celózia

A celózia vagy magyarparéj (Celosia) nemzetség a disznóparéjfélék családjába tartozik. A növénynemzetség fajai közül az ezüst celózia (Celosia argentea) a legismertebb, melynek különféle változatait tartjuk egynyári dísznövényként.

A celózia rendkívül látványos, hangsúlyos virágú növény, mellyel gyakran találkozhatunk a közterületek virágágyásaiban is. Leggyakoribb a tollas celózia, a tarajos celózia és a bíbor celózia, a továbbiakban ezeknek a gondozását mutatjuk be részletesen.

A tollas celózia gondozása

tollas celózia

Kép forrása: Pixabay.com

A tollas celózia, tollas kakastaréj vagy magyarparéj (Celosia argentea var. plumosa) a trópusi területeken honos, hazánkban egynyári dísznövényként tartott növény.

Díszítőértékét tollszerű, élénkpiros, sárga és narancsszínű virágai adják. Levelei sötétzöldek, lándzsaszerűek.

Kb. 30 cm-es magasságig nő, bokros növekedés jellemzi. A tollas celózia kifejezetten igényli a napot, napos helyen virágzik legszebben, ültethetjük virágágyásba és teraszra is.

Mivel számára nélkülözhetetlen a napfény, világos, napos helyet válasszunk számára. A tartós szárazságot nem bírja, de rövid ideig ezt is képes átvészelni.

Magas vízigényű növény, rendszeres öntözést igényel. Betegségek és kártevők ritkán támadják meg. Magról szaporítható. A palántákat a fagyok elmúltával ültessük ki a szabadba.

A tarajos celózia gondozása

tarajos celózia

Kép forrása: Pixabay.com

A tarajos celózia, más néven tarajos kakastaréj (Celosia argentea var. cristata) hazánkban egynyári dísznövényként nevelt, bokros növekedésű növény. Ültethetjük virágágyásba, konténerbe, kaspóba is.

Kakastaréjra emlékeztető, élénkpiros, bíbor, narancs és sárga virágai a felfelé törő hajtás végén jelennek meg nyáron. Virágzása hosszan tart.

Levelei lándzsaszerűek, sötétzöldek vagy sötétbíbor árnyalatúak, szép hátteret adnak az élénk színű virágoknak.

A tarajos celózia igényli a sok fényt, ezért világos, napos vagy félárnyékos helyre ültessük. A számára ideális talaj átlagos, de jó vízelvezetésű.

Akkor fog legszebben virágozni és fejlődni, ha rendszeresen öntözzük. Földje mindig legyen kissé nyirkos. Az átmeneti szárazságot kibírja.

A pangó víz árt neki, gyökerei rothadásnak indulnak, ami a növény elpusztulásához vezethet. Mivel hajlamos a gombabetegségekre, öntözéskor ügyeljünk arra, hogy se a virágokra, se a levelekre ne kerüljön víz.

Az elszáradt virágait szedegessük le, hogy további virágokat hozhasson. Magról szaporítható.

A bíbor celózia gondozása

bíbor celózia

Kép forrása: Pixabay.com

A bíbor celózia (Celosia argentea ‘Caracas’) Magyarországon egynyári dísznövényként tartott mutatós növény. Nagyobb kaspóban, konténerben és virágágyásban is jól mutat.

Lila virágai rögtön odavonzzák a tekintetet. Színpompás virágai, felfelé törő hajtásai végén nyílnak nyáron. Lándzsaszerű, sötétzöld levelei ideális hátteret szolgáltatnak az élénk színű virágoknak.

Fényigényes növény, ezért legjobb számára a napos, világos fekvés. Jó vízáteresztő, átlagos tápanyagtartalmú talajban fejlődik a legjobban. Földjét tartsuk kissé nyirkosan, öntözzük rendszeresen.

A takácsatkák és a levéltetvek jelentenek rá veszélyt, egyébként viszonylag ellenálló a betegségekkel és kártevőkkel szemben.

Elszáradt virágait távolítsuk el, hogy elősegítsük az újabb virágzást. Dugványozással szaporítható.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.