pipacs

A szántóföldek gyomnövényeként előforduló pipacs (Papaver rhoeas) – élénkpiros szirmaival – a nyár egyik legszebb virága. A mák (Papaver) nemzetségbe tartozó más fajok pedig a virágágyások különleges szépségű díszei lehetnek.

Dísznövényként a díszpipacs vagy keleti mák (Papaver orientale), az izlandi mák (Papaver nudicaule), a pireneusi mák vagy walesi mák (Papaver cambricum), valamint a kerti mák (Papaver somniferum) nemesített változatai a leggyakoribbak. A továbbiakban a mezei pipacs mellett ezeket a különlegesen szép virágokat is bemutatjuk részletesen.

A mezei pipacs (Papaver rhoeas) gondozása

mezei pipacs

Kép forrása: Pixabay.com

A mezei pipacs számos más néven is ismert, mint például: pipacsmák, közönséges pipacs, esetleg vetési pipacs. Könnyedén felismerhető, sőt, szinte összetéveszthetetlen a fekete foltokkal ékesített piros, fehér vagy olykor rózsaszín virágának, valamint a sertésszőrök borította, felálló szárának köszönhetően.

A viszonylag igénytelen, könnyedén szaporodó növény, kertünkbe történő betelepítése magvetéssel történhet. Az átlagos minőségű, jó vízáteresztő képességű kerti talajok tökéletesen megfelelnek számára.

Válasszunk helyéül napos, esetleg világos helyet annak érdekében, hogy szépen fejlődjön. Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny, viszont időnként a levéltetvek, és a lisztharmat károsíthatják.

A díszpipacs, keleti mák (Papaver orientale) gondozása

keleti mák

Kép forrása: Pixabay.com

A díszpipacsként és keleti mákként egyaránt ismert évelő növény, Délnyugat-Ázsiában őshonos. Magassága fajtánként eltérő, de legfeljebb 100 cm-es magasságot érhet el. Méretes, csésze alakú virágok jellemzik, melyek május, június tájékán nyílnak.

Ültetésekor nem szabad megfeledkezni arról, hogy a virágzás utáni levelei visszahúzódnak, emiatt üres területet hagy a virágágyásban. A levelek legközelebb csak ősszel hajtanak ki újra, így telel át a növény.

Rendszerint a Papaver orientale ’Allegro’ nevű fajtájával találkozhatunk az üzletek kínálatában, melynek élénkpiros színben pompázó virágai elbűvölő látványt nyújtanak. Levélzetét szárnyasan karéjos, összetett levelek alkotják.

keleti mák

Kép forrása: Pixabay.com

A Papaver orientale ’Victoria Luise’ nevezetű fajta hasonló népszerűségnek örvend, azonban rózsaszín színű virágokkal ékesíti kertünket. Ráadásul kiválóan kombinálható más növényekkel. Ide sorolható például: az évelő len (Linum perenne), a fátyolvirág (Gypsophila paniculata), a gyapjas tisztesfű (Stachys byzantina), sőt, még az orvosi zsálya (Salvia officinalis) is.

A felsorolt növények ízléses párosítása révén, egy kifejezetten természetes, szelíd, ám mégis magával ragadó hatású, angol kertre hajazó virágágyást kapunk végeredményül.

A külföldi webáruházak és online piacterek (pl. Ebay) kínálatában számos további, nem kevésbé látványos fajtát találhatunk. Vásárlás előtt, érdemes lehet körülnézni ezeken a platformokon is. A vásárláskor azonban legyünk körültekintők, csak megbízható eladótól vásároljunk magokat!

A díszpipacs világos, vagy napsütötte helyen érzi jól magát. Biztosítsunk számára jó vízáteresztő képességű, jó szerkezetű talajt. Túlságosan kötött talajba ültetve, a pangó víz miatt gyökérrothadás jelentkezhet.

Az izlandi mák (Papaver nudicaule) gondozása

izlandi mák

Kép forrása: Pixabay.com

Az izlandi mák (Papaver nudicaule) – mely neve ellenére Ázsiában, Észak-Európában, továbbá Észak-Amerikában őshonos – egy alacsony termetű, maximum 50cm-es magasságot elérő évelő dísznövény.

