modern kert

A modern kertekkel kapcsolatban az egyik leggyakoribb tévhit, hogy túlságosan hidegek, sterilek – csupa beton és murva, a természetnek pedig alig marad hely.

A valóságban azonban ennek éppen az ellenkezője igaz. A mai modern kertek az egyszerűségről, letisztultságról és fenntarthatóságról szólnak, összhangot teremtenek a természet és a tulajdonosok igényei között.

Ezeknek a kerteknek a legfőbb ismérve, hogy viszonylag kevés fajta növénnyel dolgozunk, hogy elkerüljük a kuszaságot és a káoszt. Precíz és átgondolt tervezésre van tehát szükség, amihez most szakértő kollégáink adnak néhány hasznos tanácsot.

modern kert

Kép forrása: Canva.com / A modern kert alapja a gondos tervezés

Korallberkenye és babérmeggy – a modern kertek sövénye

Sövénynek tökéletes választás a letisztult megjelenésű Prunus laurocerasus Novita babérmeggy, ami fényes, zöld, bőrszerű leveleivel díszít. Gyors növekedésű, így akár már 3 év alatt kompakt, dús, jól formázható növényfalat alakíthatunk ki belőle.

A Photinia fraserii korallberkenye szintén kiváló sövénynövény, de akár önmagában ültetve is megállja a helyét. Rendkívül mutatós díszcserje, amelynek hajtásvégei piros színben pompáznak, így izgalmas színfoltja lehet a kertünknek.

Úgy ösztönözhetjük még színesebb lombozatra, hogy a beérett hajtásokat sűrűn visszacsípjük, így sok kis friss, élénk piros hajtást növeszt majd.

A vegyes sövények manapság rendkívül népszerűek, ezért sokan felváltva ültetik a babérmeggyet és korallberkenyét is. Bár valóban tetszetős megoldás, a modern kertekbe inkább homogén sövényeket javaslunk, hogy megtartsuk a letisztult szín- és formavilágot.

modern kert

Kép forrása: Getty Images / A korallberkenyéből izgalmas sövényt alakíthatunk ki

A levendula és a díszfüvek minden kertben jól mutatnak

Vannak dísznövények, amelyek szinte bármilyen kertbe beilleszthetőek, és a modern kertekben friss, újszerű, míg a klasszikus, vidéki kertekben pedig inkább hagyományos hatást érhetünk el velük. Ilyen növény például a levendula is.

A Grappenhall provánszi levendula egy halványkék virágú, igen nagy méretű fajta, amely ezüstszürke félgömbként díszíti az udvart még a téli hónapokban is.

Remekül alkalmazhatjuk a díszfüvek különböző fajtáit is, mivel geometrikus, szinte szoborszerű megjelenésükkel jól illeszkednek a minimalista kertekbe.

Kiválasztásuk a terület nagyságától függően változhat: míg kisebb kertekbe a Stipa tenuissima Pony Tails mexikói árvalányhaj, addig közepes és nagy kertekbe a Pennisetum alopecuroides, vagyis tollborzfű ültetése javasolt. A mai modern, szürke színvilághoz jól illik a Festuca glauca Cool as Ice deres csenkesz szürke, pamacsszerű bokra.

A pirosas-bordó hajtásvégekkel rendelkező Imperata cylindrica Red Baron, magyar nevén alangfű beültetésével friss, újszerű látványt érünk el. A még drámaibb hatás érdekében ültessük a díszfüveket feszes sorokba, ezzel is hangsúlyozva a rendezettséget udvarunkban.

Nagyobb tőtávolság a szellős, letisztult hatásért

Ha modern kertet tervezünk, érdemes nagyobb tőtávolságokat alkalmazni, hogy az egymagukban álló növények méltóságteljes, letisztult megjelenéssel pompázhassanak. Ne tömörítsük vagy vegyítsük a különféle virágzó évelőket, amelyek rövid időn belül összenőhetnek, mert könnyen zsúfolt, dzsungelszerű hatás alakulhat ki.

Amikor fákat és bokrokat választunk, érdemes a különböző kinemesített fajtákat előnyben részesíteni, amelyek kompakt, rendezett hajtásrendszerrel bírnak. Ilyen például az oszlopos Genolia babérmeggy is, amely a közkedvelt Novita fajtával szemben inkább felfelé törekszik, és metszés nélkül is szép kompakt, oszlopos bokorformát nevel.

A mini örökzöldek között is találhatunk kompakt formavilággal rendelkező dísznövényeket. A Thuja occidentalis ’Mirjam’ fajtaváltozata sűrű, tömött, lapított gömb alakja jól illik a letisztult terekbe, és a Genolia babérmeggyhez hasonlóan még metszést sem igényel.

Amennyiben kaspók elhelyezését is tervezzük, beültethetünk Equisetum, vagyis japán zsurló töveket is az ultramodern hatásért. A különleges megjelenésű, télálló örökzöld növény keskeny, magasba törő száraival lenyűgöző látványt nyújthat egy jól megválasztott kertrészben.

A japán zsurló talaját mindig nedvesen kell tartani, ezért bátran ültethetjük akár sekély vízpartra, de megfelelő öntözéssel jól érzi magát kaspókban és épített ágyásokban is.

modern kert

Kép forrása: Getty Images / A Limelight hortenzia jól beilleszthető a modern kertekbe

Nem kell lemondanunk a buja virágokról sem

A modern kert nem zárja ki a buja virágzó növényeket sem, feltéve, ha megfelelően alkalmazzuk őket. A Limelight bugás hortenzia eleinte hófehér, később lazacrózsaszín virágai jól beilleszthetőek a tiszta hangulatú udvarokba.

Amennyiben a kerítés mellé ültetjük, akkor szomszédos növénynek válasszunk mellé olyan dísznövényt, amelynek nem hullik le a lombozata (pl. babérmeggy vagy korallberkenye).

Az örökzöld lombozat érvényesül a hidegebb hónapokban, a Limelight hortenzia káprázatos virágai pedig tagolják az egyhangú növényfalat. Természetesen itt is érdemes ügyelni a homogén alkalmazásra és a kevesebb néha több elvre, hogy elkerüljük a káoszt.

Kellemes kertészkedést kíván a Gardencentrum.hu csapata.

Képek forrása: Canva.com; Getty Images

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.