gyöngyike

A gyöngyike a tavaszi időszak egyik elmaradhatatlan hagymás növénye, rendkívül egyszerűen gondozható, a számára ideális körülmények között könnyen terjed a kertben. Nem igényel különösebb törődést, ennek ellenére színpompás virágokkal gazdagítja a kertünket. Több gyöngyike faj hagymáit is megvásárolhatjuk az üzletekben, cikkünkben ezeknek a gyöngyike fajoknak a gondozását mutatjuk be.

A fürtös gyöngyike (Muscari racemosum) gondozása

fürtös gyöngyike

Kép forrása: Pixabay.com

A fürtös gyöngyike (Muscari racemosum) a spárgafélék családjába tartozó, apró termetű, kb. 20-25 cm-esre növő, hagymás évelő növény. Főleg virágágyakban, balkonládában, és sziklakertben találkozhatunk vele, mivel jól társítható más hagymásokkal, évelőkkel.

Áprilisban nyíló fürtös virágzatát kékeslila színű fürtös kicsi, csuporszerű tagok alkotják. Kissé jellegtelen, húsos fűszálra emlékeztető levelei vannak.

Gondozása egyszerű, egy viszonylag igénytelen növényről van szó. Azok számára ideális választás, akik szeretnének gyönyörködni a szép virágokban, de nem tudnak sok időt fordítani a gondozásra.

Legjobban a napos helyeket és a laza szerkezetű, homokos talajt kedveli. Elvirágzás után a leveli visszahúzódnak. Önvető képessége is nagyon jó, ugyanis elszórja a magjait. Ha mi magunk szeretnénk szaporítani, akkor az ősz első felében tehetjük meg a hagymák elültetésével.

A hagymákat egymástól kb. 5 cm-re, 5-10 cm-es mélységbe kell ültetni. Ültetés előtt célszerű előkészíteni az ágyást. Ha kész vagyunk, alakítsunk ki ültető gödröket a hagymák számra, majd csúccsal felfelé helyezzük bele őket és takarjuk be földdel. Öntözésre nem lesz szükség.

Az örmény gyöngyike (Muscari armeniacum) gondozása

örmény gyöngyike

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Fizykaa

Az örmény gyöngyike (Muscari armeniacum) Dél-Európában őshonos, alacsony termetű évelő, hagymás növény. Hazánkban főleg ez a faj terjedt el a kiskertekben. Elsősorban a ligetes, természetes hatású kertrészekben csoportosan ültetve, illetve balkonládákban találkozhatunk vele, ideális tavaszi virág.

Ősszel kihajtó, áttelelő, hosszú, földre terülő levelei és kék, lila vagy fehér színben játszó tömött fürtbe rendeződő gömbölyded virágai vannak, melyek áprilisban nyílnak. A gondozása egyszerű, egy viszonylag igénytelen növényről van szó.

Legjobban a napos, világos és félárnyékos helyeket és a lazább szerkezetű, homokos talajokat kedveli, ilyen körülmények között könnyen terjed. Átlagos vízigényű növény, de csak a növekedési szakaszában, a pihenőidőszakában csak minimális öntözésre van szüksége.

A megsárgult és elszáradt leveleket célszerű eltávolítani. Ha szaporítani szeretnénk fiókhagymák leválasztásával és elültetésével, illetve magról tehetjük meg. Hogy elkerüljük a zsúfoltságot, pár évente célszerű felszedni a hagymákat, és szétültetni a kertben.

Az epergyöngyike (Muscari botryoides) gondozása

epergyöngyike

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Bernt Fransson

Az epergyöngyike (Muscari botryoides) Magyarország tölgyeseiben is megtalálható, alacsony növésű, évelő, hagymás növény. Természetben található példányai védett fajnak minősülnek! Főleg ligetes, természetes hatású kertrészekben, illetve a sziklakertekben találkozhatunk vele, ideális tavaszi virág.

Virágzás után visszahúzódó, lándzsás, sásszerű levelei, és kék, lila vagy fehér színben játszó tömött fürtbe rendeződő gömbölyded virágai vannak, melyek áprilisban és májusban nyílnak. A gondozása egyszerű, mivel egy viszonylag igénytelen növényről van szó.

Legjobban a napos, világos és félárnyékos helyeket és a lazább szerkezetű, homokos talajt kedveli, ilyen körülmények között könnyen terjed.

