elektromos láncfűrész

Ha nem fakitermeléssel foglalkozunk nap mint nap, akkor minden bizonnyal egy elektromos láncfűrész is remekül fog teljesíteni a házkörüli munkák során. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy le kéne mondani a teljesítményről, mert a minőségi változatok meglepően kiemelkedő hatékonyságot produkálnak alacsony energiafelhasználás mellett.

Hatékony elektromos láncfűrész otthonra

Csendesebb és egyszerű használatot kínál, hiszen nem kell az üzemanyagot kevergetni. Ráadásul zárt térben sem fog begyűlni az égéstermék faaprítás közben, hiszen az elektromos láncfűrésznek nincs károsanyagkibocsátása. De ez még nem azt jelenti, hogy gondolkodás nélkül leakasztható az első modell, amelyet megpillantunk. Illetve megtehetjük ezt is, de a későbbiekben lehet meg fogjuk bánni, amiért nem térképeztük fel alaposabban a kínálatot.

Egy elektromos láncfűrész esetében sem mindegy, hogy milyen vastag faanyag átvágására szeretnénk használni. Mert egy dolog a gallyazás és egy másik dolog, ha barkácsolni szeretnénk, amely során akár a gerendák méretre vágása is szükségessé válhat. Továbbá bevethető lakásfelújítás közben is.

A láncfűrész, mint orvosi eszköz

Talán kevesen tudják, de eredetileg az orvostudomány használt először motor nélküli láncfűrészt. Ezzel viszont nem fát, hanem csontokat vágtak még az 1700-as években. Sokáig, egészen az 1950-es évekig két emberre volt szükség a gépek működtetéséhez. Viszont mára már rengeteg kifinomult darabbal találkozhatunk, amiknek egyszerű a kezelése a remek kiegyensúlyozott kialakításból fakadóan.

Milyen hosszú legyen a vezetőlemez?

A vezetőlemezen helyezkedik el és fut körbe a lánc. Minél hosszabb, annál nagyobb darabokat vághatunk, de figyelem, ehhez komoly teljesítményre van szükség. Ne feledjük minden használat után megtisztítani és ha kell, megélezni a láncot. Nem érdemes túl hosszú vezetőlemezzel ellátott modellt választani, mert az csak akadályozhat a munkavégzésben, hogyha mindenhová beakad.

A lánc kenése is lényeges tényező, amire egy külön tartály szolgál. Fontos, hogy ebben rendszeresen ellenőrizzük az olajszintet. A száraz lánc könnyen beszorulhat, elszakadhat és okozhatja a gép meghibásodását is.

Nem egy veszélytelen eszköz, de jó kezekben csodákra képes. Azért vigyázzunk, nehogy a kábel a lánc alá kerüljön, mert az áramütéshez is vezethet. Ne csak a teljesítményt figyeljük, hanem a nyomatékot is. Minél nagyobb a nyomaték, annál könnyebb a munka.

A modernebb gépek karbantartása egyszerű, a láncolajozás pedig automatikusan történik. Számos biztonsági funkcióval vannak ellátva, mint pl. a láncfék.

Kép forrása: Envato Elements

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.