flamingóvirág

Igaz, éppen rohamléptekkel tart felénk a tél, mégis a nyár is valahogy olyan közeli emléknek tetszik. Lehet, hogy kint didergőre fogjuk, és a növények is már elvesztették zöld fényüket, de ha ügyesen csináljuk, akkor az otthonunkban nem kell elengednünk a nyarat.

Sőt, nem is a mi eklektikus időjárással kecsegtető nyarunkról van szó, hanem az egzotikus, a fülledt, a távoli, az igazi trópusi nyárról. Az utazások emlékéről, a távoli tájak különös világáról.

Ahhoz, hogy becsempésszük az otthonunkba a nyári kalandok hangulatát egész évben, csak annyit kell tennünk, hogy beszerzünk néhány egzotikus növényt, és megfelelően gondozzuk őket.

Bonsai

A ’90-es évek filmjeiben gyakran megjelenő klisé volt a teljes nyugalomban, gyönyörű ollóval bonsait metszegető főgonosz. Így aztán ha addig nem is hallottunk erről a különleges japán szokásról, ez által megismerhettük valamennyire.

Természetesen nem kell gonosznak lennünk hozzá, hogy törpefát neveljünk, elég, ha egyszerűen türelmesek vagyunk, és képesek az elmélyülésre. Bonsait nevelni nem úgy kell, mint más szobanövényt. Itt igazi kapcsolat alakul ki ember és növénye között és együtt formálódnak.

Fontos tudnivalók:

 • Havonta egyszer minimum hozzá kell nyúlni a növényhez komolyabban, de inkább többször.
 • Teljesen mindegy, milyen típusú bonsaiunk van, az közös bennük, hogy mindegyikük sok fényt igényel, ennek megfelelő helyre állítsuk.
 • Semmiképpen ne tegyük fűtőtest közelébe, azt nem viseli jól.
 • A legkönnyebben tartható bonsaiok a borágófa és a fikusz. Ha kezdők vagyunk, mindenképpen e kettő valamelyikét válasszuk.
 • Nagyon fontos a folyamatos vízellátása a növénynek, ha kiszárad, akkor elbúcsúzhatunk tőle. A legjobb módszer a nedvesen tartására, ha nem fentről öntözzük, hanem a földjét tesszük vízbe ázni, míg magától el nem kezd bugyborékolni, aztán lecsepegtetjük. Ezt, ha három naponta elvégezzük, akkor nem lehet baj.
 • A bonsai metszéséhez szerezzünk be erre használatos ollót. Az első törpefánk hobbimetszéséhez az elején még elég lesz egy hosszú olló, de aztán ahogy cseperedik szükségünk lesz több bonsai ollóra, változó méretekben. Csodaszépeket lehet kapni.
 • Ha mindent jól csinálunk, akkor kis fánk folyamatosan hoz új hajtásokat. Ha ügyesen levágjuk mindig az egy-két első levelet, akkor meg tudjuk tartani az eredeti formáját.

Izgalmas és megnyugtató dolog bonsait nevelni. Érdemes belevágni, ha van elég türelmünk, vagy ha éppen türelemre szeretnénk magunkat szoktatni. Meghálálja a törődést, fantasztikusan néz ki, a lakás éke lesz. Még inkább kiemelhetjük a növényt, ha csinálunk a lakásban egy Zen sarkot.

Központi eleme legyen a bonsaiunk. Lehet mellette egy kis csobogó, fényes kerek kövekkel. A falon legyenek nyugalmat árasztó képek. És helyet kaphat a kompozícióban egy asztali kis zen kert amiben gereblyézhetjük a homokot.

bonsai

Kép forrása: Pixabay.com

Flamingóvirág

Dél-Amerika trópusi őserdeiből érkezett hozzánk ez a színpompás növény. Erős, és mégis kecses karakterével különleges látványt nyújt. A virágkötészetben is népszerű az egyedi csokrok és virágdíszek kedvelőinek körében. Lakásunknak feltűnő, színes éke lehet, ha megfelelően gondozzuk. De ez korántsem akkora feladat, mint bonsait nevelni, így bárkinek bátran ajánlható.

Fontos tudnivalók:

 • Fényes, zöld, viaszos levelei önmagukban is díszítenek, de fő attrakciója a vörös árnyalataiban pompázó fellevél, ami a torzsavirágzatot öleli körül. Létezik belőle fehér, fekete és sárga is, bár ezek ritkán fordulnak elő. A piros a legelterjedtebb.
 • Nem kedveli a közvetlen napfényt, próbáljuk meg szűrt fénybe tenni, esetleg más növények alá, azt meghálálja. De télen kitehetjük a közvetlen napfényre is, sőt olyankor igényli is,
 • Nagy vízigényű növény, éppen ezért tartsuk mindig nedvesen a földjét. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne álljon a pangó vízben mert könnyen megfulladhatnak a gyökerei.
 • Mivel trópusi növényről van szó, egész évben meleget kell neki biztosítani. Persze nem szükséges azért neki a folyamatos kánikula, de jobb, ha télen se hűl le körülötte a levegő 18°C alá.
 • Szereti a magas páratartalmat, ezért ha lehetséges, akkor minimum 50%-os pártartalom legyen a szobában, ahol tartjuk.
 • Ha jól érzi magát akkor idővel nagyon nagyra nő, de egyszerűen szét lehet osztani a hajtásokat sok picire. Ajándéknak is kiváló a rokonoknak, barátoknak.

Csinálhatunk egy trópusi sarkot a lakásba, ha a fal egy részét beborítjuk levélmintás tapétával. Fellógatunk egy rattan hintaszéket. Egy dekoratív virágállványra vagy konzolasztalra helyezünk flamingóvirágokat, és már indulhat is a koktélozgatás a saját trópusunkon.

flamingóvirág

Kép forrása: Pixabay.com

Bár csak két növényt mutattunk most be, bőven van még csodálatos és különleges, egzotikus növény, amit tarthatunk a lakásban. Ilyen az izgalmas húsevő növény, a Vénusz légycsapója vagy a színpompás papagájvirág. Nem is beszélve a különböző pálmák tárházáról.

Bármelyiket is választjuk, mindig járjunk utána, hogy milyen körülmények között érdemes tartani, és hogy hogyan kell gondozni. Ha a kevés lényeges dolgot betartjuk ezekkel a növényekkel kapcsolatban, akkor már csak élveznünk kell az egzotikus ruhába öltöztetett otthonunkat.

Képek forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Szobanövények

Comments are closed.