Átlagos vízigényű növény, de csak a növekedési szakaszában, a pihenőidőszakában csak minimális öntözésre van szüksége. A megsárgult és elszáradt leveleket célszerű eltávolítani. Ha szaporítani szeretnénk fiókhagymák leválasztásával és elültetésével, illetve magról tehetjük meg.

Az üstökös gyöngyike (Leopoldia comosa; Muscari comosum) gondozása

üstökös gyöngyike

Kép forrása: Pixabay.com

Az üstökös gyöngyike (Leopoldia comosa; Muscari comosum) a mediterrán régióban, illetve Magyarországon is őshonos, alacsony vagy közepes termetűre növő, évelő, hagymás növény. Főleg nagyobb csoportba ültetve természetes hatású, ligetes kertrészekben, illetve sziklakertekben találkozhatunk vele.

Hosszú, nem túl dekoratív levelei, és felfelé álló, magas száron nyíló lila színű fürtös virágzatot alkotó virágai vannak, melyek tavasz végén, illetve a nyár elején pompáznak. A virágzat érdekességét a bóbitaszerű steril virágok jelentik, melyek igazi rovarcsalogatók.

A gondozása egyszerű, egy viszonylag igénytelen növényről van szó. Legjobban a napos, világos, meleg helyeket és a jó vízáteresztő képességű talajt kedveli. Mint ahogy a legtöbb gyöngyike, ez a faj is átlagos vízigényű növény, de csak a növekedési szakaszában, a pihenőidőszakában csak minimális öntözésre van szüksége.

A megsárgult és elszáradt leveleket célszerű eltávolítani. Ha szaporítani szeretnénk fiókhagymák leválasztásával és elültetésével, illetve magról tehetjük meg.

A széleslevelű gyöngyike (Muscari latifolium) gondozása

széleslevelű gyöngyike

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

A széleslevelű gyöngyike (Muscari latifolium) Törökországban őshonos, alacsony termetű évelő, hagymás növény. Főleg a ligetes, természetes hatású kertrészekben, csoportosan ültetve, évelőágyások szegélyeként, illetve a sziklakertekben találkozhatunk vele, ideális tavaszi virág.

1-2 darab széles, csuklyásvégű, a virágszárat kissé körülölelő levelei, és sötét kékeslila színben játszó tömött fürtbe rendeződő gömbölyded virágai vannak, melyek kora tavasszal nyílnak. A virágzat különlegességét a tetején világosabb színű, steril virágok adják.

A gondozása egyszerű, mivel egy viszonylag igénytelen növényről van szó. Betegségekkel és kártevőkkel szemben nagyon ellenálló növény. Legjobban a napos, világos, meleg helyeket és a jó vízáteresztő képességű talajt kedveli.

Mint ahogy a legtöbb gyöngyike, ez a faj is átlagos vízigényű növény, de csak a növekedési szakaszában, a pihenőidőszakában csak minimális öntözésre van szüksége.

A megsárgult és elszáradt leveleket célszerű eltávolítani. Ha szaporítani szeretnénk fiókhagymák leválasztásával és elültetésével, illetve magról tehetjük meg. Hogy elkerüljük a zsúfoltságot, pár évente célszerű felszedni a hagymákat, és kicsit szétosztani a kertben.

Az azúr gyöngyike (Pseudomuscari azureum; Muscari azureum) gondozása

azúr gyöngyike

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Salix

Az azúr gyöngyike vagy más néven korai gyöngyike (Pseudomuscari azureum; Muscari azureum) alacsony, hagymás évelő növény. Főleg csoportosan ültetve, más tavaszi hagymás virágok társaságában, illetve sziklakertben találkozhatunk vele.

Azúrkék vagy fehér színű virágai tavasszal nyílnak. A gondozása egyszerű, mivel egy viszonylag igénytelen, nem túl problémás növényről van szó. Legjobban a napos, világos helyeket és az átlagos tápanyagtartalmú, jó vízáteresztő képességű talajokat kedveli.

A megsárgult és elszáradt leveleket célszerű eltávolítani. Ha szaporítani szeretnénk fiókhagymák leválasztásával és elültetésével tehetjük meg.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: FizykaaWikipédia / Szerző: Bernt Fransson; Wikipédia / Szerző: Meneerke bloemWikipédia / Szerző: Salix

Friss cikkek innen:Sziklakerti növények

Comments are closed.