 m magasra is nőhetnek.

A balkáni harangvirág (Campanula poscharskyana) gondozása

balkáni harangvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A balkáni harangvirág (Campanula poscharskyana) alacsony termetű, vízszintesen terjedő növekedésű ével növény. Őshazája a Balkán-félsziget északi része.

Nagyon mutatós dísznövény, melyet szinte teljesen beborítanak ragyogó kék színű, csillag alakú virágai. Levélzetét enyhén hegyes, fogazott szélű levelek alkotják.

Főként sziklakertekbe érdemes ültetni, de szegélynövényként is mutatós. Ültetésekor figyelembe kell venni, hogy növekedése során elnyomhatja a többi növényt.

Nevelése egyszerű. Napos, félárnyékos helyre célszerű ültetni. Talaj szempontjából nem kényes, viszont fontos számára, hogy a talaj semleges kémhatású vagy meszes és jó vízelvezető legyen.

Vízigénye közepes, rendszeresen, de mérsékelten öntözzük. Túlöntözni nem szabad, de szereti, ha földje mindig kissé nedves. Virágzás után vágjuk vissza, hogy szép formáját megtartsuk.

Elsősorban a csigák és meztelencsigák jelentenek rá veszélyt, valamint a lisztharmat károsíthatja. Ősszel és tavasszal tőosztással szaporíthatjuk és zölddugványozással is próbálkozhatunk.

A baracklevelű harangvirág (Campanula persicifolia) gondozása

baracklevelű harangvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Enrico Blasutto

A baracklevelű harangvirág (Campanula persicifolia) őshazája Európa és Ázsia. Magas termetű évelő növény. Hazánkban elsősorban hegyi réteken, lomberdőkben található meg.

Kék vagy fehér (Campanula persicifolia ’Alba’), harang alakú virágai a nyár első felében nyílnak. Levélzete szálas, lándzsás levelekből áll.

Magassága elérheti a 80-100 cm-t is. Legszebben csoportokba ültetve és más növényekkel társítva mutat a kertben.

Nagyon látványos kis növénycsoportot hozhatunk létre, ha margitvirág (Leucanthemum), palástfű (Alchemilla) vagy pompás gólyaorr (Geranium magnificum) társaságába ültetjük. A töveket egymástól 25-30 cm-re ültessük el. Kedveli a nedves, tápanyagban bővelkedő, jó vízelvezető talajokat, valamint a napos vagy félárnyékos fekvést.

A csomós harangvirág (Campanula glomerata) gondozása

csomós harangvirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: Du-Sa-Ni-Ma / Licence: CC BY-NC 2.0

A csomós harangvirág (Campanula glomerata) Európában és Elő-Ázsiában őshonos, tőlevélrózsás évelő növény, mely párnát alkot.

Hazánkban főként tölgyesekben, cserjésekben, száraz gyepes területeken él. A kb. 20 cm magasra növő csomós harangvirág levelei hosszúkás-szív formájúak, sötétzöldek, szőrösek.

Virágai ibolyakék színűek, tölcsér alakúak, június-júliusban díszítenek. A kertészetekben gyakori a magasabbra növő Campanula glomerata ‘Superba’, melynek ibolyaszínű virágai a hosszabb szár végén, mutatós virágfejet alkotnak.

A meleget és a fényt is szereti, ezért napos, világos, esetleg félárnyékos helyre ültessük. A túlöntözést, a pangó vizet nem bírja. Üde vagy mérsékelten száraz talajokban fejlődik a legjobban.

Más növényekkel is társítható, pl. a csillagőszirózsa (Aster amellus), a Missouri ligetszépe (Oenothera macrocarpa), a macskamenta (Nepeta) és a sarkantyúvirág (Centranthus) társaságában is szép dísze lesz a kertnek.

A dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana) gondozása

dalmát harangvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An

A dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana) Dalmácia mészkősziklás lejtőin őshonos, alacsonyra növő, évelő növény.

