kokárdavirág

Nagyon sok olyan évelő virág létezik melynek színpompás virágai tavasszal vagy nyáron nyílnak. Ebben a bejegyzésünkben azok közül az évelők közül gyűjtöttünk össze 10-et, melyek kimondottan hosszú virágzási idejűek, nyár elejétől, sok esetben ősz elejéig folyamatosan díszítenek virágaikkal.

Galambszínű ördögszem

galambszínű ördögszem

Kép forrása: Pixabay.com

A galambszínű ördögszem (Scabiosa columbaria) közepes méretű, évelő növény, mely erdők szélén, száraz réteken, sziklahasadékokban él.

Sziklakertekbe ültetve az egyik legszebb növény, de kerülhet vegyes virágágyásokba és konténerbe is. Levélzete nyeles, lándzsa alakú, valamint szeldelt szárlevelekből áll.

Kékeslila vagy rózsaszín virágai tavasszal és nyáron nyílnak, sok pillangót vonzanak a kertekbe.

Évelő szarkaláb

évelő szarkaláb

Kép forrása: Pixabay.com

Az évelő szarkaláb (Delphinium sp.) bokros növekedésű, nagytermetű növény. Évelő, sokáig virágzik, elsősorban a természetes hatású, vidékies stílusú kertekbe illik.

Tenyeresen osztott, nagy levelei vannak, virágai fürtösek, fehér, lila, rózsaszín vagy kék színben pompáznak, vázába téve is gyönyörűek. A sarkantyúfű mérgező növény!

Réti füzény

réti füzény

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: liz west

A réti füzény (Lythrum salicaria) magasra növő, rizómás évelő növény, mely az északi mérsékelt övben, így hazánkban is őshonos. Természetes élőhelyét a nádasok széle, a dombvidékek lápjai, mocsaras rétjei jelentik.

Levelei a fűzfáéra hasonlítanak, átellenesen nőnek, lándzsás alakúak. Lilásrózsaszín virágai sok nektárt rejtenek, ezért a réti füzény az egyik kedvenc virága a pillangóknak és a méheknek. Egész nyáron hozza virágait.

Kerti tavak partját is díszíthetjük vele, de ültethetjük vízinövényként is 0-10 cm-es vízmélységbe.

Sok munka nincs vele, nevelés könnyű. A napos vagy félárnyékos helyet kedveli, viszont sok vizet igényel. Talaj szempontjából nem kényes. Tőosztással szaporíthatjuk.

Nagyvirágú szépecske (menyecskeszem)

nagyvirágú menyecskeszem

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A nagyvirágú szépecske, nagyfészkű menyecskeszem (Coreopsis grandiflora) közepes termetű évelő növény, mely az Egyesült Államok délkeleti vidékein őshonos.

Igénytelen, az átmeneti szárazságot is tűri, kertünket viszont egész nyáron ékesíti sárga vagy vöröses foltokkal díszített virágaival. Levelei a talaj felszínéhez közel nőnek, alsó levelei lándzsa vagy lapát alakúak, felső levelei finoman szeldeltek.

Léggömbvirág

léggömbvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A léggömbvirág vagy hírharang (Platycodon grandiflorus) őshazája Kelet-Ázsia. Közepes termetű, évelő növény, mely nevét bimbóinak különleges formájáról kapta. Törpe változatát balkonládába ültethetjük.

Nagyon látványos, bokros növekedésű növény, melynek fehér, kék vagy rózsaszín virágaiban egész nyáron gyönyörködhetünk. Kissé tojásdad alakú levelei élénk zöldek.

Sudárzsálya

sudárzsálya

Kép forrása: Flickr / Szerző: Robert Lyle Bolton / Licence: CC BY 2.0

A sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia) felálló hajtásokat hozó, nagyra növő, évelő félcserje. Méreténél fogva főként a tágasabb kertekben mutat jó. Más növényekkel együtt is ültethetjük, pl. díszfüvekkel vagy kasvirággal.

Hajtásai hajlamosak a szétterülésre, ráhajolhatnak a mellettük lévő növényekre, ezért biztosítsunk számára elegendő helyet.

Szürkészöld színű hajtásokat hoz, virágai levendulakékek vagy sötétkékek. Nyáron és kora ősszel bontják szirmaikat, a méhek egyik kedvenc virága.

Érdes napszemvirág

érdes napszemvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

Az érdes napszemvirág (Heliopsis helianthoides) magasra növő, évelő növény. Virágzásában nyáron és ősz elején gyönyörködhetünk. Könnyen nevelhető, de meghálálja a gondoskodást. Ültethetjük szoliterként, de a virágágyásokban is szépen mutat.

Levélzete lándzsás, élénkzöld színű levelekből áll. Szárai végén nyílnak a szimpla vagy telt virágok, melyek a pillangók számára különösen vonzóak.

Törpe kokárdavirág

törpe kokárdavirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Mike Peel

A törpe kokárdavirág (Gaillardia x grandiflora ‘Goblin’) alacsony-közepes termetű évelő. Virágzása hosszan tart, ezért szép színfoltja a kerteknek.

Sárga és piros virágai egész nyáron és még kora ősszel is nyílnak. Sziklakertekbe is ültethető, de vágott virágként vázába is tehetjük.

Kokárdavirág vetőmag vásárlás >>>

Kisfészkű kúpvirág

kisfészkű kúpvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: AfroBrazilian

A kisfészkű kúpvirág (Rudbeckia triloba) közepesen magas vagy magas termetű, évelő dísznövény. Sárga virágaival jól mutat szoliterként, vagy nagyobb csoportokban, esetleg díszfüvek mellé ültetve.

A kúpvirág más fajtáihoz képes virágai kisebbek, sárgák vagy narancsszínűek. Nyáron és ősz elején nyílnak. Sötétzöld levelei kerekded formájúak, végük hegyesedő.

Pompás lobélia

pompás lobélia

Kép forrása: Pixabay.com

A pompás lobélia (Lobelia x speciosa) közepes méretű, felálló szárú, évelő növény. Kerti tó partjára, konténerbe és virágágyásba is ültethetjük.

Levelei lándzsásak, zöld vagy bordó színűek. Füzérszerű virágai különböző színekben fordulnak elő, nyáron és kora ősszel nyílnak.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: liz west; Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz; Wikipédia / Szerző: AfroBrazilian

Friss cikkek innen:Balkonnövények

Comments are closed.