dália

A dália (Dahlia) a fészkes virágúak családjába tartozó, évelő növény, Mexikó egyik szimbóluma. Már az aztékok is termesztették, gumóját pedig étkezési célokra is felhasználták.

A dáliáknak sokféle változata létezik, úgy színek, mint méret tekintetében. 30 cm-től akár 2 m-es magasságig is nőhetnek. 5-30 cm-es virágaikat nyáron hozzák. Gumóit tavasszal ültessük el, hogy nyár közepétől ősz végéig gyönyörködhessünk a virágokban.

Napos helyre ültessük, mert félárnyékban nem fog virágot hozni. A téli fagyokat a gumók nem élik túl, ezért ősz végén ássuk ki őket, fagymentes, száraz helyen teleltessük.

Balkonládába a legjobb dália fajta a törpe dália, ami 30-60 cm-es magasságig nő és júniustól októberig virágzik. Tőosztással szaporítható, tövenként hagyjunk 2-3 gumót. De szaporíthatjuk akár magról is.

A legismertebb dália fajok bemutatása és gondozása

A pompon dália gondozása

pompon dália

Kép forrása: Pixabay.com

A pompon dália (Dahlia sp.) hosszan virágzó, bokros, magasra növő dália fajta. Gömbölyű virágai először nyár elején jelennek meg és egészen októberig díszlenek.

Az évelőágyak ékessége lehet látványos virágaival, melyek a szivárvány szinte összes színében megtalálhatók. Mivel a fagyot nem bírja, a hideg beállta előtt szedjük ki a földből és védett helyen teleltessük.

Szereti a napfényt, olyannyira, hogy akár tűző napra is ültethetjük. Amire viszont érzékeny, az a huzat. Szinte bármilyen talajban jól érzi magát, de fontos, hogy jó vízelvezetésű talajba ültessük. Átlagos vízigényű növény.

A törpe dália gondozása

törpe dália

Kép forrása: Flickr / Szerző: Acinet@ / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A törpe dália (Dahlia variabilis) Amerikában őshonos, évelő növény. Bár alacsonyabbra nő, mégis igen látványos.

Mivel kisebb, mint a hagyományos dália, ezért balkonládába az egyik legideálisabb fajta. A törpe dália sem bírja a fagyot, ezért teleltetésre van szüksége.

Víz-, fény- és tápanyagigényes, ezért csak azok válasszák, akik hajlandóak több energiát fordítani a gondozására. A napfényes helyeket kedveli és a tápanyagban bővelkedő talajt.

Nem túl magas, ugyanakkor bokrosan nő, ezért kicsit nagyobb helyre van szüksége. Ezt vegyük figyelembe már az ültetéskor. Rendszeresen öntözzük magas vízigénye miatt.

Gumóit az első fagyok előtt szedjük ki a földből és vigyük fagytól védett, száraz helyre. Homokban nagyszerűen teleltethető. Tavasszal szaporíthatjuk a gumók ültetésével vagy magról.

Dália vetőmag vásárlás >>>

Az anemone virágú dália gondozása

anemone virágú dália

Kép forrása: Pixabay.com

Az anemone virágú dália (Dahlia anemone) közepes termetű, évelő növény, mely szintén bokros növekedésű. Egész nyáron virágzik, egészen az első fagyokig. Vágott virágnak is ideális. A fagyokkal szemben teleltetéssel tudunk neki védelmet nyújtani. Jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát. Világos helyre ültessük, de ne tűző napra.

Az óriásvirágú dália gondozása

óriásvirágú dália

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Cillas

Az óriásvirágú dália (Dahlia sp.) bokrosan növő, nagyméretű növény, melynek tömött virágai nyáron és az ősz kezdetén díszítik kertünket. Számtalan színben létező virágai vázákban is szépen mutatnak.

Számára a legjobb a napos, világos hely, hiszen sok napfényre van szüksége, emellett pedig a rendszeres öntözést is igényli. Egyéb feladatunk nincs is vele, kivéve a teleltetést. Még a fagyok előtt szedjük ki a gumókat a földből.

A dália teleltetése

dália

Kép forrása: Pixabay.com

A dália fagyérzékenysége miatt teleltetést igényel. A gumókat késő ősszel akkor ássuk ki, mikor a növény föld feletti részei már teljesen elszáradtak. A gumókat tisztítsuk meg a földtől, majd kiterítve szárítsuk meg őket. Nézzük meg, van-e köztük penészes vagy rohadt. Az ilyen gumókat dobjuk ki, mert megfertőzhetik a többit.

A legjobb, ha fából készült ládában teleltetjük. A ládába tegyünk egy réteg homokot, fűrészport vagy tőzeget. Ebbe helyezzük el a száraz gumókat úgy, hogy lehetőleg ne érjenek egymáshoz.