A kifejlett növény kb. 20 cm magas. Tarackjai segítségével terjed, szőnyegszerűen beborítja a talajt. Levelei szív alakúak, fogazottak, fodros szélűek.

Sötétlila, csillag alakú virágaiban, májusban és júniusban gyönyörködhetünk. Dekoratív virágai méhcsalogatók, ezért méhbarát kertbe is jó választást jelent.

Más növényekkel jól társítható, pl. gyapjas tisztesfűvel (Stachys byzantina), szegfűvel (Dianthus), dalmát gólyaorral (Geranium dalmaticum), csenkesszel (Festuca).

Válasszunk számára meleg, világos, napos vagy félárnyékos helyet. A töveket 20-30 cm-es távolságba ültessük el, mivel terjedő tövű növényről van szó. A legmegfelelőbb számára a száraz, homokos vályog talaj.

A kárpáti harangvirág (Campanula carpatica) gondozása

kárpáti harangvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун)

A kárpáti harangvirág (Campanula carpatica) bokros növekedésű, évelő növény, mely a Kárpátok hegyvidékein őshonos. Alacsony-közepes termetű, mégis nagyon látványos virág, hiszen méretéhez képest nagy virágokat hoz.

Virágai fehérek, lilák vagy kék színűek, csésze alakúak. A nyár második felétől virágzik, egészen őszig. A mutatós virágokat szépen kiemelik a szív alakú, élénkzöld színű levelek. Elsősorban szegélynövényként vagy sziklakertbe ültetve mutat szépen

A kárpáti harangvirág viszonylag igénytelen növény. Fényigényes, de a tűző napot rosszul viseli, ezért közvetlen napfénytől védett, mégis világos helyre érdemes ültetni.

Rendszeresen, de mérsékelten öntözzük és az elszáradt virágrészeket szedegessük le róla.

Betegségek nem kimondottan érzékeny. Kártevők közül a meztelencsigák és a házas csigák időnként megtámadhatják. Magról és tőosztással is szaporítható.

A kereklevelű harangvirág (Campanula rotundifolia) gondozása

kereklevelű harangvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Tigerente

A kereklevelű harangvirág (Campanula rotundifolia) őshazája Észak-Amerika, Európa és Szibéria. Közepes magasságú, évelő növény, mely Magyarországon főként a száraz lejtőkön, a bokorerdőkben és a tölgyesekben található meg. Magassága kb. 30-45 cm, terjedő tövű dísznövény.

Levelei kerekded-szíves alakúak, laza bugát alkotó, ibolyakék virágai igen hosszan, májustól egészen szeptemberig pompáznak. Vágott virágként vázában is szépen mutat, de érdemes meghagyni a kertben, mert a méhek nagyon szeretik.

Más növényekkel jól társítható, szépen mutat vadvirágok társaságában. A töveket egymástól kb. 30 cm-re ültessük. Világos vagy félárnyékos helyet válasszunk számára, mivel a nyári tűző napot és a szárazságot rosszul bírja.

A hűvösebb, párásabb környezetet és a tápanyagban bővelkedő, humuszos, jó szerkezetű talajt kedveli.

A garganói harangvirág (Campanula garganica) gondozása

garganói harangvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Jean-Jacques MILAN

A garganói harangvirág (Campanula garganica) a Gargano-hegység, Olaszország és Dalmácia területén őshonos növény.

Párnát alkotó évelő dísznövény, melynek magassága kifejlett állapotban kb. 15 cm. Levelei szíves-tojásdad alakúak, csipkés vagy fűrészes szélűek. Csillag alakú, kék színű, középen fehér virágait májusban és júniusban hozza. A méhek nagyon kedvelik a virágait, ideális növény méhbarát kertbe.

Napos, félárnyékos virágágyásba, kőágyba vagy száraz falba egyaránt ültethetjük. A laza szerkezetű, jó vízelvezető, normál kerti talaj a legmegfelelőbb számára. A túlöntözést nem bírja, mérsékelten öntözzük.

