kúszó fajdbogyó

A kúszó fajdbogyó és az azonos növénynemzetségbe tartozó mirtuszhanga az őszi időszak egyik legkülönlegesebb növényei. Látványos, fényes felületű színes bogyókat hoznak, melyek ősszel pompáznak, tavasz végén, nyár elején virágzásukkal is megörvendeztetik a kertbarátokat. Cikkünkben ezeknek a különleges szépségű, kedves növényeknek a gondozását mutatjuk be.

A kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens) gondozása

kúszó fajdbogyó

Kép forrása: Flickr / Szerző: Andy Kraemer / Licence: CC BY-NC 2.0

A kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens) alacsony növésű, rizómákkal terjedő, kerekded formájú, heverő szárú örökzöld törpecserje.

Aromás illatú, kicsi, bőrszerű télen piros árnyalatú levelei, és kicsi, harang alakú világos rózsaszín vagy fehér virágai vannak, melyek nyáron nyílnak. Őszre fejlődnek ki piros színű, fényes felületű bogyós termései, melyek télen is díszítik a növényt.

Legjobban a félárnyékos vagy árnyékos helyeket és a savanyú, tőzeges talajt kedveli. Világos helyen is szépen fejlődik, sőt, ilyen helyre ültetve több termése is lesz, de a vízigénye is nagyobb, így több öntözést igényel.

Betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenálló. Ha szaporítani szeretnénk, dugványozással és magról tehetjük meg.

A mirtuszhanga (Gaultheria mucronata) gondozása

mirtuszhanga

Kép forrása: Flickr / Szerző: Julio Martinich / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A mirtuszhanga, más néven tőzegmirtusz vagy tűzföldi mirtuszhanga (Gaultheria mucronata) Argentínából, illetve Chiléből származó, örökzöld cserje. Rokonságba áll a hangafélékkel.

A mirtuszhanga különlegessége, hogy a hímivarú példányok csak virágokat hoznak. A nőivarú példányokat vásárolhatjuk meg a kertészetekben, melyek bogyós termést is nevelnek.

Virágai harang alakúak, május-június környékén pompáznak. Apró, fényes, kissé szúrós levelei és rózsaszín, fehér vagy mályvaszínű gömbölyű és fényes bogyói vannak.

Legjobban a félárnyékos helyeket, és a savas talajt kedveli. Világos, napos helyre ültetve rendszeres öntözésre van szüksége, mivel azt szereti, ha a födje mindig kicsit nedves. Öntözéshez az esővíz a legjobb választás. Ha szaporítani szeretnénk, dugványozással tehetjük meg.

Képek forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: Andy Kraemer / Licence: CC BY-NC 2.0; Flickr / Szerző: Julio Martinich / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

Friss cikkek innen:Balkonnövények

Comments are closed.