csillagvirág

A csillagvirág (Scilla) növénynemzetség a spárgafélék családjába tartozik, évelő, hagymás növényeket sorolunk ebbe a nemzetségbe. A legtöbb faj kora tavasszal bontja kék, ritkábban fehér, lila vagy rózsaszín virágát. Számos faj, alfaj és változat létezik ezek között néhány őszi virágzású is megtalálható. Cikkünk további részében a leggyakoribb csillagvirág fajok gondozását mutatjuk be.

A bókoló csillagvirág (Scilla siberica) gondozása

bókoló csillagvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Halava

A bókoló csillagvirág (Scilla siberica) vagy más néven szibériai csillagvirág alacsony termetű, hagymás évelő növény. A természetben és a kertekbe ültetve egyaránt találkozhatunk vele.

A bókoló csillagvirág kicsi, kb. egy arasznyi méretű, ennek ellenére igazán mutatós virág. Vékony, hosszúkás, erőteljes fűszálra emlékeztető levelei, és a szár végén bókoló, csillag alakú, kék színű virágai vannak, melyek kora tavasszal nyílnak.

Gondozása egyszerű, mivel egy viszonylag igénytelen növényről van szó, mely a téli fagyokat is jól bírja. Legjobban a világos vagy félárnyékos helyeket kedveli. Talaj és öntözés szempontjából nem igényes, alacsony tápanyagtartalmú talajban és öntözés nélkül is szépen megél.

A hagymásokra jellemzően a bókoló csillagvirág levelei is elszáradnak virágzás után, melyeket célszerű eltávolítani, de csak a teljes elszáradást követően. Ha szaporítani szeretnénk, hagymával tehetjük meg.

A tavaszi csillagvirág (Scilla bifolia) gondozása

tavaszi csillagvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: xulescu_g

A tavaszi csillagvirág (Scilla bifolia) vagy más néven kétlevelű csillagvirág Magyarországon is őshonos, kistermetű, hagymás évelő növény. Hazánkban természetes élőhelyét a lombhullató erdők jelentik, védettséget élvez.

Kertekben főleg a természetes hatású ligetes kertrészekben, illetve a félárnyékos sziklakertekben találkozhatunk vele. Két darab a szárat körülölelő levele, és a virágszár végén nyíló kék vagy lila virágai vannak, melyek tavasszal nyílnak. Létezik fehér és rózsaszín virágú változata is.

Gondozása egyszerű, mivel egy viszonylag igénytelen növényről van szó. Legjobban a napos, világos vagy félárnyékos helyeket és a humuszban gazdag, jó vízáteresztő talajt kedveli.

Tavasszal, a virágzási idő alatt célszerű mérsékelt öntözésről gondoskodni, mivel szereti, ha a földje kicsit nedves, ám a nyári pihenőidőszakában csak nagyon kevés nedvességre van szüksége.

A hagymásokra jellemzően a tavaszi csillagvirág levelei is elszáradnak virágzás után, melyeket célszerű eltávolítani, de csak miután teljesen elszáradtak. Betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenálló. Ha szaporítani szeretnénk, fiókhagymákkal, valamint magról tehetjük meg.

A kedves csillagvirág (Scilla amoena) gondozása

kedves csillagvirág

Kép forrása: flora.nhm-wien.ac.at / Szerző: A. Mrkvicka

A kedves csillagvirág (Scilla amoena) Törökország északi részeiről származó, kistermetű hagymás évelő növény. Főleg ligetes, természetes hatású kertrészekben, illetve sziklakertekben találkozhatunk vele.

Hosszú és felfelé álló merev száron nyíló, kék színű, csillag alakú virágai és a virágzás után visszahúzódó, széles sásszerű levelei vannak. Virágai jellemzően áprilisban pompáznak.

Legjobban a védett, napos, világos vagy félárnyékos helyeket és a laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajt kedveli.

Tavasszal, a virágzási idő alatt célszerű mérsékelten öntözni, mivel szereti, ha a földje kicsit nedves, nyári pihenőidőszakában csak nagyon kevés nedvességre van szüksége.

Bár jó a fagytűrő képessége, a keményebb telek károsíthatják, ezért célszerű takarásról gondoskodni, illetve az ültetésnél védett helyet keresni a számára.

Levelei a virágzás után fokozatosan elszáradnak, ezeket célszerű eltávolítani, ha teljesen elszáradtak. Ha szaporítani szeretnénk, hagymasarjakkal és magról tehetjük meg.

A balkáni csillagvirág (Scilla litardierei) gondozása

balkáni csillagvirág

Kép forrása: Flickr / Szerző: Tim Waters / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A balkáni csillagvirág (Scilla litardierei) a nyugat-balkáni régióból származó, kistermetű, hagymás évelő növény. Sziklakertbe, kőedénybe, illetve a kert természetes hatású részeibe, nagyobb csoportba ültetve találkozhatunk vele.

