gránátalma

A gránátalma (Punica granatum) gondozása

A gránátalma (Punica granatum) Közép és Nyugat-Ázsia, valamint a Földközi-tenger vidékéről származó, négy-öt méteres magasságot is elérő, terebélyes kisméretű fa vagy cserje.

Fényes, kerekded, sötétzöld színű levelei és élénk narancssárga, tölcsért formázó virágai vannak, melyek nyár elején nyílnak. A termése díszes, narancssárga és pirosas színű.

Mivel fényigényes növényről van szó, legjobban a szélvédett, világos, napos helyeket és a tápanyagban gazdag, átlagos kötöttségű talajokat kedveli, de meszes talajba ültetve is megél.

Ha szabadföldbe ültetjük, minimális öntözésre van szüksége, ám dézsába nevelve már rendszeres, mérsékelt öntözést igényel.

A dézsába ültetett gránátalmát, 0-5 fokos, fagyvédett helyen célszerű teleltetni. Ha szaporítani szeretnénk, magvetéssel, dugványozással, és tősarjról tehetjük meg.

A törpe gránátalma (Punica granatum ‘Nana’) gondozása

gránátalma

Kép forrása: Pixabay.com

A törpe gránátalma (Punica granatum ‘Nana’) a Himalája és Irán területéről származó, Magyarországon dísznövényként tartott növény. A gránátalma alacsonyabb termetű változatáról van szó. Főként dézsás növényként, mediterrán hangulatú kertekben nevelik.

Fényes levelei és színpompás piros és lazacszínben játszó virágai vannak, melyek nyáron, illetve ősz elején nyílnak.

A gondozása kellő odafigyelést igényel, mivel igényes növénynek mondható, mind víz, mind fény tekintetében. Legjobban a tűző napos helyeket kedveli, milyen fény és melegigényes növény. A magas vízigénye miatt, rendszeres öntözést is igényel.

Hazánkban a hideg teleket nem bírja, ezért teleltetésre van szüksége. Olyan helyet keressünk a számára, ahol 0-5 fok körüli hőmérséklet van. Fény tekintetében lehet akár sötét, akár világos a teleltetési helye, ebből a szempontból nincsenek különösebb igényei.

A teleltetés előtt érdemes visszametszeni. A téli időszakban minimális öntözést igényel, tápoldatra pedig ilyenkor egyáltalán nincs szüksége. Tavasszal azonban már rendszeresen öntözzük és tápoldatozzuk. Kétévente célszerű átültetni, melyet tavasszal érdemes megtenni.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Tubifex

Friss cikkek innen:Dézsás növények

Comments are closed.