csodatölcsér

A csodatölcsér gondozása

A csodatölcsér (Mirabilis jalapa) közepesen magasra növő, bokros növekedésű egynyári virág. Őshazája Mexikó és Dél-Amerika. Tölcsér alakú virágait nyáron és kora ősszel hozza. Különlegességük, hogy éjszakára szirmaik bezáródnak és délután nyílnak ki újra.

Ideális dísznövény talajtakaráshoz, kerülhet a kerítés tövébe, de szépen mutat nagyobb foltokban ültetve is. Látványos virág, kerekded, hegyesedő végű levelekkel, valamint tarka vagy egyszínű, sárga, lazac, fehér és pink színekben pompázó virágokkal.

Napos, világos vagy félárnyékos helyre ültessük. Szereti a tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talajokat. Mivel földjét kissé nyirkosan kell tartani, öntözzük rendszeresen. Magvetéssel szaporítható, de önvető képessége is kiváló.

A csodatölcsér szaporítása magról

csodatölcsér

Kép forrása: Pixabay.com

Áprilisban-májusban vethetjük el végleges helyére. A vetés előtt egy éjszakára áztassuk be a magokat, hogy könnyebben kicsírázzanak.

A magokat kb. 1 cm mélyen vessük el a földbe. Közvetlenül egymás mellé 2-3 magot vessünk, majd a következő „csoportig” tartsunk 15 cm távolságot.

Ha a fagyok után szeretnénk saját nevelésű palántákat ültetni, ültető tálcában vagy cserépben neveljük elő őket. A magokat ilyenkor is érdemes előre beáztatni.

Egy cserépbe 3-4 magot vessünk, kb. 1 cm mélyen. A cserepet világos helyre tegyük. A fiatal növényeket fokozatosan szoktassuk a kinti környezethez, majd a fagyok elmúltával ültessük őket ki a szabadba.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.