A nagytermetű harangvirág (Campanula lactiflora) gondozása

nagytermetű harangvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dmitriy Konstantinov

A nagytermetű harangvirág (Campanula lactiflora) kb. 90 cm magasságot elérő, évelő növény. Őshazája a Kaukázus. Júniustól augusztusig virágzik, virágai vázában is szépen mutatnak.

Bugavirágzatát csillag alakú virágok alkotják, melyek rózsaszínűek vagy kékeslilák. Ideális dísznövény méhbarát kertbe, virágait nagyon kedvelik a méhek. Élénkzöld levelei lándzsásak vagy tojásdad formájúak.

Mivel nagytermetű dísznövény, töveit egymástól távolabb, 70-90 cm-re ültessük. Keressünk neki világos vagy félárnyékos, széltől védett helyet. Ha olyan helyre ültetjük, ahol erősebb szélnek van kitéve, érdemes karózni.

Humuszos, üde, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik legszebben.

A széleslevelű harangvirág (Campanula latifolia) gondozása

széleslevelű harangvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: BotBln

A széleslevelű harangvirág (Campanula latifolia) a harangvirágfélék családjába tartozik. Évelő növény, mely kifejlett állapotban eléri a 60-150 cm-es magasságot. Hazánkban 1982 óta védett növény, 1993 óta pedig fokozottan védett. Eszmei értéke 100.000 Ft.

Őshazája Európa és Nyugat-Ázsia. Eredeti élőhelyein a szurdokerdők, a magaskórós társulások és a nyirkos cserjések lakója.

Ibolyaszínű virágai a hosszú száron, a levelek hónaljában nyílnak júliusban és augusztusban. Puha szőrös levelei hosszúkásak, tojásdad alakúak, fűrészes szélűek.

A kert árnyékosabb részén érzi magát igazán jól, laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajba ültetve. Szereti, ha földje mindig kissé nyirkos.

A tornyos harangvirág (Campanula pyramidalis) gondozása

tornyos harangvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: H.Zell

A tornyos harangvirág (Campanula pyramidalis) 1,5-2 m magasságot elérő, igen látványos évelő növény. Őshazája az Északnyugat-Balkán és Észak-Olaszország.

Ovális-lándzsás alakú, hosszú nyelű levelei tőlevélrózsát alkotnak. Ebből fejlődik ki a felfelé álló, elágazó, hosszú virágszár, melyet beborítanak a fehér vagy kék színű, csillag alakú virágok.

Virágai hosszú fürtben nyílnak a nyár második felében, méheket vonzanak a kertbe.

Szereti a meleget, a világos, félárnyékos fekvést, valamint a tápanyagban gazdag, humuszos, jó szerkezetű talajokat. Télen takarással óvhatjuk meg a fagyoktól.

A törpe harangvirág (Campanula cochleariifolia) gondozása

törpe harangvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Teun Spaans

A törpe harangvirág (Campanula cochleariifolia) alacsony termetű, évelő növény, mely Európa hegységeiben igen elterjedt. Apró, lila vagy fehér, harang alakú virágokat hoz június-júliusban.

Magassága 10-15 cm, föld alatti tarackjai révén gyorsan terjed, tömött párnát alkot. Terjedése miatt a növényeket egymástól 20-30 cm-re ültessük el.

A kert olyan részeibe illik leginkább, ahol köveket, sziklákat használtunk, sziklakertbe, támfalakba, sziklahasadékokba érdemes ültetni. Kakukkfűvel (Thymus), szappanfűvel (Saponaria) és madárhúrral (Cerastium) is társíthatjuk.

Ültessük világos vagy félárnyékos helyre, meszes, sovány, jó vízelvezető képességű, üde talajba.

A bögrevirág (Campanula medium) gondozása

bögrevirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Yoko Nekonomania

A bögrevirág (Campanula medium) közepesen magas termetű, kétnyári növény, mely csupros harangvirág néven is ismert. Nevét csuporra hasonlító, fehér, lila, vagy rózsaszín színben játszó virágairól kapta.

