fémhulladék

A világ minden táján egyre nagyobb problémát jelent a gazdaság romlása, az árak növekedése. Az iparra ez különösen jellemző, hiszen a különféle termékek gyártása meglehetősen összetett folyamat. Egy termék előállítása rendszerint több alapanyagból valósítható meg.

Ezek az alapanyagok, ha nyersanyagként szükségesek akkor körülményes hozzájuk jutni. Ha gyártott alkotóelem akkor annak gyártás miatt magas a költsége.

A fém termékek előállítása hasonlóan nehézkes és drága. A nyersanyag előállításához érc bányászat és kohászat, majd megmunkálás szükséges. Ez nagyon lassú és költséges folyamat. Sokkal kedvezőbb ennél, ha fém újrahasznosításban gondolkodunk. Így elegendő néhány gép, berendezés. Egy telephely, egy munkára fogható rönkfogó kanál, egy fém daráló és máris szállíthatjuk a kohóba az alapanyagot.

Röviden így juthatunk fém alapanyagokhoz költséghatékonyan. Azt azért érdemes átgondolni, hogy milyen berendezések segítségével vihető végbe a folyamat. Lássuk mire lehet szükségünk.

Miket szeretnénk feldolgozni?

Úgy érdemes berendezkednünk, illetve felszerelnünk telephelyünket, hogy tudjuk milyen fémhulladékok beérkezésére számíthatunk. Természetesen nem mindegy, hogy gépjármű roncsokat, ipari kábeleket esetleg háztartási fémdobozokat veszünk át.

Nem csak a feldolgozás módja, hanem mára a tárolás és válogatás mikéntje is eltér egymástól. Ennek megfelelően érdemes előre gondolkodva kialakítani vagy bővíteni gépparkunkat.

Rakodás

Fémek válogatásához, átmozgatásához rakodógépeket érdemes alkalmazni.  Ezek a gépek jellemzően fix telepített, gumikerekes vagy lánctalpas változatban üzemelnek. Hidraulikus karjaik végére van lehetőség applikálni különféle fejeket.

  • Polip kanál: többkarú erős szerkezet. Vegyes méretű alakú és mennyiségű hulladék emelhető, helyezhető át vele.
  • Rönkfogó olló: nevétől eltérően nem csak faipari felhasználási lehetőségei vannak, hanem fémgerendák, csövek és nagyobb keresztmetszetű tárgyak biztonságos megfogására is van lehetőség segítségével.
  • Ömlesztett áru kanál: jellemzően kisebb apróbb hulladékok nagy mennyiségű markolására alkalmas. Azokat a darabokat tudjuk mozgatni vele, amik a nagyobb ollók karja közül kihullanának.
  • Hidraulikus mágnes: olyan elektromágneses fejegység melyet a hidraulikus kar végére szerelve vegyes fémhulladékok közük első körös szelektálását is eltudjuk végezni. A vas és acél kiemelésre kerül míg a más fémek (réz, alumínium) a helyükön maradnak.

Kábelek feldolgozása

Többlépcsős megoldások vannak a vezetékek újrahasznosítására. Rendszerint valamilyen módon meg kell szabadítani a szigetelésektől, árnyékolásoktól a huzalokat, majd aprítani kell őket. Mindez attól függően, hogy milyen átmérőjű kábelekről van szó. Más a módszer elektronikai vékony vezetékek és más ipari, földkábelek esetén.

  • Kábelnyúzó: nagyobb keresztmetszetű kábelek műanyag vagy gumi szigetelése távolítható el vele. Manuális és automata adagolású berendezés is létezik.
  • Kábeldaráló: mind a vékonyabb vezetékek mind pedig az előre kisebb részekre darabolt kábelek esetén alkalmazható. Az eredmény egy olyan fém granulátum, amely tisztítást követően mérete miatt könnyen gyorsan és gazdaságosan beolvasztható.

Préselés

A válogatott fémhulladékokat az egyszerűbb tárolás és szállítás miatt érdemes bálákba tömöríteni. Fémhulladék típustól függően érdemes ezt is kiválasztani.

  • Hordóprés: Vas- és alumínium hordók összepréselésére használható. Egyszerű és gyors működésének köszönhetően gazdaságos a működtetése.
  • Bálázógép: Olyan hidraulikus présgép mellyel bármely fémhulladék tömöríthető. Egységes méretű tömörítések előnyösek tárolás, szállítás és a beolvasztás tekintetében egyaránt.

A gépek és berendezések hosszú élettartama és egyszerű karbantartása szintén hozzájárul a gazdaságos és környezettudatos üzemeltetéshez. Ezzel is hozzájárulunk a környezetünk védelméhez.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.