fukszia

Krisztus vércseppjének is nevezik a fuksziát (Fuchsia), mely Dél-Amerika nyugati partvidékéről származik. Évelő dísznövény, különleges formájú virágai akár egyszerre két színben is tündökölhetnek. Számtalan fajtája van, melyek között találunk lágy- és fás szárú, alacsony és magas, csüngő és kúszó fukszia változatokat is.

A fukszia gondozása

Ha árnyas és kissé nyirkos környezetet tudunk számára biztosítani, akkor nagyon jól érzi magát és egész nyáron virágzik. Teleltetni kell, mivel nem bírja a fagyot.

A fukszia pára-, víz- és tápanyagigényes növény. A legjobb, ha tápanyagban gazdag talajba ültetjük, de tápoldatozni is kell. A tűző napot nem igazán kedveli, ezért kerülhet árnyékosabb helyre is.

Teleltetését kb. 10 fokos helyiségben, sötét, védett helyen végezzük. Ebben az időszakban csak minimálisan van szüksége öntözésre.

Tavasszal érdemes visszavágni, hogy jobban növekedjen, és szebb formája legyen. Ilyenkor végezzük az átültetést is, ha szükség van rá. Szaporíthatjuk magról és hajtásdugvánnyal is.

A fukszia szaporítása dugványozással

fukszia

Kép forrása: Pixabay.com

A dugványozáshoz a hajtásokat vágjuk le a növényről. Ehhez a legalkalmasabb időszak a tavasz vagy akár nyár eleje. Az 5-10 cm-es hajtásokról szedjük le az alsó leveleket.

Ezeket rögtön állítsuk vízbe, mert ha megfonnyadnak, már nagyon kicsi a gyökerezés esélye. Belemárthatjuk gyökereztető hormonba is a hajtások szárát, de ez nem feltétlenül szükséges.

A cserepekbe lazább szerkezetű földet tegyünk. Készítsünk kisebb mélyedéseket a hajtásoknak. Ültessük el, majd locsoljuk meg őket.

A cserépre húzzunk egy zacskót, ezzel biztosíthatjuk a megfelelő páratartalmat. Időnként szellőztessük őket és csak mértékkel locsoljuk. Kb. másfél hét után elkezdenek gyökeret ereszteni.

A fukszia teleltetése

fukszia

Kép forrása: Pixabay.com

A teleltetés előtt vizsgáljuk át a növényt, hogy észleljük-e rajta fertőzés vagy kártevők nyomait. Vízzel tisztítsuk le, ezzel az apróbb kártevőket eltávolíthatjuk. A teleltetést világos és sötét helyen is végezhetjük. De a sötétség hatására a növény ledobja majd a leveleit, ez teljesen természetes reakció.

Amennyiben világos helyen teleltetjük, 10-12 fokos hőmérsékletet biztosítsunk neki. Sötétben a 7 fok az ideális. A teleltetés során csak ritkán öntözzük, tápoldatra ilyenkor nincs szüksége a növénynek.

Tavasz elején világosabb helyre, de ne tűző napra tegyük a fuksziát. A hajtásokat félig vágjuk vissza és kezdjük meg a rendszeres öntözését. Ha szeretnénk, ilyenkor ültessük át. Fokozatosan szoktassuk hozzá a kinti klímához.

További népszerű fukszia fajok gondozása

A télálló fukszia gondozása

télálló fukszia

Kép forrása: Pixabay.com

A télálló fukszia (Fuchsia magellanica) cserépbe és földbe is ültethető. Bár magassága a 2-3 m-t is elérheti, hazánk éghajlati viszonyai között általában 1 m magasra nő.

A karcsú vagy magellán fuksziaként is ismert növényt a szabadban is teleltethetjük, amennyiben gondosan letakargatjuk a tövét. Levelei szürkés-zöld színűek, átellenesen állók, virágai hosszúkásak, fehér, pink, bíbor és piros színben a nyár második felében és ősz elején nyílnak.

A télálló fukszia világos, félárnyékos helyen érzi magát a legjobban, ahol csak délelőtt éri napfény. Szereti a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajt. Szélvédett helyre ültessük és valamivel mélyebbre, mint ahogyan a cserépben volt.

Nagyon érzékeny a túlöntözésre, rendszeresen, de mértékkel kell locsolni. Télen takarással óvhatjuk meg a fagytól, de az erős fagyok még így is kárt tehetnek benne. Elhalt hajtásait a talajszintig vágjuk vissza tavasszal.

Betegségekre nem hajlamos. Legfőbb kártevői a takácsatkák és a liszteskék. Dugványozással szaporítható.

A korallfukszia gondozása

korallfukszia

Kép forrása: Pixabay.com

A korallfukszia vagy thalia fukszia (Fuchsia triphylla) közepes méretű, bokrosodó, félörökzöld növény, melyet teleltetnünk kell. A Karib-szigeteken, a Dominikai Köztársaságban és Tahitin őshonos. Korallpiros virágai a lakásnak is gyönyörű díszei lehetnek. Csüngő virágait nyáron hozza. Levélzete sötétzöld.

A korallfukszia nem szereti a tűző napot, világos és szélvédett helyre kell tennünk. Kedveli az enyhén savas vagy semleges, jó vízelvezetésű talajt. Rendszeresen öntözzük, de ne hagyjuk vízben állni.

Betegségek ritkán támadják meg. Kártevők közül a levéltetű, a liszteske és a vincellérbogár károsíthatja. A korallfuksziát 7-10 fokon teleltessük. Ha sötét helyre tesszük, ledobja a leveleit. Dugványozással szaporítható.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Balkonnövények

Comments are closed.