füge

A füge (Ficus carica) eredeti élőhelyén, a Földközi-tenger vidékén és Nyugat-Ázsiában kisebb fa, míg hazánkban jellemzően nagyméretű cserje, mely ízletes, mézédes termést hoz. Hazánkban is egyre népszerűbb, különleges dísze lehet a kertünknek, ültetésével megidézhetjük a mediterrán tájak hangulatát.

Levélzetét nagyméretű, karéjos levelek alkotják, melyek rendkívül dekoratívak, ha nem hozna termést a növény, már emiatt megérné ültetni! Védett, napos vagy világos helyen fejlődik legszebben, legjobban a déli fekvésű helyet kedveli.

A talaj típusát tekintve nem igazán válogatós, bár legjobban akkor érzi magát, ha lazább szerkezetű, tápanyagban gazdag talajba ültetjük. Tartósan száraz időszakokban meghálálja az öntözést, így megmaradnak gyümölcsei és nagyobbak is lesznek.

A füge szaporításának módjai

Mivel a füge egyre elterjedtebb itthon, a kertbarátok körében, gyakran merül fel a kérdés, hogyan lehetne a fügét egyszerűen szaporítani. A sarjról történő szaporítás, valamint a dugványozás egyaránt sikeres lehet, ha néhány egyszerű lépést követünk. A továbbiakban ezt a két szaporítási módot mutatjuk be részletesen.

A füge szaporítása dugványozással

A füge zölddugvánnyal és fásdugvánnyal is szaporítható, zölddugvánnyal június-júliusban, míg fásdugvánnyal októberben. A dugványozáshoz kb. 15-20 cm-es dugványokat kell készítenünk, ehhez éles ollóval vágjunk le a növényről hajtásokat, a levél alatt kb. 2 cm-el vágjuk el őket. A hajtásokról távolítsuk el a leveleket, csak a levélnyeleket hagyjuk meg.

Egy nagyobb cserébe töltsünk lazább szerkezetű földkeveréket és nedvesítsük be jó alaposan a földet. Az előkészített dugványokat mélyre kell ültetünk, a dugványok kb. fele kerüljön a talajba.

A dugványok meggyökeresedéséhez párás környezetre van szükség, ez biztosíthatjuk például a cserépre húzott zacskóval is. A füge dugványok ideális körülmények között kb. 6 hét alatt gyökeresednek meg, legyünk tehát türelmesek. A füge fagyérzékeny növény, így a dugványokat fagymentes, világos helyen teleltessük át.

A füge szaporítása sarjról

A füge tősarjakat nevel, ha ezeket kiássuk, majd pedig elültetjük, sikerrel szaporíthatjuk. Ezt a szaporítási módot tavasszal a kihajtás előtt és ősszel a lombhullást követően is alkalmazhatjuk. Ha az őszi időpontot választjuk, akkor a sarjat cserépbe ültessük el, teleltessük át fagymentes helyen, és tavasszal ültessük ki a szabadba, úgy, hogy kb. 20 cm magasságig takarjuk földdel.

Kép forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.