harangláb

A harangláb vagy sasfű (Aquilegia) növénynemzetségbe több mint száz fajt sorolunk, melyek az északi féltekén őshonosak. Hazánkban a közönséges haranglábbal (Aquilegia vulgaris) találkozhatunk a természetben, számos más faj pedig dísznövényként a kertészetek kínálatában található meg. Cikkünkben a legismertebb harangláb fajok gondozását mutatjuk be.

A kerti harangláb (Aquilegia vulgaris) gondozása

közönséges harangláb

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti harangláb, más néven közönséges harangláb vagy sasfű (Aquilegia vulgaris) hazánkban, a természetben is megtalálható, védett, mérgező hagymás növény. Törpe és közepes méretű változatai is léteznek.

Sarkantyús virágai lila, fehér, bordó, rózsaszín árnyalatúak, és tavasz végén, nyár elején nyílnak. Miután elvirágzik a levelei visszahúzódnak a hagymában, és a virágágyásban üres lesz a helye.

A gondozása egyszerű, a félárnyékos és világos helyeket, és a jó vízgazdálkodású, enyhén savas vagy semleges kémhatású talajt kedveli a legjobban. Rendszeres, mérsékelt öntözést igényel. Mivel a vízigénye átlagosnak mondható, elég, hogyha földje kissé nyirkos.

Kártevők és betegségek tekintetben nagyon ellenálló, egyetlen komolyabb kártevője a takácsatka. Ha szaporítani szeretnénk, magról tehetjük meg.

A japán harangláb (Aquilegia flabellata) gondozása

japán harangláb

Kép forrása: Pixabay.com

A japán harangláb (Aquilegia flabellata), ahogy a neve is mutatja, Japán hegyvidéki területein őshonos. Mivel kis növésű, kompakt növényről van szó, általában balkonládákban, vagy árnyékosabb sziklakertekben találkozhatunk vele. Szeldelt levelei és kékeslila, rózsaszín vagy fehér virágai vannak, melyek tavasszal nyílnak.

Mivel a tűző napot nem szereti, lehetőleg félárnyékos helyet keressünk számára. A talajok közül a tápanyag dús talajt kedveli a legjobban. Hogy a földje mindig egy kicsit nyirkos legyen, rendszeresen, de mérsékelten öntözzük.

A levéltetvek és a lisztharmat megtámadhatja, de ezen kívül viszonylag ellenállónak mondható. Ha szaporítani szeretnénk, magról tehetjük meg a legegyszerűbben.

A kék harangláb (Aquilegia caerulea) gondozása

kék harangláb

Kép forrása: Flickr / Szerző: FarOutFlora / Licence: CC BY 2.0

 A kék harangláb, más néven kolorádói kék harangláb (Aquilegia caerulea) Észak-Amerika sziklás hegyeiben honos. Bokros növekedésű, közepesen magas, évelő növény, mely mérgező hatású. Sziklakertekben, de az árnyékosabb virágágyásokban csoportosan ültetve is szépen mutat.

A virágai jellemzően kék és fehér színűek, de számos hibrid létezik, melyeknek ettől eltérő színű virágaik vannak. A kertészetekben rengeteg variációban megtalálhatjuk.

Szárnyalt, kékeszöld színű levelei, és a levelek fölé magasodó, jellegzetes alakú virágai vannak, melyek a tavasz második felében nyílnak. A legjobban a napos, virágos, és félárnyékos helyeket kedveli. Talaj szempontjából a leglényegesebb, hogy jó vízáteresztő képességű talajba ültessük. Rendszeres öntözés igényel, mivel a földjét állandóan kissé nyirkosan kell tartani.

Mivel nyáron a levelei visszahúzódnak a hagymába, és így üres helyet hagy maga után, érdemes olyan növények mellé ültetni, melyek a nyári időszakban is levelesek, és kitöltik az üres helyet.

Bár ellenállónak mondható, a lisztharmat és a takácsatka megtámadhatja. Ha szaporítani szeretnénk, magról tehetjük meg a legegyszerűbben.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: FarOutFlora / Licence: CC BY 2.0

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.