feketeszem

A Thunbergia növénynemzetségbe 100-nál is több növényfajt sorolunk, melyek jellemzően Afrikában, Madagaszkáron és Dél-Ázsiában őshonosak. Évelő és egynyári, kisebb cserjéket és indás kúszónövényeket egyaránt találunk közöttük.

Számos Thunbergia faj kedvelt dísznövény világszerte és hazánkban is, ezek közül a szárnyas feketeszem (Thunbergia alata) a legismertebb. Cikkünkben hármat mutatunk be ezek közül a különlegesen szép növények közül.

A szárnyas feketeszem (Thunbergia alata) gondozása

feketeszem

Kép forrása: Pixabay.com

A szárnyas feketeszem (Thunbergia alata) hazája Kelet-Afrika. A népszerű, évelő kúszónövényt – fagyérzékenységéből adódóan – jellemzően egynyári dísznövényként neveljük Magyarországon.

Ültetése történhet függő cserépbe, de könnyedén felfuttathatjuk voltaképp bármilyen, masszív támasztékra. Szív alakot öltő levelei mellett fehér, sárga, narancssárga és piros színű virágai adják fő díszítő értékét, melyek megjelenésére nyáron és ősz elején számíthatunk. A virágok közepén egy fekete pont található – innen ered a növény találó elnevezése is.

Meleg és fényigényes dísznövény, ebből adódóan a napos, esetleg világos, de feltétlenül szélvédett helyet biztosítsunk számára az optimális fejlődés érdekében. Bár meleg és fényigényes, a nyári erős, tűző napra érzékeny, ezt is vegyük figyelembe, amikor helyet választunk.

Földjét rendszeres, de mértékletes öntözéssel tartsuk egyenletesen nedvesen. A szárnyas feketeszem gyakori tápoldatozása szintén elengedhetetlen a megfelelő fejlődéshez és bőséges virágzáshoz.

Fagyérzékeny növény, a téli fagyokat nem bírja, ha szeretnénk megpróbálni az átteleltetését, akkor 10-15 fok körüli helyiségben tartsuk. Szaporítása tavasszal, magvetéssel történhet.

A nagyvirágú kolostorharang (Thunbergia grandiflora) gondozása

nagyvirágú kolostorharang

Kép forrása: Pixabay.com

A nagyvirágú kolostorharang (Thunbergia grandiflora) Dél- és Délkelet-Ázsiai egyes területeiről származik. Eredetileg évelő kúszónövény, ám Magyarországon teleltetésre szorul.

Lándzsa alakú, fogazott levelei és méretes fehér, kék vagy mályvaszínű, sárga torkú virágai révén lehengerlő látványt kölcsönöz kertünknek. Jellemzően támasztékra futtatva neveljük.

A megfelelő fejlődéshez és virágzáshoz, elengedhetetlen a jó vízáteresztő képességű, enyhén savas talaj, illetve a világos, esetleg napos vagy félárnyékos fekvés. Teleltetése alatt alig-alig, a nyár folyamán viszont rendszeres öntözést igényel.

Fagyérzékenysége miatt, csupán a fagyok elmúltával kerüljön ki a szabadba, majd azok megjelenése előtt már vigyük biztonságos helyre. Hűvös, de világos helyen teleltessük. A túlzottan megnyúlt hajtásokat nyáron visszavághatjuk. Szaporítása dugványozással történhet.

A királypalást (Thunbergia erecta) gondozása

királypalást

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Prenn

A királypalást (Thunbergia erecta) egy Nyugat-Afrikában őshonos, impozáns megjelenésű félörökzöld cserje. Kompakt növekedése és fagyérzékenysége végett, hazánkban konténeres dísznövényként neveljük.

Könnyedén felismerhető kerekded, átellenesen álló, kissé hullámos, sötétzöld színű leveleiről, valamint a nyáron és szeptember környékén nyíló sárga torkú tölcséres virágairól, melyek fehér, lila és kékeslila színekben pompázhatnak.

Gondozása bár az átlagosnál több figyelmet igényel, a vele töltött munka minden pillanatáért kárpótol szépségével. Válasszunk számára szélvédett, félárnyékos fekvésű helyet és ültessük jó vízáteresztő képességű talajba. A dús virágzáshoz és megfelelő fejlődéshez gyakori tápoldatozásra és öntözésre van szüksége.

Ősszel, már az első fagyok előtt vigyük teleltető helyére, ehhez keressünk számára hűvös, de világos, fagymentes helyiséget.

Bár betegségekre nem érzékeny, azonban a kártevők okozhatnak problémát, pajzstetvek és takácsatkák is megtámadhatják. Szaporítása sokféleképpen történhet: magról, dugványozással, sőt, még bujtással is szaporíthatjuk.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Prenn

Friss cikkek innen:Dézsás növények

Comments are closed.