borostyán

A borostyán (Hedera) nemzetség tagjai örökzöld kúszónövények, melyek Ázsia és Európa szerte megtalálhatóak. Ebbe a nemzetségbe 17 faj tartozik, melyek árnyéktűrőek, a kertben főként talajtakaróként, illetve kerítésre vagy falra felfuttatva találkozhatunk velük. Cikkünkben részletesen bemutatjuk a legismertebb borostyán fajokat és fajtákat, valamint a borostyán szaporítását is.

Az erdei borostyán (Hedera helix) gondozása és fajtái

borostyán

Kép forrása: Pixabay.com

Az erdei borostyán (Hedera helix) Európában, illetve Délnyugat-Ázsiában őshonos, örökzöld kúszónövény. Főleg kerítések, épületek, fák, befuttatására, illetve talajtakaró növényként használják.

Karéjos, fajtától függően egyszínű zöld, valamint többszínű, mintás levelei, és ernyős virágzatot alkotó, kicsi, zöldessárga virága vannak, melyek késő nyáron és kora ősszel nyílnak. Mivel a virágai bővelkednek a nektárban, a méhek és más rovarok is nagyon kedvelik. Virágzás után sötétkék bogyós terméseket is hoz.

A kertészetben a borostyán számos fajtája megtalálható, leggyakrabban a következő fajtákkal találkozhatunk:

  • Hedera helix ‘Arborescens’: levelei sötétzöld színűek, fényes felületűek.
  • Hedera helix ‘Erecta’: különleges megjelenésű, oszlopos borostyán fajta, melynek felfelé álló hajtásai vannak. Levelei fényes felületűek, sötétzöld színűek, szabályos átellenes állásúak.
  • Hedera helix ‘Glacier’: levelei sötétzöld alapon, krém-fehér színnel szegélyezettek.
  • Hedera helix ‘Gold Child’: szürkészöld alapon, sárga színnel szegélyezett levelei vannak.
  • Hedera helix ‘Goldheart’: sötétzöld, középen aranysárga színű levelei vannak.
  • Hedera helix ‘Hibernica’: élénkzöld színű és fényes levelei vannak.
  • Hedera helix ‘Profesor Seneta’: nagyméretű, sötétzöld, krém-sárga árnyalattal márványozott levelei vannak.
  • Hedera helix ‘Woerner’: nagyméretű sötétzöld színű, fényes felületű levelei vannak.

Legjobban a félárnyékos helyeket kedveli, de napos vagy árnyékos helyen is megél. Ha napos helyre ültetjük rendszeres öntözést igényel, főleg a szárazabb időszakokban.

Talajok tekintetében a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag üde talajokat részesíti előnybe, de átlagos kerti talajokba is ültethető. Az első években még lassú növekedés jellemzi, ám később metszéssel kell majd kordában tartani. Ha szaporítani szeretnénk, dugványozással tehetjük meg.

A fehér-tarka levelű borostyán (Hedera helix ‘Glacier’) gondozása

fehér tarka levelű borostyán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, Nova

A fehér-tarka levelű borostyán (Hedera helix ‘Glacier’) akár 4-5 méter magasra is felfuttatható, örökzöld, kúszónövény. Főleg talajtakaróként, illetve falakra vagy kerítésekre futtatva találkozhatunk vele. A töveket egymástól kb. fél méteres távolságra célszerű ültetni.

A gondozása egyszerű, nem túl problémás növény, Legjobban a napos, félárnyékos és árnyékos helyeket és a nedves talajt kedveli. Talajtípus tekintetében nem válogatós. Nyáron, különösen a szárazabb időszakokban célszerű öntözésről gondoskodni.

A szobaborostyán (Hedera canariensis) gondozása

szobaborostyán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A szobaborostyán (Hedera canariensis) az aráliafélék családjába tartozik. Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában is őshonos, a kertészetekben a nemesített fajtáival találkozhatunk.

Legjobban a világos vagy félárnyékos helyeket, illetve szobahőmérsékletet kedveli, bár télen hűvösebb helyre érdemes tenni. Ha a tarka levelű változatait tartjuk, 15 foknál magasabb hőmérsékletet kell biztosítanunk a számára.

Jellemző, hogy a tarkább levelű változatok naposabb, és melegebb, míg a zöldebb fajták árnyékosabb és hűvösebb helyet igényelnek. Szereti, ha a földje kissé nedves, ezt rendszeres öntözéssel biztosíthatjuk.

Az öntözéshez célszerű szobahőmérsékletű vizet használni. Télen érdemes csökkenteni a víz mennyiségét. Május és augusztus között kéthetente mérsékelt töménységű tápoldattal tápoldatozzuk. Évente átültetést igényel.

