gyöngyvessző

A gyöngyvessző (Spiraea) növénynemzetség a rózsafélék családjába sorolható, a nemzetség rengeteg fajt tartalmaz, melyek közül nagyon sok dísznövényként elterjedt. Cikkünkben a kertészetek kínálatában leggyakrabban előforduló gyöngyvessző fajok gondozását mutatjuk be részletesen.

A kerti gyöngyvessző, kerti bajnóca (Spiraea x vanhouttei) gondozása

kerti gyöngyvessző

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Olev Mihkelmaa, olev.ee

A kerti gyöngyvessző, más néven kerti bajnóca (Spiraea x vanhouttei) általában sövényként vagy szoliterként ültetett, akár 2,5 méteres magasságig is megnövő lombhullató cserje. Az ágrendszere bókoló, nyírással alakítható, de kötetlen nyíratlan sövény is nevelhető belőle.

Sötétzöld színű, kerekded, kissé fogazott levelei vannak, virágai félgömb formájúak, fehérek, és áprilistól nyílnak szinte az egész növényen.

A gondozása nagyon könnyű, mivel egy kimondottan ellenálló növényről van szó. A kártevőkre és betegségekre nem kifejezetten érzékeny, bár a peronoszpóra vagy a lisztharmat megbetegítheti időnként.

Legjobban a világos vagy tűző napos helyeket kedveli, és talaj tekintetében sem igényes, a hagyományos kerti talaj is megfelel a számára. Mivel szárazságtűrő növény, idősebb korában nem igényel öntözést, ugyanakkor a fiatal növényeket szükséges még időnként megöntözni.

Ha a formáját szeretnénk megtartani, érdemes megmetszeni, de alapvetően nem igényel metszést. Ugyanakkor, ha beteg vagy elpusztult hajtásokat találunk, azoktól célszerű megszabadítani a növényt. Ha szaporítani szeretnénk, ezt nyár elején tehetjük meg zölddugvánnyal.

A hamvas gyöngyvessző (Spiraea x cinerea) gondozása

hamvas gyöngyvessző

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Salicyna

A hamvas gyöngyvessző (Spiraea x cinerea) egy viszonylag magasra növő díszcserje, elérheti a 1,5 méteres magasságot is. Sövényként gyakori, kötetlen és nyírott formában is elterjedt.

Ágrendszere bókoló, kicsi, hosszúkás, zöldesszürke árnyalatú, kissé molyhos levelei és a hajtásokat beborító fehér virágzata van. Virágai kora tavasszal nyílnak.

Gondozása egyszerű, mivel alapvetően nem kényes. A szélsőségeket nem kedveli, betegségek és kártevők tekintetében a lisztharmat, a peronoszpóra, illetve a levéltetvek megtámadhatják.

Ha tehetjük, világos vagy napos helyet keressünk számára, félárnyékos helyen is megél. Mérsékelt öntözésre csak a fiatal növényeknek van szükségük, az idősebb példányok szárazságtűrőek.

Ha formázni szeretnénk, ezt metszéssel tehetjük meg, amit érdemes a virágzást követően elvégezni. Szaporítani zölddugvánnyal tudjuk nyár elején.

A nipponi gyöngyvessző (Spiraea nipponica) gondozása

nipponi gyöngyvessző

Kép forrása: Flickr / Szerző: F. D. Richards / Licence: CC BY-SA 2.0

A nipponi gyöngyvessző (Spiraea nipponica) nyírott vagy laza sövényként, illetve szoliterként terjedt el. Elérheti a 2,5 méteres magasságot, de a kertészetekben alacsonyabb, kompakt fajták is előfordulnak.

Rendkívül mutatós, lombhullató cserje. Kékeszöld színű, kicsi, ovális alakú, végükön fogazott szélű levelekből áll levélzete. A hajtásokat beborító bogernyőben nyíló, hófehér virágai vannak, melyek tavasz végén, illetve nyár elején nyílnak. Ágrendszere íves, kezdetben felfelé törekednek ágai, később azonban bókolók lesznek.