Halványzöld levelei és apró csillag alakú, laza, virággömb formájú virágzatot alkotó, liláskék virágai vannak, melyek májusban nyílnak, a kora tavaszi hagymás virágok elvirágzása után.

Legjobban napos, világos vagy félárnyékos fekvésben, jó vízáteresztő képességű, lazább szerkezetű talajba ültetve fejlődik. A vízigénye átlagos.

Virágzás után levelei fokozatosan elszáradnak, ezeket, ha már teljesen elszáradtak vágjuk le. Betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenálló. Ha szaporítani szeretnénk, hagymasarjakkal és magról tehetjük meg.

A perzsa csillagvirág (Scilla mischtschenkoana) gondozása

perzsa csillagvirág

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: KPFC

A perzsa csillagvirág (Scilla mischtschenkoana) vagy más néven perzsa csillaghagyma Iránból és a Kaukázus déli részéiről származó, kistermetű, hagymás évelő növény, melynek minden része enyhén mérgező.

Nagyobb csoportba ültetve a természetes hatású ligetes kertrészekben, illetve sziklakertekben találkozhatunk vele, de balkonládába is előszeretettel ültetik.

A virágzással egy időben kihajtó, kissé széles tőlevelei, és csillag alakú, egészen halványkék árnyalatú virágai vannak, melyek kora tavasszal nyílnak. A virágok különlegessége, hogy pollen miatt a porzói szürkéskék színben játszanak.

A perzsa csillagvirág egyszerűen nevelhető növény. Legjobban a napos, világos vagy félárnyékos fekvést és a laza szerkezetű, jó vízáteresztő talajt kedveli.

Tavasszal, a virágzási idő alatt érdemes mérsékelten öntözni, mivel szereti, ha a földje kissé nedves, nyári pihenőidőszakában azonban már csak nagyon kevés nedvességet igényel. Levelei a virágzás után elszáradnak, ezeket csak akkor vágjuk le, ha már teljesen elszáradtak.

Betegségekkel szemben ellenálló, de a kártevők közül a meztelen csigák okozhatnak problémát. Ha szaporítani szeretnénk, fiókhagymákkal tehetjük meg.

Az angol kékcsengő, angol csillagvirág (Hyacinthoides non-scripta) gondozása

angol kékcsengő

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: RX-Guru

Az angol kékcsengő, angol csillagvirág (Hyacinthoides non-scripta; Scilla non-scripta) a Brit-szigetektől Portugália északi részéig előforduló, kistermetű, évelő hagymás növény.

Főleg a természetes hatású ligetes kertrészekben, illetve sziklakertekben találkozhatunk vele. Bókoló fürtben nyíló, kék, lila ritkábban rózsaszín vagy fehér színű illatos virágai vannak, melyek tavasszal nyílnak.

Legjobban a félárnyékos helyeket, és a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajt kedveli. Télen és tavasszal rendszeres öntözésre van szüksége, nyáron azonban jól tűri a száraz időszakokat.

A virágzás után levelei száradni kezdenek, ha teljesen elszáradtak vágjuk le őket nyugodtan. Betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenálló. Ha szaporítani szeretnénk, a fiókhagymák leválasztásával és elültetésével, illetve magról tehetjük meg.

A spanyol kékcsengő (Hyacinthoides hispanica) gondozása

spanyol kékcsengő

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Andrew Tse

A spanyol kékcsengő (Hyacinthoides hispanica; Scilla hispanica) vagy más néven harangos csillagvirág Spanyolország, Portugália és Afrika északnyugati részé őshonos, kistermetű, évelő hagymás növény. A Brit-szigeteken szintén elterjedt növénynek számít.

Főleg csoportosan ültetve a természetes hatású, ligetes kertrészekben találkozhatunk vele. 2-6 db tőlevéből álló levélzete, és felfelé álló, merev szárain nyíló, csengettyű alakú kék, rózsaszín vagy fehér virágai vannak, melyek a tavasz második felében díszítenek.

Gondozása egyszerű, viszonylag igénytelen növényről van szó. Legjobban a napos, világos vagy félárnyékos helyeket, és a humuszban gazdag, jó vízáteresztő talajt kedveli. Levelei a virágzás után szép lassan elszáradnak, ezeket vágjuk le, ha már teljesen elszáradtak. Ha szaporítani szeretnénk, hagymákkal tehetjük meg.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: HalavaWikipédia / Szerző: xulescu_gflora.nhm-wien.ac.at / Szerző: A. MrkvickaFlickr / Szerző: Tim Waters / Licence: CC BY-NC-ND 2.0Wikipédia / Szerző: KPFCWikipédia / Szerző:  RX-GuruWikipédia / Szerző:  Andrew Tse

Friss cikkek innen:Sziklakerti növények

Comments are closed.