esővízgyűjtő

A kertész legyen mindig optimista, és bízzon benne, hogy kedvező lesz az időjárás növényei számára. Ha pedig meleg időjárásra készülünk, elsődleges feladatunk a megfelelő vízellátás megtervezése.

Öntözővíz

A víz kincs, főként a nyári kánikulában. A vízellátást biztosíthatod növényeid számára vezetékes vízről, de az egy kisebb vagyon lenne. Az esővízgyűjtés ennél azonban sokkal olcsóbb, takarékosabb és környezettudatosabb megoldás.

Az meglehet, hogy egy, meglehetősen száraz évben nem tudod majd csupán ebből fedezni a növényeid vízszükségletét, de a költségeidet jelentősen csökkentheti.

A legjobb megoldás, ha meglévő csatorna ereszből meg tudod oldani a vízelvezetést, ehhez csak víztartályt kell beszerezned, akár többet vagy egy nagyot.

Abban az esetben, ha pl. öntözőrendszert szeretnél kiépíteni, érdemes konzultálni szakemberrel, hogy az adott tartályhoz és területed méretéhez milyen rendszert javasol.

Mekkora esővízgyűjtőre van szükségem?

Míg az esővíz gyűjtésének és tárolásának előnyei jelentősek az ipari szektorban; nem lehet elhanyagolni az esővíz kitermelés előnyeit otthoni környezetben sem.

Egy négy fős családban az egy főre jutó napi vízfogyasztás közel 150 liter. Ebben benne van az ivásra, főzésre, tisztálkodásra, autómosásra, házon belüli és egy kis kert öntözésére használt víz mennyisége. A nem ivóvíz jellegű̋ – vagyis csapadékvízzel, szürkevízzel kiváltható – vízfogyasztás ebből legkevesebb 70 liter/nap.

Figyelembevéve, hogy Magyarországon az éves csapadékmennyiség 500-900 mm, egy négyszemélyes családnak 150 négyzetméter nagyságú tetőfelületről (ez 80-90 négyzetméter hasznos alapterületű hazát jelent) célszerű gyűjtenie az esővizet. Ehhez kb. 5 köbméteres tárolóra van szükség.

Mikor alakítsuk ki az öntözőrendszerünket?

Még jóval a szezon előtt meg kell terveznünk, hogyan biztosítjuk növényeink számára az elegendő vízmennyiséget. A lehető legjobb, ha már tél végén, kora tavasszal megvizsgáljuk a területet, kijelöljük a víz gyűjtésre alkalmas pontokat, és megtervezzük, hogy onnan milyen módon juttatjuk majd az ágyásokhoz a vizet.

Ha csak egy kis területen gazdálkodunk, akkor lehet, hogy elégnek ítéljük a 10 literes locsolókannát, ha nagyobb a terület, akkor a vezetékre kötött slagot. A palánták kiültetése előtt lefektethetjük a csöveket, beállíthatjuk a víztartályunkat, beszerezhetjük a csapokat, elemeket.

Esővízgyűjtő, a kertünk dísze?

Rengeteg féle és fajta esővízgyűjtő tartály kapható. Általában UV álló műanyagból készülnek. Alakjuk és formájuk változatos, van olyan, ami hatalmas agyagcserépre, betontömbre vagy görög amfora edényre hasonlít.

Az esővízgyűjtő tartály a könnyebb vízvétel érdekében magasító talppal látható el. Vannak kimondottan olyan fajták, amelynek különlegessége, hogy teteje levehető, alatta egy növénynevelésre alkalmas ültetőbetét található, ami hasznos és dekoratív is egyben.

Az esővízgyűjtő tartályok előnyei:

  • Költségtakarékos: az esővízzel csökkentheted a hálózati víz kertben való felhasználását.
  • Kiváló és értékes vízforrást biztosit veszélyhelyzet esetén.
  • Dekoratív: több színben és formában kapható, így a kertedhez illőt választhatod.
  • Könnyű használni: ereszcsatornához is csatlakoztatható, csapról és locsolótömlőből is megoldott a vízvétel.
  • Viszonylag tiszta, lágy, klórmentes és teljesen ingyenes vízforrást biztosít.
  • Csökkenti a víz mozgásának energiaköltségét.

Amennyiben még nem gondoltál az öntözésre, épp itt az ideje, még pont a szezon előtt beszerezned egy tartályt.

Kép forrása: Kreativfarmer.hu

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.