Városi körülmények között is könnyen tartható, hiszen jó adottságú, nem kényes növény. A nevelése egyszerű, akár hagyományos kerti földben is megél. Legjobban a napos, világos helyeket kedveli. Félárnyékban is megél, igaz ilyen helyen jóval kevesebb virágot fog hozni.

Bár nem igényel tápoldatozást, ha a talaj tápanyagban dús, azt sok virággal hálálja meg. Az idős példányok szárazságtűrők, nem igénylik az öntözést, a fiatal növényeknek azonban mérsékelt öntözésre van szükségük.

Metszést alapvetően nem igényel, egyedül akkor lehet erre szükség, ha beteg vagy elhalt hajtásokat találunk rajta, vagy ha szeretnénk megőrizni a formáját.

A lisztharmat, illetve a levélfodrosodás megtámadhatja, ennek ellenére betegségek és kártevők tekintetében viszonylag ellenállónak mondható. Zölddugvánnyal kora nyáron szaporíthatjuk.

A japán gyöngyvessző (Spiraea japonica; Spiraea bumalda) gondozása

japán gyöngyvessző

Kép forrása: Pixabay.com

A japán gyöngyvessző, más néven pompás gyöngyvessző (Spiraea japonica; Spiraea bumalda), Kína, Korea és Japán területéről származik. Igazán dekoratív díszcserje, mely kertekben, de akár közterületeken is gyakran előfordul. Maximális magassága hozzávetőleg 1,5 méter.

Különlegességét az évszakonként eltérő színű levelei adják. Kihajtáskor még bordós-narancs, nyáron élénkzöld, ősszel újra bordós színű, lándzsaszerű levelei igen mutatósak. Rózsaszínes-lila vagy fehér, ernyős, apró csillag alakú virágai nyáron nyílnak.

Bár félárnyékos helyeken is megél, napos, világos fekvésben érzi a legjobban magát. Jó vízáteresztő képességű talajt igényel, ha ez a feltétel biztosított a számára, bármilyen talajban jól boldogul.

Betegségek tekintetében a tűzelhalás, levélfoltosodás és a lisztharmat, kártevők tekintetében pedig a levéltetvek támadhatják meg. A szaporítására két lehetőség kínálkozik: nyáron zölddugvánnyal, ősszel tőosztással szaporíthatjuk.

A pirosvirágú gyöngyvessző (Spiraea x billardii) gondozása

pirosvirágú gyöngyvessző

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Michael Apel

A pirosvirágú gyöngyvessző (Spiraea x billardii) sűrűn bokrosodó, kb. 1,5 méter magasra növő, lombhullató cserje. Általában csoportosan ültetik, de más cserjékkel is jól kombinálható. Ágrendszere felfelé törekvő ágakból áll, virágzata bugavirágzat, melyet apró rózsaszín virágok alkotnak. Virágai nyáron nyílnak a pillangók nagyon kedvelik őket. Levelei zöldek és tojásdad alakúak.

Legjobban napos helyen, savas kémhatású talajba ültetve fejlődik. Földje legyen mindig kissé nyirkos, ezt mérsékelt, rendszeres öntözéssel érhetjük el.

A metszését érdemes kora tavaszra időzíteni. A virágzása meghosszabbítható, ehhez annyit kell tennünk, hogy az elnyíló virágokat folyamatosan eltávolítjuk. Nagyon ellenálló, se a betegségekre, se a kártevőkre nem érzékeny, sőt, még a városi, szennyezett levegőt is elviseli. Dugványozással szaporítható.

A gyöngyvessző (Spiraea arguta) gondozása

Spiraea arguta

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: JJ Harrison

A gyöngyvessző (Spiraea arguta) látványos virágzatú, lobhullató cserje. A magassága a 2 métert is elérheti, ágai íveltek. Keskeny, világoszöld levelei, és apró fehér virágai vannak, melyek tavasszal, elsősorban áprilisban és májusban nyílnak. Legjobban napos, világos fekvésben, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajba ültetve fejlődik.