Akár sziklakert, akár vegyes virágágyás díszítéséhez tervezzük felhasználni, mindkét esetben kiváló választásnak bizonyul. Ráadásul vágott virágként, otthonunkban elhelyezve is rendkívül mutatós.

Az izlandi mák virágai a sárgától és narancstól kezdve, a krémen vagy fehéren át, egészen a lazac és a rózsaszín különböző árnyalatáig fellelhetőek. Szeldelt, karéjos, áttelelő levelei tőlevélrózsát képeznek.

Nagyszerű módon párosíthatjuk a közkedvelt füzérajakkal (Physostegia), a zsályával (Salvia), illetve a menyecskeszemmel (Coreopsis) is.

Mire ügyeljünk ültetése során? Lehetőleg világos környezetet és tápanyagdús, laza, jó vízáteresztő talajt válasszunk számára, és mérsékelten öntözzük.

A pireneusi mák (Papaver cambricum) gondozása

pireneusi mák

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Salicyna

A walesi mák néven is gyakorta előforduló pireneusi mák (Papaver cambricum) egy Nyugat-Európából származó évelő dísznövény. Csoportosan ültetve a legszebb, lombhullató fák alatt is lenyűgöző látványt nyújt.

A nyár elején nyíló szimpla vagy teltvirágú, négyszirmú virágai sárga, narancssárga, illetve piros színekben pompáznak. Egy száron, csupán egy virág nyílik. Mindezek mellett páfrányszerűen szárnyalt leveleiről ismerhetjük fel könnyedén.

Nem túl igényes növény, ezért esetében csak a kötött, netán túlzottan meszes talajok kerülendőek. Mélyre nyúló karógyökere miatt fontos, hogy rögtön végleges helyére kerüljön. A pireneusi mák további jellemzője, hogy újra kihajthat a földben maradt gyökérdarabokból.

Leginkább akkor érzi jól magát, ha enyhén nyirkos a talaja. A rövid ideig tartó, átmeneti szárazságot sikerrel átvészeli. Betegségekre nem kényes, kártevők közül a csigák és meztelencsigák tehetnek kárt benne. Magról egyszerűen szaporítható.

A kerti mák (Papaver somniferum) gondozása

kerti mák

Kép forrása: Pixabay.com

Az impozáns kerti mák (Papaver somniferum) Európa mediterrán területeiről származik. Az eredetileg évelő növényt, hazánkban egynyáriként nevelhetjük.

A kerti mák szolgáltatja a népszerű élelmiszert, az étkezési mákot, míg a széles választékban kapható, nemesített fajtáit inkább díszítő értékük miatt ültetjük.

A növényt nagyméretű, piros, fehér, bíbor és rózsaszín árnyalatokban tündöklő virágok jellemzik, melyek a nyár folyamán nyílnak.  A látványos virágok, teltek, szimplák és rojtosak is lehetnek.

A kerti mák hamar kitűnik magasságával, mely közel 120 cm, hasonlóan feltűnőek a szürkészöld színű karéjos levelei is. Dekoratív virága és levélzete miatt különleges dísze lehet a virágágyásoknak. A megfelelő fejlődéshez világos, napos környezetet, illetve a jó szerkezetű, jó vízáteresztő, tápanyagdús talajt igényel.

A növény még zöld színű (éretlen) termése fehér tejnedvet rejt, melyet jellemzően azok bemetszésével nyernek ki. A megszilárdult anyag az úgynevezett ópium, mákony. Így keletkezett a kerti mák hangzatos angol elnevezése, az Opium poppy (magyarra fordítva: ópium pipacs).

A különböző változatokat más-más alkaloid tartalom jellemzi. Így rendszerint a dísznövényként ültetett fajták, csupán elenyésző mértékben, sőt, sok esetben semennyire sem tartalmazzák a kábítószernek minősülő különböző anyagokat. Az előbbiek miatt, hazánkban 2006-tól jogszabály írja elő, hogy kizárólag a lilás-rózsaszínes virágú fajta termeszthető étkezési célokra.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Salicyna

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.