encián

Az encián (Solanum rantonnetii vagy Lycianthes rantonnetii) Argentína és Paraguay területéről származik. Hazánkban dézsában tartjuk dísznövényként. Tölcsér alakú, fehér vagy kékes színű virágai, kerekded levelei szép díszei a teraszoknak is. A téli fagyokat nem bírja, teleltetést igényel.

Virágaiban májustól kezdve egész nyáron gyönyörködhetünk. Önmagában is látványos növény, de párosíthatjuk más balkonnövényekkel is. Fontos megjegyezni, hogy az encián erősen mérgező növény.

Az encián gondozása

Sok fényt igényel, ezért napos, de széltől védett helyre tegyük. A tűző napot is jól bírja. A vizet és a tápanyagokat is nagy mennyiségben igényli, ezért rendszeresen locsoljuk és tápoldatozzuk. Hogy dúsabb legyen, és szebb formát kapjon, nyáron távolítsuk el róla a hosszabb ágakat, metsszük meg. Ezekkel a hajtásokkal aztán elvégezhetjük a dugványozást is.

Az encián szaporítása dugványozással

encián

Kép forrása: Pixabay.com

A dugványozást nyáron végezzük. Erre a legalkalmasabbak a 10-20 cm-es hajtások, melyekről az alsó leveleket távolítsuk el. A cserépbe laza szerkezetű földet, homok és tőzeg keverékét tegyük. Belemárthatjuk a hajtásokat gyökereztető hormonba is, de ez elhagyható lépés.

Az elültetett dugványokat közvetlen napfénytől védett helyre tegyük. Gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról, pl. egy zacskó segítségével és naponta szellőztessük őket.

Hogy a hajtások meggyökeresedjenek, ahhoz kb. 1-1,5 hónapra van szükségük. Ezután át lehet ültetni őket.

Az encián teleltetése

Az enciánt teleltetni kell, mégpedig fagytól védett, világos helyen, 5 fok körüli hőmérsékleten (de 10 fokig is áttelel). A teleltetés alatt csak ritkán öntözzük, és csak akkor vigyük ki a szabadba, ha fagyveszély már nem áll fenn.

Mielőtt elhelyeznénk téli pihenőhelyén, nézzük át a növényt nincsenek-e rajta kártevők. Ha kártevőket találunk, távolítsuk el őket. Először vegyszermentes megoldással próbálkozzunk, ha, ez nem oldja meg a problémát, vessünk be rovarölő szert.

Ha nincsenek kártevők, betegségre utaló jelek az enciánon, akkor is célszerű a növényt megtisztítani a kosztól, szennyeződésektől a teleltetés megkezdése előtt.

Ha ezt a pár egyszerű tanácsot betartjuk, valamint tavasszal erőteljesen visszametsszük, akkor nyáron igazi virágzuhataggal örvendeztet meg minket.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Dézsás növények

Comments are closed.