büdöske

A bársonyvirág vagy büdöske (Tagetes) nemzetség az őszirózsafélék családjába tartozik, a növénynemzetségbe mintegy 20 fajt sorolunk. Hazánkban a büdöske régóta kedvelt dísznövény, a kertekben és a közterületek virágágyásaiban is gyakran találkozhatunk vele.

Magyarországon a büdöskének 2 faja igazán elterjedt, a kisvirágú bársonyvirág és nagyvirágú bársonyvirág, melyeknek számos hibridje is létezik. Kevésbé közismert, de a kertészetek kínálatában időnként megtalálható a törpe bársonyvirág vagy apró büdöske (Tagetes tenuifolia) is.

A nagyvirágú bársonyvirág gondozása

nagyvirágú bársonyvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A nagyvirágú bársonyvirág (Tagetes erecta) vagy közismertebb nevén a büdöske, Amerika melegebb tájain őshonos. Egynyári virág, mely már régóta a vidéki kertek egyik elmaradhatatlan növénye.

Nem csoda, hogy ennyire kedvelt, élénksárga színű virágai nagyon mutatósak, virágzása hosszan tart.

Nagyon ellenálló és igénytelen dísznövény. Bírja a forró napot, a szárazságot és betegségekre sem hajlamos, igaz a csigák károsíthatják.

Gondozni nem is nagyon kell, ezért sokszor láthatjuk nyilvános zöldterületek, parkok virágágyásaiban. Ültethetjük napos, meleg helyre, talaj szempontjából sem válogatós.

Jól bírja a szárazabb időszakokat, azonban meghálálja az öntözést. Más teendőnk nem igazán akad vele, elég, ha az elvirágzott virágokat eltávolítjuk róla. Magvetéssel szaporíthatjuk tavasszal.

A kisvirágú bársonyvirág gondozása

kisvirágú bársonyvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A kisvirágú bársonyvirág, más néven büdöske (Tagetes patula) könnyen nevelhető, egynyári dísznövény. Virágai élénk narancsszínűek, kissé fodros szirmúak. Tömött virágai a vidéki kertek hangulatát idézik meg.

Mind a virágok méretében, mind azok mennyiségében különbözik a nagyvirágú bársonyvirágtól. A kisvirágú büdöske virágai apróbbak, nyáron és kora ősszel nyílnak.

Gondozása egyszerű, hasonló a nagyvirágú bársonyvirágéhoz. Bátran ültethetjük napos, meleg helyre. Nem igényel sok vizet, azonban ha időnként öntözzük, meghálálja.

A talaj szempontjából sem igényes, alacsony tápanyagtartalmú közegben is szépen fejlődik. Az elvirágzott, elszáradt részeket távolítsuk el róla. Magvetéssel szaporíthatjuk.

A büdöske, amellett, hogy rendkívül mutatós virág, nagyon hasznos is, hiszen távol tart egyes kártevőket.

A fonalférgeket a gyökérzete űzi el, virágaival pedig magához csalogatja a levéltetveket pusztító fátyolkát és a zengőlegyet. A felszín feletti részeivel elűzi a krumpli- és uborkabogarat, a liszteskét, a kukorica bagolylepkét és a káposztalegyet.

Az apró bársonyvirág gondozása

Tagetes tenuifolia

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Aka

Az apró bársonyvirág (Tagetes tenuifolia) alacsony-közepes termetű, bokros növekedésű egynyári virág. Érdekessége, hogy kellemes citrusos ízű virágszirmai ehetők, saláták ízesítésére alkalmasak.

Levélzetét, erősen szeldelt levelek alkotják. Sárga vagy narancssárga színben játszó virágai nyáron valamint az ősz elején nyílnak. A virágok közepe gyakran gyűrűszerű mintával díszített.

Az apró bársonyvirág egyszerűen kezelhető, nem túl igényes növény, bár a szürkepenész, valamint néhány kártevő, mint például a csigák, meztelencsigák és takácsatkák károsíthatják.

Ültetési helyéül, napos, világos helyet válasszunk, jól bírja a meleget, tűző napot. Átlagos vízigényű növény, rendszeres, mérsékelt öntözést igényel, földje legyen enyhén nyirkos.

Ha folyamatosan eltávolítjuk az elnyílt virágokat, további virágzásra bírhatjuk, és szebb, rendezettebb megjelenést érhetünk el.

Szaporítani magvetéssel lehet, a palántákat csak a fagyveszély elmúltával ültessük ki a szabadba.

A büdöske szaporítása magvetéssel

büdöske

Kép forrása: Pixabay.com

A palánták előnevelését márciusban kezdhetjük beltérben, melyek aztán májusban kerülhetnek ki a szabadba a fagyveszély elmúltával.

Áprilisban-májusban vethetjük végleges helyére. Magjait 1-2 cm mélyre vessük. Ha több sorba vetjük, akkor a sorok között legalább 15 cm-es távolság szükséges.

Magjai 1-2 hét alatt csíráznak. Ha túl sűrűn kel ki, akkor 20 cm-es tőtávolságra ritkítsuk, a kiszedett növényeknek pedig keressünk máshol helyet.

Képek forrása: Pixabay.com, Wikipédia / Szerző: Aka

Friss cikkek innen:Virágágyi növények

Comments are closed.