A ládát hűvös, száraz, sötét helyre tegyük, kb. 10 fokos hőmérsékletű helyre. A legegyszerűbb a pincében teleltetni. Télen néha nézzük meg a gumókat, és ha penészedés jeleit látjuk, szedjük ki a beteg gumókat a többi közül.

A dália ültetése tavasszal

dália

Kép forrása: Pixabay.com

A dália gumókat csak akkor ültessük ki, ha nagyobb fagyokkal már nem kell számolni. Az enyhe fagyokat ugyanis még kibírja a földben. A legbiztosabb, ha a kiültetést április végére, május elejére időzítjük.

Igénylik a sok napfényt és a meleget, kedvelik a napos helyeket. Mivel sok tápanyagra és vízre van szükségük, nem feledkezhetünk meg az öntözésükről, de a talaj javításáról sem.

A laza, valamint az átlagos kötöttségű, tápanyagokban bővelkedő talajt kedveli. Olyan mélyre ültessük, hogy a rügyek a talaj felszínéhez kerüljenek.

Ültetés előtt készítsük elő a talajt és ássunk a gumóknál 2-3-szor mélyebb gödröt. Ügyeljünk arra, hogy a rügyek a felszínnél legyenek.

Ha a gumókat túl közel ültetjük a felszínhez, az erős szél kifordíthatja őket a talajból. Érdemes már az ültetéskor elvégezni a karózást, hogy később ne sértsük fel vele a gumót.

A dália szaporítása

A dália szaporítása tőosztással

dália

Kép forrása: Pixabay.com

A dáliát akkor is szaporíthatjuk amikor a teleltetéshez kiszedjük a gumókat a földből. Egyes vélemények szerint azonban erre a legjobb időpont a tavaszi kiültetés előtti időszak.

A kiásott gumókat tisztítsuk meg a földtől, majd terítsük ki és szárítsuk meg őket. Tőosztás előtt nézzük meg, hogy van-e köztük penészes vagy rothadt, ezeket dobjuk ki. Az egészséges gumókat 2-3 részre szedhetjük úgy, hogy mindegyik részhez tartozzon szárrész is.

Ezután teleltessük a gumókat sötét, száraz, nagyjából 10 fokos helyen. A legjobb erre a célra egy homokkal, tőzeggel vagy faforgáccsal megtöltött, fából készült láda.

A tavaszi tőosztás annyiban különbözik, hogy ilyenkor előhajtathatjuk a gumókat. A legjobb időpont a tőosztásra április vége, május eleje, közvetlenül azelőtt, hogy kiültetnénk a gumókat.

A hajtatást elkezdhetjük márciusban. Ehhez a gumókat szárrésszel lefelé tegyük egy ládába. 10 napon át öntözzük őket, majd szárrészükkel felfelé ültessük őket egy homokkal töltött ládába, és továbbra is közepes mértékben öntözzük.

A gumók 2-3 hét alatt elkezdenek hajtani. A tőosztást akkor végezhetjük el, ha a hajtás már legalább 10 cm-es.

A gumókat napos, világos helyre ültessük, laza szerkezetű talajba. 10-15 cm-es mélységben helyezzük el őket a földben, mikor komolyabb fagy már nem várható.

A dália szaporítása magról

dália

Kép forrása: Pixabay.com

A dáliát magról is lehet szaporítani, illetve dugványozással is. A magokat beltérben vessük el márciusban, homokos, kerti földdel töltött cserepekbe. A palántákat aztán májusban ültessük ki a szabadba, de csak fokozatos kiszoktatás után.

A magok kb. 2 hét után csírázni kezdenek, ehhez a legjobb számukra a 15 fokos hőmérséklet. Ekkor ültessük át őket kisebb cserepekbe és biztosítsunk nekik megfelelő páratartalmat.

Tegyük őket világos, de 18 foknál nem melegebb helyre. Ha már kellően fejlettek, kiültethetjük őket a szabadba.

Dália vetőmag vásárlás >>>

A dália szaporítása dugványozással

A dugványozáshoz az előhajtatott gumókról 10-15 cm-es hajtásokat vágjunk le. A gumókat kora tavasszal hajtathatjuk, egy láda komposztba ültetve. A komposztot tartsuk nedvesen, de ne vizesen.

Éles késsel vágjuk le róluk a hajtásokat, ügyelve arra, nehogy megsértsük a gumókat. Apró levélpárokat szedjünk le róluk, a levél-ízköz alatt vágjuk le a szárat. A szárakat gyökereztető hormonba mártjuk, ezután ültetjük el a komposztba.

A gyökerezéshez párára, nedvességre, világos, meleg helyre van szükség. A páratartalmat egy műanyag palack vagy fólia segítségével biztosíthatjuk. Ha ügyesek voltunk, akkor a cserép alján láthatjuk az előbújó gyökereket. Ekkor kell szétültetni a fiatal növényeket és kivinni őket a szabadba.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Acinet@ / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Wikipédia / Szerző: Cillas;

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.