gyógynövények

A jakuzzi, vagy más néven pezsgőfürdő vagy masszázsmedence meglehetősen népszerű manapság, nemcsak a wellness központokban és a fürdőkben, de akár magánhasználatban is. Egyre több magánotthonban találhatunk jakuzzit, melyet lazulásra éppúgy használhatunk, mint felfrissülésre, de gyógykezelésként sem ritka.

Számos problémára nyújthat ugyanis megoldást, mint a szív- és érrendszeri betegségek, reuma, hátfájás, csontritkulás, álmatlanság, cukorbetegség vagy az asztma, de stresszoldásra is gyakran alkalmazzák.

Az otthoni jakuzzi nagyon is hasznos, ha egy fárasztó nap után lazítani szeretnénk, esetleg a szeretnénk kicsit felfrissülni, hogy kicsit felpezsdítenénk magunkat. A jakuzzi természetesen erre önmagában is jó megoldás, de aromaterápiával kiegészítve még hatékonyabb. Számos gyógynövény van ugyanis, melyekkel ki tudjuk egészíteni a jakuzzizás élményét, és hatékonyabbá tehetjük a pihenést vagy épp a felfrissülést.

Pár csepp illóolaj csodákra képes, a kérdés csak az, hogy mely gyógynövények illóolaját érdemes használni.

Nyugtató hatású illóolajok

Többféle gyógynövényt is ismerünk, melynek nyugtató, lazító hatása van, és amelynek illóolaját jakuzzizás közben is érdemes használni. Az egyik ilyen gyógynövény a levendula. A levendula az egyik legnépszerűbb gyógynövény, ha az ellazulásról vagy az idegrendszer megnyugtatásáról van szó. Mivel a levendula aromái segíthetik az elalvást is, célszerű inkább este, a lefekvés előtti jakuzzizáskor használni.

Nyugtalanság és alvászavarok ellen nagyon jó megoldás lehet, de gyakran alkalmazzák bőrbetegségek kezelésére is, mint a pattanásos bőr, a pikkelysömör, vagy az ekcéma.

Nyugtató hatású gyógynövény a szantálfa is, melynek illóolaját gyakran használják az idegek lenyugtatására és az elem tisztítására is. Kellemes illata jó hatással van a mentális egészségünkre, de még a közérzetünkre is. A szantálfa álmosságot nem okoz, tehát alvászavarokra kevésbé hatékony, viszont a stressz ellen jól használható.

A jázminolaj is nagyon hatékony, ha pihenni vágyunk, ugyanis nyugtató és antidepresszáns hatású, emellett a szorongás oldására is nagyon jó megoldás lehet. Nemcsak a lelkünkre, de a bőrünkre is jó hatással lehet.

Illóolajok, melyek inkább felpezsdítenek minket

Természetesen a jakuzzi nemcsak arra jó, hogy ellazítsuk fáradt testünket, hanem arra is, hogy kicsit felpezsdítsük. A vízi masszázs izomlazító hatása olyan illóolajokkal is kombinálható, melyek inkább élénkítenek minket.

Az egyik legismertebb olyan, melyet élénkítésre lehet használni, a borsmentaolaj. A borsmenta ugyanis növeli az energiát, pozitív módon növeli a hangulatunkat, és elősegíti a mentális éberségünket is.

Az illóolajok használatakor érdemes figyelni, hogy ne essünk túlzásokba, és ne kombináljuk meggondolatlanul a különböző olajokat. Kisebb masszázsmedencékben 6-8 csepp illóolaj bőven elegendő, de nagyobb méretű pezsgőfürdőkben sem szükséges 10 cseppnél többet használni, hogy elérjük a kívánt hatást, legyen szó pihenésről vagy felfrissülésről.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.