A nyírlevelű gyöngyvessző (Spiraea betulifolia) gondozása

Spiraea betulifolia Tor

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Averater

A nyírlevelű gyöngyvessző (Spiraea betulifolia) alacsonyabb termetű gyöngyvessző faj, mindössze 0,5-1 méteres magasságot ér el. Alacsonyabb és magasabb fajtái is léteznek, ezek különböző feladatot tölthetnek be a kertben.

A kisebb változatait konténerekbe ültetik, alacsony évelőágyásokban, cserjecsoportokban, vagy szoliterként is találkozhatunk vele. A leggyakrabban előforduló fajták a Spiraea betulifolia ‘Tor’, a Spiraea betulifolia ‘Island’, és a Spiraea betulifolia ‘Island’.

Kompakt, sűrű ágrendszerű, bokros növekedésű lombhullató díszcserje. Kerekded alakú, világoszöld levelei és hófehér virágai vannak, melyek májustól júliusig virágoznak.

Legjobban a napos, világos vagy félárnyékos helyeket és a humuszban gazdag talajt kedveli. Rendszeres öntözést igényel.

A kantoni gyöngyvessző (Spiraea cantoniensis ‘Lanceata’) gondozása

Spiraea cantoniensis Lanceata

Kép forrása: Flickr / Szerző: Kai Yan, Joseph Wong / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A kantoni gyöngyvessző (Spiraea cantoniensis ‘Lanceata’) lombhullató cserje, mely hozzávetőleg 1,5 méteres magasságig nő. Sűrűn bokrosodó, ívesen lehajló ágai, hosszúkás alakú, világoszöld színű levelei, és telt, fehér színű virágai vannak. Virágzása tavasz közepén-végén várható.

Legjobban a napos, világos, esetleg félárnyékos fekvést, és a humuszos, jó vízáteresztő talajt szereti.

A törpe gyöngyvessző (Spiraea decumbens) gondozása

Spiraea decumbens

Kép forrása: Flickr / Szerző: 阿橋 HQ / Licence: CC BY-SA 2.0

A törpe gyöngyvessző (Spiraea decumbens) az egyik legalacsonyabb faj a kertészetekben forgalmazott gyöngyvesszők között, mivel hozzávetőleg 20 cm magasra nő csak meg.

Egy lassan terjedő, kompakt törpecserjéről van szó, melynek élénkzöld árnyalatú levelei és fehér, hosszan nyíló virágai vannak. Június elejétől, akár ősz elejéig is pompázhatnak a virágai. A gondozása egyszerű, hiszen szinte minden talaptípusban jól érzi magát. Lehetőleg napos helyre ültessük.

A kökénylevelű gyöngyvessző (Spiraea prunifolia ‘Pleniflora’) gondozása

Spiraea prunifolia Pleniflora

Kép forrása: Flickr/ Szerző: 阿橋 HQ / Licence: CC BY-SA 2.0

A kökénylevelű gyöngyvessző (Spiraea prunifolia ‘Pleniflora’) lombhullató díszcserje, mely a 2 méteres magasságot is elérheti. Ívesen felálló ágrendszer, és kicsi, telt, fehér színű virágok jellemzik, melyek tavasz közepén-végén díszítenek. Leveli élénkzöld színűek, de őszre narancsos-vörös árnyalatot vesznek fel.

Gondozása egyszerű, legjobban a napos, világos vagy félárnyékos fekvést kedveli. Talaj tekintetében egyáltalán nem válogatós, szinte minden, jó vízáteresztő képességű talajban megél.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Olev Mihkelmaaolev.ee; Wikipédia / Szerző: Salicyna; Flickr / Szerző: F. D. Richards / Licence: CC BY-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Michael Apel; Wikipédia / Szerző: JJ Harrison; Wikipédia / Szerző: Averater; Flickr / Szerző: Kai Yan, Joseph Wong / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: 阿橋 HQ / Licence: CC BY-SA 2.0; Flickr/ Szerző: 阿橋 HQ / Licence: CC BY-SA 2.0

Friss cikkek innen:Díszfák és cserjék

Comments are closed.