díszhagyma

A díszhagymák a hagyma (Allium) nemzetségbe tartoznak, olyan hagymafajok, melyeket nem haszonnövényként ültetünk, hanem dísznövényként nevelünk a kertben. Számos díszhagyma faj létezik, ezek mérete és színe rendkívüli változatosságot mutat. A kertészetekben alacsony, törpe méretűtől a másfél méter magasra megnövő fajokig bármilyet vásárolhatunk.

Látványos virágaik jellemzően a tavasz második és a nyár első felében nyílnak, épp abban az időszakban díszítik a kertet, amikor a tavaszi hagymás virágok, már elnyíltak. Ha tehát azt szeretnénk, hogy ebben az átmeneti időszakban is legyen nyíló virág a kertünkben, a díszhagyma remek választás lehet.

A díszhagymák gondozása egyszerű, nem túl igényes növények. A legtöbb díszhagyma faj a napos, világos fekvést és a jó vízáteresztő képességű talajt kedveli. Rendszeres, mérsékelt öntözésre van szükségük, de túlöntözésre érzékenyek. Miután elvirágoztak a virágaikat célszerű eltávolítani, a leveleket azonban hagyni kell leszáradni.

A díszhagyma ültetése

díszhagyma

Kép forrása: Pixabay.com

A díszhagymák ültetési ideje szeptember-október környéke. A különböző díszhagyma fajok hagymája eltérő méretű, így az ültetési mélység sem egységes. A legegyszerűbb módszer a megfelelő ültetési mélység megállapítására az, ha a hagyma méretét megszorozzuk hárommal. Ez azt jelenti, hogy, ha 3 cm-es a hagyma, akkor 9 cm mély ültetőgödörre van szükség.

A tőtávolság is eltérő, attól függően, milyen magasra nő meg a kifejlett növény. A kistermetű fajoknak nem kell túl nagy távolság, elég lehet 5 cm is, ám a nagyobb virágú, magas fajok esetében célszerű 25 cm-es tőtávolságot tartani. A díszhagymák hagymáit ősszel nem szükséges felszedni, évekig a végleges helyükön maradhatnak. Elég csak kb. 5 évente felszedni, és hűvös sötét helyen pihentetni őket.

Az óriás díszhagyma (Allium giganteum) gondozása

óriás díszhagyma

Kép forrása: Pixabay.com

Az óriás díszhagyma (Allium giganteum) a Himalájából származó, nagytermetű, akár a másfél méteres magasságot is elérő, évelő, hagymás növény. Más kisebb méretű virágokkal és önmagában ültetve is szép látványt nyújt.

Hosszú szár végén nyíló, gömb alakú, hatalmas lila virága vannak, melyek a nyár első felében pompáznak. Mivel virágzás után a zöld részek visszahúzódnak a hagymába, célszerű más virágokkal pótolni a helyén keletkező űrt.

Gondozása egyszerű, könnyen nevelhető növényről van szó. Mivel a fényigénye magas, árnyékos helyre semmi esetre se ültessük. Legjobban a napos, világos helyeket kedveli. Talaj szempontjából nincsenek különleges igényei, homokos és kötött talajokban is szépen fejlődik, a tápanyagban gazdag talajokat kimondottan szereti.

Ha szaporítani szeretnénk, megtehetjük magról is, ám ebben az esetben az első virágzásra 4-5 évet várni kell. Célszerűbb hagymával szaporítani.

Az iráni hagyma (Allium hollandicum; Allium aflatunense) gondozása

iráni hagyma

Kép forrása: Pixabay.com

Az iráni hagyma (Allium hollandicum; Allium aflatunense) Közép-Ázsiában őshonos, magas termetű, akár 90-100 cm magasra megnövő díszhagyma faj. A kertészetekben az Allium hollandicum ‘Purple Sensation’ változata fordul elő a leggyakrabban.

Nemcsak a kertünket díszítheti, hanem vágott virágként az otthonunkat is. Hosszú, szalagszerű levelei, és lila, kb. 25 cm átmérőjű, gömb alakú virágai vannak. Gondozása nem nehéz, könnyen nevelhető dísznövényről van szó.

Legjobban a napos, világos helyeket, és a jó vízáteresztő képességű talajokat kedveli. Rendszeres, mérsékelt öntözésre van szüksége, de a túlöntözésre érzékeny. Miután elvirágzott, virágát célszerű eltávolítani, a leveleket azonban hagyni kell leszáradni.

A léggömbhagyma (Allium christophii) gondozása

léggömbhagyma

Kép forrása: Pixabay.com

A léggömbhagyma (Allium christophii), más néven perzsa hagyma vagy perzsia csillaga, Irán, Törökország és Türkmenisztán területén őshonos, közepesen magas, kb. 50-60 cm-esre megnövő, hagymás növény.

Nagyméretű, kb. 20-2 5 cm átmérőjű, gömb alakú, világos lila színárnyalatú virágai vannak, melyek nyár elején nyílnak. A tűző napot is jól bírja, így napos, világos helyre, jó vízáteresztő képességű talajba célszerű ültetni.