Virágzásában tavasz végén, valamint a nyár első felében gyönyörködhetünk. Kiváló vágott virág, vázába téve sokáig dísze lehet a lakásnak. Levélzete alul keres és nagy, felül lándzsaszerű, fogazott szélű levelekből áll.

Napos, világos vagy félárnyékos helyre egyaránt ültethetjük, jó vízáteresztő képességű, lúgos vagy semleges kémhatású talajba. A megfelelő fejlődéshez és virágzáshoz, rendszeres öntözést igényel.

Erős szélben, viharban kidőlhet ezért célszerű karózni. Kártevőkre és betegségekre is érzékeny, betegségek közül a lisztharmat, kártevők közül a csigák, meztelencsigák, levéltetvek és takácsatkák is károsíthatják.

Szaporítani tavasszal lehet magról. Mivel kétnyári növény, első évben csak a levelei fejlődnek ki, virágokat a második évben hoz majd.

A kányaharangvirág (Campanula rapunculoides) gondozása

kányaharangvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hectonichus

A kányaharangvirág (Campanula rapunculoides) közepesen magas vagy magas termetű, hazánkban is őshonos harangvirág faj, mely Európa szerte elterjedt.

Leginkább természetes hatású kertrészekbe illik, magassága miatt, kerítések elé, ágyások háttérnövényeként valamint csoportosan ültetve is szépen mutat.

Levélzete szív alakú tőlevelekből, valamint a szárakon elhelyezkedő, lándzsa alakú, fogazott, kissé szőrözött levelekből áll. Kissé bókoló, liláskék árnyalatú, harang alakú virága a nyár második felében nyílnak, a pillangók gyakran látogatják őket.

A kányaharangvirág számára napos, világos vagy félárnyékos helyet egyaránt választhatunk, lehetőség szerint, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajba ültessük.

Rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, szereti, ha földje mindig kissé nyirkos. Ha a virágzás után visszavágjuk, sikeresen másodvirágzásra bírhatjuk.

Betegségekre nem igazán érzékeny, kárvetők közül a meztelencsigák okozhatnak problémát. Szaporítani magról a legegyszerűbb.

A pettyegetett harangvirág (Campanula punctata var. punctata) gondozása

pettyegetett harangvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Qwert1234

A pettyegetett harangvirág (Campanula punctata var. punctata) közepesen magas, erőteljesen terjedő, bokros habitusú évelő növény, mely Koreában őshonos.

A koreai harangvirág néven is ismert növény levélzete szív alakú, fényes felületű, valamint a száron lévő kisebb méretű, hosszúkás levelekből áll. Fehér vagy rózsaszín árnyalatú, pettyes, harang alakú, csüngő virágai nyáron díszítenek.

A pettyegetett harangvirág napos, világos vagy félárnyékos helyre ültetve is szépen fejlődik, főleg, ha semleges vagy lúgos kémhatású, jó vízáteresztő képességű talajba ültetjük.

Vízigénye átlagos, szereti, ha földje mindig kissé nyirkos, ezért érdemes rendszeresen, de mértékkel öntözni.

Ha a virágzás után visszavágjuk, sikeresen másodvirágzásra bírhatjuk. Szaporítani magról lehet, de elszórt magjaival és föld alatti indáival magától is gyorsan terjed, ha ideális számára a körülmények.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Enrico Blasutto; Flickr / Szerző: Du-Sa-Ni-Ma / Licence: CC BY-NC 2.0; Wikipédia / Szerző: Kor!An; Wikipédia / Szerző: Jean-Jacques MILAN; Wikipédia / Szerző: Tigerente; Wikipédia / Szerző: Dmitriy Konstantinov; Wikipédia / Szerző: BotBln; Wikipédia / Szerző: H.Zell; Wikipédia / Szerző: Teun Spaans; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: Kor!An (Андрей Корзун); Wikipédia / Szerző: Yoko Nekonomania; Wikipédia / Szerző: Hectonichus; Wikipédia / Szerző: Qwert1234

Friss cikkek innen:Sziklakerti növények

Comments are closed.