hanga

A hanga vagy erika (Erica) növénynemzetségbe mintegy 500 fajt sorolunk, ezek többnyire félcserjék és cserjék, csak nagyon ritkán fejlődnek kisebb fává. A levelek általában tűlevélszerűek, a virágokat rendkívüli színgazdagság jellemzi. Számos hanga faj kedvelt dísznövény, cikkünkben ezeket mutatjuk be képpel és gondozási tudnivalóikkal együtt.

A vékony hanga, karcsú erika (Erica gracilis) gondozása

vékony hanga

Kép forrása: Flickr / Szerző: Fotero / Licence: CC BY-NC 2.0

A vékony hanga, karcsú erika (Erica gracilis) Dél-Afrikából származó, bokrosodó, alacsonyra vagy közepesre növő, örökzöld törpecserje. Magyarországon leginkább egynyári növényként neveljük. Bár fagyérzékeny növényről van szó, a virágait és bokros formáját télen is megtartja. Hidegebb telek idején világos, hűvös helyen lakásban is tartható, de alapvetően balkonládába ültetve a szabadban tartjuk.

Könnyű összetéveszteni a csarabbal, a legárulkodóbb különbség, hogy a vékony hanga virágai gömbölyűbbek, levelei tűszerűek. Ősszel nyíló, piros, fehér vagy rózsaszín árnyalatban játszó virágaival díszít.

Legjobban a napos, világos vagy félárnyékos szélvédett helyeket és a semleges, vagy savanyú jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Öntözése rendszerességet és körültekintést igényel, ugyanis a szélsőséget nem kedveli. A pangó vizet is nehezen tűri, de azt is, ha kiszárad a földje.

Az örökzöld hanga (Erica x darleyensis) gondozása

örökzöld hanga

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

Az örökzöld hanga (Erica x darleyensis) vagy más néven örökzöld erika, az alpesi hanga (Erica carnea) és a pelyhes hanga (Erica erigena) keresztezéséből jött létre. A hangafélék családjába tartozik, közepes termetű, örökzöld cserje, mellyel főként sziklakertbe, vagy nagyobb fák tövébe ültetve találkozhatunk.

Tűszerű leveli, és fehér, vagy a rózsaszín különböző árnyalataiban játszó virágai vannak melyek januártól nyílnak, de megfelelő helyen akár november végtől is hozhat virágot.

Legjobban a napos, világos és félárnyékos helyeket, illetve a savanyú, jó vízelvezető képességű, homokos talajt kedveli. Bár fényigényes növény, az ültetésénél kerüljük a tartósan tűző napos helyeket.

Ha a virágok elhervadása után visszametsszük, új hajtásokat hozhat. Az elhervadt virágok eltávolításáról se feledkezzünk meg. Kártevőkkel szemben ellenálló, betegségek közül viszont a levélrozsda és a lisztharmat is megtámadhatja. Ha szaporítani szeretnénk, dugványozással tehetjük meg.

Az alpesi erika (Erica carnea) gondozása

alpesi erika

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Fabelfroh

Az alpesi erika (Erica carnea), más néven alpesi hanga vagy hússzínű hanga, a hangák nemzetségébe tartozó, alacsony, kb. 30 cm magasra növő, tömött bokorszerű örökzöld cserje. Talajtakaróként és sziklakerti növényként is találkozhatunk vele a kertekben.

Tűszerű levelei és dús virágzatot alkotó, rózsaszín, illetve lilás piros pici virágai vannak, melyek tél végétől a tavasz közepéig nyílnak.

Legjobban a napos, világos vagy félárnyékos helyeket és semleges vagy savas kémhatású talajt kedveli. A meszes talajt némiképp jobban elviseli, mint más hangák, ugyanakkor a lúgos talajba való ültetést az alpesi erika esetében is kerülni kell.

Rendszeres öntözésre virágzási időben van szüksége, a virágzás után kevesebb vízzel is beéri, bár a nagy nyári melegekben és a száraz időszakokban is célszerű az öntözéséről gondoskodni.

Metszeni a virágzás után érdemes. Ha szaporítani szeretnénk, dugványozással, bujtással, illetve magról tehetjük meg.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Fotero / Licence: CC BY-NC 2.0; Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem; Wikipédia / Szerző: Fabelfroh

Friss cikkek innen:Sziklakerti növények

Comments are closed.