golgotavirág

A golgotavirág (Passiflora) a golgotavirágfélék családjába tartozó dekoratív szobanövény, melyet támaszték mellett felfuttathatunk, valamint nyáron szabadban is nevelhetünk. Több mint 400 faja ismert, melyek Amerika trópusi vidékein honosak.

Fás szárú, örökzöld kúszónövények, melyek jellemzően nyáron és ősszel hozzák virágaikat. Fejlődésük során kacsokkal kapaszkodnak, leveleik szórt állásúak, három vagy ötkaréjúak, lándzsa vagy tojásdad alakúak. Termésük tojásdad vagy gömbölyű alakú toktermés.

A golgotavirágok közül talán a kék golgotavirág (Passiflora caerulea) a leginkább népszerű, melynek  kék fehér és sárga színekkel tarkított különlegesen szép virágát július-augusztus környékén csodálhatjuk meg.

Egyes források szerint a páratlan szépségű virágok egyes részei Krisztus szenvedését jelképezik, erre a 17. század botanikus misszionáriusainak feljegyzéseiből következtetnek. A nemzetség neve (Passiflora) melyet a jezsuiták alkottak, szintén erre utal. A latin passio kifejezés szenvedést, a flos pedig virágot jelent.

A golgotavirág gondozása

golgotavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A golgotavirág, fényigénye miatt, világos, kellemesen meleg, szellős helyen érzi magát a legjobban. A megfelelő légáramlás azért is fontos, mert ha nem jut elég friss levegőhöz a növény, megtámadhatják a viaszos pajzstetvek. Télen alacsonyabb hőmérsékletre van szüksége.

Vízigénye jelentős, ezért nyáron naponta, de legalább háromnaponta öntözést igényel. Télen jóval alacsonyabb a vízigénye, ilyenkor csak ritkán locsoljuk. A golgotavirág tápanyagigénye szintén jelentős, ezért a megfelelő fejlődéshez és virágzáshoz márciustól augusztusig kéthetente tápoldatozzuk.

Az idősebb növényeket csak ritkán kell átültetnünk, a fiatalabb példányokat, évente, tavasszal ültessük át laza szerkezetű, tőzeges virágföldbe.

Ha a golgotavirág nem hoz virágokat, joggal gyanakodhatunk arra, hogy nem kap elegendő tápanyagot, vagy túl hideg helyen tartjuk. Kártevők közül a viasztos pajzstetvek támadhatják meg, ha télen túl meleg helyen van, illetve ha nem jut elég friss levegőhöz.

A golgotavirág teleltetése

golgotavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A golgotavirág nemcsak káprázatos virágzata miatt igazi különlegesség, hanem azon remek tulajdonsága miatt is, hogy hideg és meleg helyiségben, vagy akár szabadban is teleltethető.

Ha a hideg helyiségben való teleltetés mellett döntünk, akkor hűvös, kb. 5-10 fokos helyet keressünk a golgotavirág számára. Nyugalmi időszaka alatt, csak mérsékelten öntözzük, de arra azért mindenképpen ügyeljünk, hogy a növény földlabdáját ne hagyjuk teljesen kiszáradni.

A kertbe kiültetett növények sikeres áttelelését, már az ültetéskor megalapozhatjuk azzal, hogy minél védettebb helyre ültetjük. Az enyhébb teleket a megfelelő takarással átvészelhetik a szabadban is virágaink. A takaráshoz akár száraz faleveleket is használhatunk.

Ha a golgotavirágot átlagos hőmérsékletű lakásban teleltetjük, akkor folytatni kell a rendszeres tápoldatozást, valamint az öntözést is. Ebben az esetben, akkor télen is virágokat hozhat.

A tél elmúltával a golgotavirágot érdemes alaposan visszametszeni, így formás, dúsan virágzó növényünk lesz. Visszavágni kb. 20 cm-ig kell, vagy pedig 6-7 rügyig.

A golgotavirág szaporítása

golgotavirág

Kép forrása: Pixabay.com

A golgotavirág magról, dugványozással és bujtással is szaporítható. A magvetés után kb. 4-5 évet kell várni a virágzásra, ha dugványozással és bujtással, szaporítjuk, már 2-3 év után virágzó növényünk lehet.

A golgotavirág szaporítása magvetéssel

A magokat tavasszal vessük el lazább, humuszos talajjal, vagy homokkal töltött cserépbe. A magok párát, fényt és meleget igényelnek a csírázáshoz. A cserepet világos, meleg helyen, üveglappal lefedve tartsuk.

Miután a magok kicsíráztak, lekerülhet az üveglap, 3-4 leveles állapotban egyesével ültessük külön csepekbe a fiatal növényeket.

A golgotavirág szaporítása dugványozással

A dugványozással történő szaporításhoz a nyár a legalkalmasabb időszak. Ehhez vágjunk le egészséges hajtásokat, és szedjük le az alsó levélpárokat. A levélcsomó alatt kb. 2-3 mm-re, éles késsel vágjuk simára a dugvány alját.

A cserepeket homokkal, vagy a magvetésnél írt lazább szerkezetű földkeverékkel töltsük meg, és ültessük el a dugványokat 1,5-2 cm mélyre. A dugványok sikeres meggyökeresedéséhez, meleg, párás körülmények szükségesek.

Ha sikeres volt a dugványozás, akkor néhány hét múlva, fiatal hajtások bukkannak fel a felső levélpár tövénél. A fiatal növényeket ezután egyesével ültessük át saját cserepükbe, amelyben tovább nevelhetjük őket.

A golgotavirág szaporítása bujtással

A bujtás során a növény hosszabb szárrészét, egy másik cserép földjébe bujtatjuk, ügyelve arra, hogy a hajtás csúcsa, a talaj felett maradjon legalább 30 cm-re. Rendszeres öntözés mellett, a föld alá kerülő rész meggyökeresedik.

A meggyökeresedést követően, az új növény leválasztható az anyanövényről, önállóan is életképes, virágzó golgotavirággá fejlődik, ha tovább gondozzuk.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Kúszónövények

Comments are closed.