Rendszeres, mérsékelt öntözésre van szüksége, a túlöntözésre kényes. Miután elvirágzott, virágait vágjuk le, leveleit pedig hagyjuk leszáradni.

A nagyfejű hagyma (Allium schubertii) gondozása

nagyfejű hagyma

Kép forrása: Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel

A nagyfejű hagyma vagy más néven Schubert-hagyma (Allium schubertii) Közép-Ázsiában, illetve a mediterrán térségben őshonos, közepes magasságú, hagymás évelő növény. Nemcsak a kertünket díszíthetjük vele, mivel hosszú életű vágott virágként, illetve szárazvirágként is használható.

Szíjszerű levelei, és a hosszú, húsos virágszár végén nyíló, gömb alakú, akár 20-25 cm átmérőjű lila színű virágai vannak, melyek májustól kezdve pompáznak.

Legjobban a napos, világos fekvést, és a jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt kedveli. A kötött talajra, a túlöntözésre és a pangó vízre érzékeny, ami akár a hagymák kirohadásához is vezethet.

Vízigénye alacsonynak mondható, pihenőidőszakába csak minimális mennyiségű vízre van szüksége. Mérsékelten fagytűrő növény, ezért a hidegebb teleken célszerű takarást biztosítani a számára.

Betegségekkel szemben ellenálló, de a kártevők közül a hagymalégy és a tripsz is okozhat problémát. Ha szaporítani szeretnénk, a hagymák szétosztásával, valamint magról is megtehetjük.

A bunkós hagyma (Allium sphaerocephalon) gondozása

bunkós hagyma

Kép forrása: Pixabay.com

A bunkós hagyma (Allium sphaerocephalon) nagytermetű, akár a 90 cm-es magasságot is elérő, hazánkban is őshonos, védett díszhagyma faj, melynek a természetes élőhelyét a száraz gyepek és a homok puszták jelentik. Főleg nagyobb sziklakertekben vagy virágágyásokban találkozhatunk vele, de vágott virágként is használják.

Legjobban a napos, világos fekvést és a jó vízáteresztő képességű talajokat kedveli. Rendszeres, mérsékelt öntözésre van szüksége, a túlöntözésre érzékeny. Miután elvirágzott a virágokat vágjuk le, a leveleit pedig hagyjuk elszáradni.

Az égkék hagyma (Allium caeruleum) gondozása

égkék hagyma

Kép forrása: Flickr / Szerző: Col Ford and Natasha de Vere / Licence: CC BY 2.0

Az égkék hagyma (Allium caeruleum) Közép-Ázsia területén őshonos, közepes termetű, kb. 40-60 cm magasra növő, hagymás növény. Virágágyásba ültetve és vágott virágként is megállja a helyét. Gömb formájú, kék színű virága van, mely jellemzően május-június környékén nyílik.

Legjobban a napos, világos helyeket és a jó vízáteresztő képességű talajokat szereti. Rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, ugyanakkor a túlöntözésre érzékeny. Elvirágzás után a virágát távolítsuk el, leveleit pedig hagyjuk leszáradni. Hagymái számára a megfelelő ültetési mélység 5-10 cm, az ideális tőtávolság pedig 10-15 cm.

A rózsás hagyma (Allium roseum) gondozása

rózsás hagyma

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Lucarelli

A rózsás hagyma (Allium roseum) a Földközi-tenger vidékéről származó, alacsonyabb termetű, kb. 30-40 cm-es magasságot elérő, hagymás növény. Főleg sziklakertekbe és virágágyásba ültetve találkozhatunk vele, de vágott virágként a lakást is díszítheti. Világos rózsaszín árnyalatú virágzata van, mely jellemzően áprilisban és májusban pompázik.

A napos, világos fekvést és a jó vízáteresztő képességű talajokat kedveli. Rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, a túlöntözést kerüljük. Elvirágzott virágait vágjuk le, leveleit pedig hagyjuk leszáradni.

Az aranysárga hagyma (Allium moly) gondozása

aranysárga hagyma

Kép forrása: Pixabay.com

Az aranysárga hagyma (Allium moly) Dél-Európában őshonos, alacsonyabb termetű díszhagyma faj. A virágzata az eddig bemutatott díszhagymákétól eltérő színű, ugyanis nem lila, hanem élénksárga. Jellemzően májustól, nyár közepéig pompázik. Hosszú, sásra emlékeztető levelei vannak.

A napos, világos vagy félárnyékos fekvést és a jó vízáteresztő képességű talajokat kedveli. Rendszeres, mérsékelt öntözésre van szüksége, túlöntözni azonban nem kell. Miután elvirágzott, virágait érdemes eltávolítani, leveleit azonban hagyjuk leszáradni.

Képek forrása: Pixabay.com; Jmvanberkel.nl / Szerző: J.M. van Berkel;  Flickr / Szerző: Col Ford and Natasha de Vere / Licence: CC BY 2.0; Wikipédia / Szerző: Lucarelli

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.