díszcsalán

A látványos levélzetéről ismert, közepes termetű díszcsalán (Plectranthus scutellarioides) megannyi néven ismert, mint például: virágcsalán, coleus vagy mozaikvirág. Kiváló választás önmagában, dézsába, balkonládába, akárcsak vegyes virágágyásba, vagy éppen ágyásszegélyként ültetve.

Dús, elragadó levélzete fogazott szélű, szív alakú levelekből áll, melyek kissé durva tapintásúak. A díszcsalánnal számos, különböző mintázatban és levélszínben találkozhatunk, ugyanis megannyi hibrid fajtája létezik.

A díszcsalán gondozása

díszcsalán

Kép forrása: Pixabay.com

Helyéül védett, napos, világos fekvésű helyet válasszunk, ahol a talaj tápanyagdús és jó vízgazdálkodású. A félárnyékos is tolerálja.

Öntözés tekintetében a meleg, száraz időszakok igénylik a legnagyobb odafigyelést, ilyenkor rendszeresen öntözzük. Máskülönben, elegendő a mérsékelten öntözni.

A fiatal növények hajtáscsúcsait bátran lecsipkedhetjük, ezáltal intenzívebb növekedést és szebb, bokrosabb formát érhetünk el. Ne feledkezzünk meg a díszcsalán fagyérzékenységéről sem, emiatt világos, ám hűvös helyen célszerű átteleltetni.

A díszcsalán szaporítása

díszcsalán

Kép forrása: Pixabay.com

A díszcsalán szaporításának legegyszerűbb módja a dugványozás, azonban magról is könnyedén szaporíthatjuk. Dugványai földben és vízben egyaránt gyökeret eresztenek. Május végén – a fagyveszély elmúltával – ültessük ki a palántákat a szabadba.

A díszcsalán dugványozása

Vágjunk le olyan, 10-15 cm-es hajtásokat, melyek egészségesnek tűnnek, majd szedjük le az alsó leveleiket és állítsuk őket vízbe. Mindössze pár nap szükséges, hogy a gyökerek megjelenjenek. Végezetül ültessük cserépbe őket, és gondoskodjunk róluk a továbbiakban.

Amennyiben egy cserepet megtöltünk földdel, és a beledugott dugványok számára párás környezetet tudunk biztosítani, akkor elhagyhatjuk a vízbe állítást, mivel a díszcsalán a földben is gyökereztethető.

A díszcsalán magvetése

díszcsalán

Kép forrása: Pixabay.com

A díszcsalán magról történő szaporításához, a március jelenti a legmegfelelőbb időpontot. Ügyeljünk rá, hogy előre megnedvesített földre szórjuk a magokat, majd helyezzünk rájuk egy vékony föld réteget. A cserépbe vetett magok viszonylag hamar kicsíráznak, a májusi fagyveszélyt követően pedig már bátran kiültethetők a fiatal növények a kertbe.

Ne feledjük a díszcsalán magok csírázásának alapfeltételeit: kellemes meleg, világosság és optimális páratartalom. Utóbbiról egy üveglap segítségével gondoskodhatunk. A későbbiekben, a palántákat egyesével kell szét ültetni, ezt követően kerülhetnek végül a szabadba.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Balkonnövények

Comments are closed.