esővízgyűjtő

A fenntarthatóság és a környezetvédelem fontossága az élet minden területén megmutatkozik, nincs ez másképp a saját otthonunkban sem. Szerencsére egyre több okos megoldást találnak ki arra, hogy hogyan csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat.

Az egyik globális, égető problémára, a vízhiányra az esővíz gyűjtése bizonyul az egyik leghatásosabb megoldásnak, amit akár Ön is könnyedén megtehet a legmodernebb megoldások segítségével!

A csapból is a vízhiány folyik!

Sajnos mindenhonnan azt hallani, hogy drasztikusan fogynak az ivóvíz tartalékok és egyre több tisztavízű forrás apad ki világszerte. De nem kell messzire menni, hogy lássuk a problémát: a saját bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy egyre szélsőségesebben jutunk csapadékhoz.

Mind a heves esőzések, mind a hetekig vagy akár hónapokig tartó apályos időszakok rettentően környezetromboló hatásúak, amelyekre folyamatosan, akár kisebb lépésekben, de megoldást kell találni! A különféle esővízgyűjtő rendszerek kiépítése kiváló megoldást nyújthat az apályos és csapadékos időszakok kiegyenlítésére.

Szeretne tudatosabb vízfelhasználó lenni? Mindenki tehet a víz megóvásáért!

Nem kell világmegváltó tettekre gondolni, amikor a víz megóvásáról beszélünk, hiszen sok kis lépéssel és kevés energia befektetéssel is nagy eredményeket érhetünk el! Az esővízgyűjtés egy kiváló példa erre, számoljunk egy kicsit!

Az egy főre jutó átlagos vízfogyasztás nagyjából 150 liter, amelynek legalább harmada olyan funkciókra használódik el, mint a WC öblítés, kert öntözés, autómosás. Ezekre a tevékenységekre felesleges ivóvíz tisztaságú vizet pazarolnunk!

Ha a magyar felnőtt lakosság összegyűjtött esővizet használna csak ezekre a funkciókra, akkor naponta több, mint 400 millió liter ivóvizet spórolhatnánk meg! A számok magukért beszélnek, nem csoda, hogy az esővízgyűjtő rendszerek kiépítése egyre nagyobb teret kap.

Esővízgyűjtés – de hogyan?

Szerencsére ma már olyan korszerű és praktikus megoldások léteznek az esővízgyűjtő rendszerek kiépítésére, hogy mindenkinek lehetősége van a saját háztartásában beruházni egyre. Régebben hordókban, kádakban vagy vödrökben gyűjtötték az esővizet, ma pedig már kifejezetten erre a célra tervezett felszíni és földalatti esővízgyűjtő tartályok nyújtanak kézzelfogható megoldást.

Miben különböznek az esővízgyűjtő tartályok a hagyományos, „vödrös” megoldásoktól?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért kell külön, az esővízgyűjtésre kialakított tartályokat választani. Az esővízgyűjtő tartályok telepítése roppant egyszerű, és professzionális kialakításuknak köszönhetően hatékonyan gyűjtik össze az esővizet, valamint hozzájárulnak annak legoptimálisabb felhasználásához.

Ezek a tartályok úgy vannak megtervezve, hogy könnyen összeköthetőek legyenek a csatornarendszerrel, valamint a különféle szűrőrendszerekkel. A szűrőknek és esőlopóknak hála a szennyeződések nagy százaléka már nem kerül bele a tartályba, így a víz minősége hosszabb ideig marad fenn.

Az esővízgyűjtő tartályok továbbá rendkívül strapabíró anyagból készülnek és nem fognak ki rajtuk a szélsőséges időjárási viszonyok, így igazán hosszú távú befektetésnek bizonyulnak.

Az esővízgyűjtés előnyei

Milyen előnyökkel jár, ha Ön is elkezdi gyűjteni az esővizet? Nem is gondolná, hogy kis befektetéssel mekkora eredményeket érhet el a csapadékvíz megóvása révén! Íme, a legfontosabb szempontok, ami miatt mindenképp érdemes górcső alá venni az esővízgyűjtő rendszerek kiépítését! Az esővízgyűjtéssel…

  • visszaszorítja az ivóvíz pazarlását,
  • megóvja kertjét a heves esőzések és a hosszantartó szárazság káros hatásaitól,
  • csökkentheti vízszámláját,
  • kedvez a növényeknek, hiszen a lágy esővizet jobban szeretik, mint a keményebb csapvizet,
  • és elősegíti a víz megfelelő elvezetését.

Nézzen szét a Sunikft.hu kínálatában, ahol az esővízgyűjtő tartályoktól kezdve minden eszközt megtalál a professzionális esővízgyűjtő rendszerek kiépítéséhez! Legyen Ön is tudatos vízfelhasználó!

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.