csillagfürt

A csillagfürt (Lupinus) nemzetséget a pillangósvirágúak alcsaládjába soroljuk, a nemzetség, számos rendkívül látványos fajt foglal magában, melyek közül a csillagfürt (Lupinus polyphyllus) a legismertebb. Cikkünkben a csillagfürt gondozását, valamint magról történő szaporítását mutatjuk be részletesen.

A csillagfürt (Lupinus polyphyllus) gondozása

csillagfürt

Kép forrása: Pixabay.com

A csillagfürt (Lupinus polyphyllus) Észak-Amerikában őshonos évelő növény, mely kimondottan nagytermetű. Kertekben kedvelt növénynek számít, mivel más évelőkkel jól társítható, de önmagában, csoportosan ültetve is megállja a helyét.

Jellegzetessége, a zöld, csillag formájú levelekből álló levélzet és szinte minden színben megtalálható fürtös virágzat. A virágok a szár végén helyezkednek el, és tavasz végén, nyár elején virágoznak.

A gondozása egyszerű, a félárnyékos és világos helyeket kedveli, és a talajra sem kényes. A meszes talajt kerüljük, de ezen kívül mindenféle földben jól érzi magát. Az öntözése sem bonyolult, csak akkor van rá szükség, ha huzamosabb ideig csapadékmentes az időjárás.

A csigák és lisztharmat károsíthatják, de ettől függetlenül nagyon ellenálló növény. Hajlamos arra, hogy nagyon elszaporodjon, mivel önvető tulajdonsággal is bír. Ezt úgy előzhetjük meg, ha a terméseket eltávolítjuk. Szaporítani megvetéssel és dugványozással lehet.

Amennyiben csillagfürt palántákat nevelünk, már márciusban neki állhatunk a munkának, de a kiültetésre májusig várnunk kell majd.

A törpe csillagfürt (Lupinus Dwarf ‘Gallery Mixture’) gondozása

csillagfürt

Kép forrása: Pixabay.com

A törpe csillagfürt (Lupinus Dwarf ‘Gallery Mixture’), bár a neve alapján kicsinek tűnhet, mégis egy közepes termetű évelő növény. A levelei közép zöld színűek, nagyok, tenyeresen összetettek, míg a virágai fürtös virágzatot alkotnak, és májustól nyár közepéig virágoznak.

Rengetegféle színváltozatban találkozhatunk vele, évelőágyásokban, szoliter növényként és vágott virágként is megállja a helyét.

Legjobban a világos, tűző napos helyeket kedveli, mivel nagyon fényigényes növényről van szó. Ugyanakkor a szárazságot nem szereti, ezért rendszeres öntözéssel kell, gondoskodunk arról, hogy a földje mindig nedves legyen.

Talaj tekintetében az enyhén savanyú kémhatású talajt kedveli. Metszeni nem szükséges, de elvirágzás után érdemes az elvirágzott virágoktól megszabadítani a növényt.

A csillagfürt szaporítása magvetéssel

csillagfürt

Kép forrása: Pixabay.com

A csillagfürt szaporítása magról viszonylag egyszerű, arra viszont figyelnünk kell, hogy a szabadban nevelt palánták a csigák kedvenc eledelének számítanak, így ellenük mindenképp védekeznünk kell.

A magokat március vége felé érdemes elvetnünk kisméretű cserepekben virágföld és komposzt keverékébe. Könnyebben csírázásra bírhatjuk a magokat, ha a vetés előtt egy éjszakára langyos vízbe áztatjuk őket.

A vetés nagyon egyszerű művelet, miután a cserepeket megtöltjük a földkeverékkel, kicsit vizezzük be, hogy nedves legyen, és ezután már finoman nyomhatjuk is bele a magokat. A takarásra használjunk homokot, de csak vékony rétegben. Hogy biztosítani tudjuk a párás környezetet, a cserepeket fóliával vagy üveglappal takarjuk le.

Amint előbújnak az első hajtások, a takarásra már nem lesz szükség. Ezután érdemes világos helyre tennünk a cserepeket, a nagyobb növényeket pedig már a végleges helyükre is ültethetjük. Ha szabadföldbe vetjük, a kifejlődő palántákat ősszel ültethetjük a végleges helyükre.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.