kerti hajnalka

A hajnalka (Ipomoea) nemzetségbe, több mint 600 egynyári, kétnyári és évelő, lágy valamint fás szárú fajt sorolunk, melyek a mérsékelt, valamint a trópusi és szubtrópusi területeken is előfordulnak. Számos hajnalka faj ismert és kedvelt dísznövény, cikkünkben részletesen bemutatjuk a gondozásukat, valamint kitérünk a kerti hajnalka szaporítására is.

A kerti hajnalka (Ipomoea purpurea) gondozása

hajnalka

Kép forrása: Pixabay.com

A kerti hajnalka vagy bíboros hajnalka (Ipomoea purpurea) könnyen futtatható kúszónövény. Megfelelő támaszték mellett, napos, világos és szélvédett helyeken nagyon szépen növekszik. Virágai tölcsér alakúak, virágzásában nyáron, illetve ősszel gyönyörködhetünk.

Mérsékelt öntözést igényel, ezt leszámítva meglehetősen átlagos igényű növény. Legjobban a jó vízáteresztésű talajt kedveli, de a gyengébb minőségű földbe ültetve is megél. Nagyon jó önvető képességgel bír, így gyorsan szaporodik.

A kerti hajnalka szaporítása magvetéssel

Ha szaporítani akarjuk, magvetéssel tehetjük a legkönnyebben. A vetés előtt célszerű a magokat egy éjszakára vízbe áztatni, hogy könnyebben csírázzanak. Ezután vethetjük őket egyből a végleges helyükre, de cserépben is előnevelhetjük a hajnalkát a kiültetéshez.

A cserépbe vetés nagy előnye, hogy a tavasz elején elvetett magok májusra kiültethető növénnyé fejlődnek, és a végleges helyükre kerülhetnek a kertben. Ha a cserépbe vetés mellett döntünk, 1-3 mag kerüljön egy cserépbe, amikor megnőnek, ültessük szét a növénykéket egyesével.

Szabadföldi vetés esetén a talajt célszerű műtrágyával vagy tápoldattal feljavítani még a vetés előtt. Április végén már szabadföldbe is kerülhetnek a magok, egymástól kb. 15 cm-re vessük el őket, a földet pedig tartsuk mindig kissé nedvesen.

A kék hajnalka (Ipomoea tricolor) gondozása

kék hajnalka

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Dwight Sipler

A kék hajnalka, más néven nagyvirágú hajnalka vagy háromszínű hajnalka (Ipomoea tricolor) Amerikából származik, Magyarországon egynyári növényként tartjuk.

Szív alakú, élénkzöld levelei, és tölcsér alakú, kék, világoskék, lila vagy fehér árnyalatú virágai vannak, melyek nyáron és ősszel nyílnak.

A kék hajnalka gyors növekedésű növény, és bár a virágai rövid ideig virágoznak, a növény folyamatosan újra virágzik. A virágai rendkívül szépek, viszont a növény egyéb részeihez hasonlóan mérgezőek.

A gondozása könnyű, a napos, világos helyeket és a jó vízáteresztő talajt kedveli. Rendszeres, mérsékelt önözés mellett fejlődik jól, a földjének mindig kicsit nedvesnek kell lenni. Betegségekre és kártevőkre nem érzékeny, bár a takácsatka megtámadhatja.

A szaporítása megvetéssel történhet. A fagyok elmúltával szabadföldbe, de tavasz elején cserépbe is vethető. A vetés előtt célszerű egy napra vízbe áztatni a magokat. A magok kb. 2,5 cm mélyre kerüljenek. Ha előnevelt palántákkal szaporítjuk, csak a fagyok elmúltával, hozzávetőleg májusban ültessük ki a növényeket.

Az édesburgonya, batáta (Ipomoea batatas) gondozása

batáta

Kép forrása: Pixabay.com

Az édesburgonya vagy batáta (Ipomoea batatas) hazánkban egynyári növényként nevelt dísznövény, melynek számos kertészeti változata van, ugyanakkor ízletes gumójáért is termesztik. Kertészeti változatait balkonládákban vagy függesztett kaspókban neveljük leggyakrabban.

Különleges levélzetével díszít. Levelei egyszerűek, szív alakúak, valamint tenyeresen szeldeltek is lehetnek, világoszöld, bronzszínű, vagy egészen sötétlilás árnyalatban játszanak. Virágokat csak eredeti élőhelyén hoz.

Napos, világos vagy félárnyékos helyeken gyors növekedést produkál. Talaj tekintetében egyáltalán nem igényes, az átlagos kerti talajban is nagyon jól érzi magát. Rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, az a legjobb, ha a földje kissé nedves, bár az átmeneti szárazságot is elviseli.

