kertápolás

Nagy öröm, amikor az ember először kerttulajdonos lesz. Legyen szó akár egy nyaralóról, akár egy családi házról, rengeteget hozzáad egy kert. A kerttel azonban feladatok is vannak, amihez időre, illetve szerszámokra lesz majd szükség. Mik azok az alapvető eszközök, amelyekre szinte biztos szükséged lesz?

Kert és kert között óriási különbség van

Az óriási, többhektáros kertektől a kis zsebkendőnyi virág- és zöldségágyásokig nagyon sokféle kerttípus létezik. A kert mérete, illetve a benne található növények nagymértékben meghatározzák, milyen szerszámok kellenek majd a kert rendezéséhez és karbantartásához. Nézzük a leggyakoribb eszközöket!

1. Fűnyíró

Ahol van gyep, ott fűnyíró is kelleni fog. A fű ugyanis folyamatosan nő, és az egészséges, esztétikus gyepszőnyeghez rendszeresen nyírni kell. A kert mérete és paraméterei alapján érdemes fűnyírót választani – a hagyományos benzines és akkumulátoros masinákon túl egyenletes talaj és szögletes kialakítás esetén egy robotfűnyírón is el lehet gondolkodni.

2. Sövényvágó

Ha a kerítésnél cserjék rejtenek el minket a kíváncsi szomszédok vagy járókelők tekintete elől, akkor bizony a fűhöz hasonlóan ezeket is nyírni kell. Ehhez érdemes egy megbízható sövényvágót beszerezni. (Érdemes észben tartani, hogy a fűnyírókhoz hasonlóan a sövényvágó pengéi is elkopnak idővel, ezért meg kell majd éleztetni őket).

3. Létra

Ha vannak a kertben nagyobb gyümölcsfák, szinte biztos, hogy nem ússzuk meg egy létra vásárlását. Érdemes stabil, csúszásgátló felülettel ellátott alumínium létrát beszerezni, ezek ugyanis jóval biztonságosabbak és tartósabbak, mint hagyományos fa társaik. És egy jó létra számos egyéb feladatnál is jó szolgálatot tehet, ezért érdemes olyan méretet és kialakítást venni, amely egy festésnél vagy ereszcsatorna-tisztításnál sem mond csődöt.

kertápolás

Kép forrása: Freepik.com

4. Ásó, kapa… és a többi kéziszerszám

Bár számos eszközt immár felváltottak elektromos társai (pl. fűrész), a kéziszerszámok még mindig elengedhetetlen részét képezik egy kerti szerszámos bódé választékának. A különféle ásók, kapák, gereblyék, balták és nyesőollók mind-mind más szerepet töltenek be. Érdemes masszív, tartós darabokat választani, mert ezek hosszú évekig szolgálhatnak aztán gond nélkül.

5. Permetező

Hacsak nem nagyon ellenálló, őshonos gyümölcsfajtákat ültetünk, sok esetben nem ússzuk meg, hogy permetezni kelljen. Ha szakemberre bízzuk a permetezést, akkor nem kell otthonra permetező, de ha nem akarjuk többletköltségbe verni magunkat, érdemes beszerezni egyet a bekeveréshez szükséges vödörrel együtt.

6. Talicska

Egy talicska rengeteg helyzetben nagy segítséget jelent. Akár virágföldet vagy trágyát viszünk a kertben, akár a kerti munkához szükséges eszközöket akarjuk jól látható módon tárolni munka közben, jól járunk, ha van otthon talicska. Arról nem is beszélve, hogy milyen jól jön, ha esetleg úgy döntünk, lebetonozzuk a verandát!

7. Láncfűrész

Motorfűrészre akkor érdemes beruházni, ha több nagyobb fa is van a kertben. Ilyenkor sokkal egyszerűbb feladat az elszáradt ágak levágása és darabolása, valamint az elöregedett fák kivágása is. Ha pedig kályhával is fűtünk, a tűzifa darabolásában is nagy segítségünkre lehet egy láncfűrész.

Ha nem akarsz kocsiba ülni

A kerthez szükséges eszközök ma már számos webshopból is megrendelhetők, amivel értékes időt spórolhatunk. A több mint 30 éves tapasztalattal rendelkező Zákány Szerszámház weboldalán keresztül a legfontosabb szerszámgépek mind megvásárolhatók, a széles választék és a kedvező árak pedig gondoskodnak róla, hogy mindenképp jó döntést hozhassunk.

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.