Ha szaporítani szeretnénk, vízben vagy földben könnyen gyökerező fejdugvánnyal tehetjük meg. Ha bokrosabb hatást szeretnénk elérni, egy cserépben több fiatal növényt neveljünk.

Az algériai borostyán (Hedera algeriensis) gondozása

algériai borostyán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Emőke Dénes

Az algériai borostyán (Hedera algeriensis) Észak-Afrikából származó, gyors növekedésű örökzöld kúszónövény. Hazánkban főleg talajtakaró növényként szokták ültetni.

A kertészetekben leginkább a tarka levelű változatával találkozhatunk, melynek sötét szürkészöld árnyalatú, fehér szegélyű levelei és sárgás színű, gömb formájú, méhcsalogató ősszel nyíló virágai vannak.

Legjobban a napos, világos vagy félárnyékos védett helyeket és a tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talajt kedveli. Télálló növény, a fagyokat jól viseli, ennek ellenére érdemes takarásról gondoskodni, hogy a keményebb telek ne károsítsák.

A téli időszak kivételével bármikor ritkítható. Kártevők tekintetében a pajzstetvek és a takácsatkák okozhatnak gondot. Ha szaporítani szeretnénk, dugványozással tehetjük meg.

A kaukázusi borostyán (Hedera colchica) gondozása

kaukázusi borostyán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

A kaukázusi borostyán vagy más néven kolkhiszi borostyán (Hedera colchica) a Kaukázus vidékéről származó, örökzöld kúszónövény. Ha támasztékot biztosítunk a számára, akkor felfuttatható, ennek hiányában azonban talajtakaró növényként is nevelhető.

A kertészetekben tarka levelű változatai is megtalálhatóak, az alapfaj levelei azonban sötétzöld színűek, szív alakúak, bőrneműek. Az idősebb növényeken virágok is fejlődnek, melyeket a méhek nagyon kedvelnek.

A gondozása egyszerű, nem túl igényes növény. Legjobban az árnyékos, félárnyékos helyeket kedveli, és szinte bármilyen, nem túlságosan kötött talajban jól érzi magát, a szárazságot is jól viseli. A töve mindig legyen árnyékban.

Metszés alapvetően nem igényel, de ha szeretnénk kordában tartani, bátran visszavághatjuk. Betegségek közül a levélfoltosodás, kártevők közül a levéltetvek okozhatnak gondot. Ha szaporítani szeretnénk, dugványozással tehetjük meg.

A talajtakaró borostyán (Hedera hibernica ‘Arbori Compact’) gondozása

talajtakaró borostyán

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Júlio Reis

A talajtakaró borostyán (Hedera hibernica ‘Arbori Compact’) kompakt növekedésű, örökzöld törpe díszcserje, mely kb. 40-50 cm magasra nő csak meg.

Sötétzöld színű, szív alakú, kerekded, fényes felületű levelei és ernyőszerű, fehér virágai vannak, melyek a nyár végén, illetve az ősz elején nyílnak. Tavasszal feketés-lila árnyalatú terméseket is hoz. Legjobban a félárnyékos, árnyékos helyeket és a nyirkos talajt kedveli.

A borostyán szaporítása dugványozással

borostyán

Kép forrása: Pixabay.com

A borostyán dugványozással szaporítható a legegyszerűbben, amit májustól egészen a nyár végéig megtehetünk.

A szaporításhoz nincs szükség bonyolult eszközökre, mindössze pár cserép és jó szerkezetű talaj kell hozzá. A cserepek esetében olyat válasszunk, melynek alján távozni tud a nedvesség. Ezekbe a cserepekbe ültethetjük a borostyánról begyűjtött hajtásokat.

Földkeveréket vásárolhatunk, de készíthetünk magunk is. Ehhez virágföldre és komposztra lesz szükségünk. Ültetés előtt a földdel töltött cserepeket állítsuk egy vízzel teli tálcára, hogy megfelelően átnedvesedjen a föld. Ültetéskor már ne legyenek a tálcán a cserepek.

A borostyán jellemzően magától is legyökeresedik, vagyis a hajtások egyből a végleges helyükre is kerülhetnek.

A gyökértelen hajtások kerülhetnek a cserepekbe, ehhez a levélnyél alatt levágott 10-15 cm-es hajtások a legalkalmasabbak. Ültetés előtt az a hatásokról az alsó leveleket szedegessük le. A dugványokat rendszeresen öntözzük, és tegyük félárnyékos helyre. Ideális körülmények között ősszel már kiültethetjük őket.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Agnieszka Kwiecień, NovaWikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: Emőke Dénes; Wikipédia / Szerző: David J. Stang; Wikipédia / Szerző: Júlio Reis

Friss cikkek innen:Kúszónövények

Comments are closed.