A baktériumok okozta betegségek megtámadhatják ugyan, de a betegségekre, és a kártevőkre sem kimondottan érzékeny. Ha szaporítani szeretnénk, a gumók osztásával vagy dugványozással tehetjük meg, a vízben gyökereztetés is működhet.

Átteleltetése ugyan nem lehetetlen, de nagyon nagy odafigyelés mellett sem sikeres minden esetben, így érdemesebb inkább egynyári növényként számolnunk vele. Ha mégis teszünk vele egy próbát, a gumókat száraz, fagymentes helyen tároljuk.

A mexikói csodahajnalka (Ipomoea lobata) gondozása

mexikói csodahajnalka

Kép forrása: Flickr / Szerző: uacescomm / Licence: CC BY-SA 2.0

A mexikói csodahajnalka (Ipomoea lobata) Közép-Amerikában és Brazíliában őshonos növény, mely a hajnalkafélék családjába tartozik. Hazánkban a batátához hasonlóan egynyári növényként tartjuk. Kertekben vagy dézsába ültetve is találkozhatunk vele, gyakran futtatják be vele a kerítéseket és a térelválasztókat is.

Levélzete dús, karéjos levelekből áll, de a növény igazi éke a bókoló virága, mely narancssárga, sárga és krém sárga színekben pompázik. A mexikói csodahajnalka virágai nyár közepétől az ősz közepéig nyílnak. Fontos tudni, hogy a magja mérgező!

Rendszeres öntözést igényel, mivel vízigényes növényről van szó. A tápanyagpótlással csak óvatosan bánjunk, mert ha túl magas a talaj tápanyagtartalma, akkor a növény nem a virágokat, hanem a leveleket fogja jobban nevelni.

A gombabetegségekre érzékeny, melyek főleg a csapadékos, hűvös nyarakon okozhatnak problémát. Kártevők általában nem károsítják.

Ha szaporítani szeretnénk, magról tehetjük meg a legkönnyebben. Cserépbe már tavasz elejétől, szabadföldbe csak április végétől vethetjük. Az átteleltetésével is próbálkozhatunk, bár hazánkban jellemzően egynyári növényként neveljük.

A kairói hajnalka (Ipomoea cairica) gondozása

kairói hajnalka

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Vengolis

A kairói hajnalka (Ipomoea cairica) Afrika szubtrópusi területeiről származik, de a világ számos pontján megtalálható, ahol leginkább gyomként tartják számon. Egy évelő kúszónövényről van szó, mely szinte bármilyen élőhelyen jól megél. Talajon is gyorsan terjeszkedik a legyökerező hajtásainak köszönhetően, ugyanakkor magasra is képes felkúszni, ezért a díszkertekben pergolák befuttatására is használják.

Tenyér alakú, 5-7 részből álló zöld színű levelei, és tölcsér alakú, lila, fehér vagy rózsaszín virágai vannak, melyek elsősorban nyáron virágoznak.

Fagyérzékeny növény, ezért a mérsékelt égövön, így hazánkban is teleltetést igényel. Ettől függetlenül könnyen nevelhető, napos világos helyeken, és a tápanyag dús, jó vízáteresztésű talajban érzi magát a legjobban.

Mérsékelt öntözést igényel, figyeljünk rá, hogy két öntözés között a földje száradjon ki.  Ha szaporítani szeretnénk, dugványozással, gyökérsarjakkal és magról is megtehetjük.

A pálmalevelű hajnalka (Ipomoea x sloteri) gondozása

pálmalevelű hajnalka

Kép forrása: Flickr / Szerző: John Brandauer / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A pálmalevelű hajnalka vagy piros hajnalka (Ipomoea x sloteri) Amerikában őshonos, Magyarországon egynyáriként tartott kúszónövény.

Dús lombozatot alkotó nagyméretű, szeldelt, pálmára emlékeztető levelei és piros, tölcsér alakú virágai vannak, melyek ősz elején nyílnak, és a méhek, valamint a pillangók előszeretettel látogatják őket.

Legjobban a napos, világos vagy félárnyékos fekvést kedveli, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel. Talajok közül az erősen savas és túlságosan lúgos talajokat nem kedveli.

A szaporítását magról a legegyszerűbb, melyekből tavasz elején palántákat nevelünk. Ezeket a palántákat csak a fagy elmúltával ültethetjük ki. A vetést megelőző napon célszerű beáztatni a magokat a könnyebb csírázás érdekében.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Dwight Sipler; Flickr / Szerző: uacescomm / Licence: CC BY-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Vengolis; Flickr / Szerző: John Brandauer / Licence: CC BY-NC-ND 2.0;

Friss cikkek innen:Kúszónövények

Comments are closed.