Begonia

A begónia a begóniafélék családjába tartozó növénynemzetség, melybe több mint 1800 begóniafaj és hibrid tartozik. A természetben szinte egész világ szubtrópusi és trópusi övezetében előfordulnak ezek a változatos külsejű növények.

Számos csodaszép fajjal a kertészetek kínálatában is találkozhatunk, ezeket a pompás dísznövényeket kertben, valamint egyes fajokat a lakásban szobanövényként is tarthatjuk.

A sudár begónia gondozása

begonia elatior

Kép forrása: Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A sudár begónia, azaz a Begonia elatior a begóniafélék családjába tartozik, Afrika, Ázsia és Amerika trópusi, szubtrópusi területein őshonos.

Számtalan fajtája létezik, hibridek és megannyi színváltozat teszi az egyik legkedveltebb növénnyé úgy a lakásban, mint a kertekben vagy a balkonokon. De hogyan gondozzuk a begóniát, ha szobanövényként tartjuk?

Az egész évben meleg, ugyanakkor nem közvetlen napfénynek kitett helyet kedveli. Télen is legalább 16 fokos hőmérsékletre van szüksége. Fontos, hogy lágy és szobahőmérsékletű vízzel locsoljuk. Ne hagyjuk kiszáradni a földjét, de azt is megszenvedi, ha áll a vízben.

Földje legyen mérsékelten nedves, de sohasem száraz. Alacsony koncentrációjú tápoldatot kéthetente adhatunk neki a március és szeptember közötti időszakban. Leveleit ne permetezzük, mert foltosak lesznek. Igényli a közvetett párásítást.

Csak akkor ültessük át, ha a kaspót már kinőtte. Hungarocell darabkákkal kevert A típusú virágföldet használjunk hozzá. A gyökérlabda méretét visszavághatjuk, ültetéséhez használjunk lapos tartóedényt.

A begónia szaporítható rizómaosztással fűthető szaporítóágyban, 24 fokos talajhőmérsékleten, de dugvánnyal, gyökér- vagy levéldarabokkal is.

A királybegónia gondozása

Begonia rex 'Escargot'

Begonia rex ‘Escargot’ / Kép forrása: Flickr / Szerző: Alwyn Ladell / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A királybegónia (Begonia rex) őshazája Afrika, Ázsia és Amerika trópusi és szubtrópusi területei. Ez az egyik legkedveltebb és leginkább ismert levélbegónia.

Európába 1858-ban került be a királybegónia, azóta pedig folyamatosan nemesítik, ennek köszönhető, hogy ma már számtalan gyönyörű királybegóniát találhatunk.

A sokféle színben létező, mintás levelekkel rendelkező királybegónia mellett más levélbegóniák közül is választhatunk, mint pl. a pöttyös levelű Begonia boweri.

A királybegónia és más levélbegóniák számára fontos, hogy világos, de közvetlen napfénytől védett helyre tegyük őket a lakásban. A hőmérséklet legyen kellemesen meleg, legalább 16 fokos egész évben.

A locsolás és a tápoldatozás terén legyünk mértékletesek. Rendszeres öntözést kívánnak, a földjük nem száradhat ki, de ne is álljanak a vízben. Erre a királybegónia különösen érzékeny. Tápoldatot elég, ha tavasszal és nyáron kéthetente adunk nekik, alacsony koncentrációban.

A levélbegóniák szeretik a párás levegőt, de közvetlen párásítást ne alkalmazzunk náluk. Ha vizet permetezünk a leveleikre, azok foltossá válnak. A legjobb a közvetett párásítás. Ezt úgy oldhatjuk meg, hogy a kaspót kaviccsal és vízzel töltött tálcára helyezzük.

A levélbegóniákat csak akkor ültessük át, ha már kicsi nekik a cserép. Az átültetésre a legjobb időszak a tavasz. Az átültetéshez A típusú virágföldet használjunk.

Dugványozással szaporíthatjuk őket, levél- vagy gyökérdarabokkal, 24 fokos talajhőmérsékleten. A rizómaosztást is megpróbálhatjuk, erre a legjobb időpont az, amikor átültetjük a növényt.

Ha nem megfelelő helyen tartjuk, vagy nem megfelelően gondoskodunk róla, a begónia gyökere rothadásnak indulhat, levelein lisztharmat jelenhet meg és károsíthatják a fonalférgek is.

A pöttyös begónia gondozása

Begonia maculata

Kép forrása: Flickr / Szerző: Robert Lyle Bolton / Licence: CC BY 2.0

A pöttyös begónia (Begonia maculata) Brazíliából származik, különleges külsejű begónia faj. Levélzete sötétzöld színű, világos pettyekkel díszített levelekből áll.

A levelek fonákja bordó árnyalatú. Megfelelő gondozás mellett, nemcsak levélzetével, hanem fehér virágaival is díszít, melyek tavasztól, őszig pompáznak.

Világos, de nem tűző napos, kellemesen meleg, szobahőmérsékletű helyen érzi legjobban magát. Rendszeres öntözést igényel, a túlöntözést azonban kerüljük, mert gyökérrothadáshoz vezethet.

Kedveli a párás környezetet, azonban a leveleket nem szabad permetezni, mert foltosak lesznek. Közvetett párásítást igényel, ehhez állítsuk a növény cserepét vízzel és kaviccsal töltött tálcára.

A pöttyös begóniát évente szükséges átültetni, ezt tavasszal lehet megtenni. Az átültetéshez laza szerkezetű virágföldet válasszunk, amelyben kókuszrost is van. A kókuszrost biztosítja a nedvesség megtartását.

Szaporítani dugványozással a legegyszerűbb. Levágott több leveles hajtását vízben tudjuk meggyökereztethetni. Egy átlátszó üveget töltsünk meg vízzel és ebben gyökereztessük a dugványt. A gyökerek kb. 2-3 hét alatt jelennek meg. Ezt követően ültessük el cserépbe a gyökeres dugványokat.

A mindignyíló begónia gondozása

Begonia semperflorens

Kép forrása: Pixabay.com

A mindignyíló begónia, kerti begónia vagy más néven szőlővirág (Begonia semperflorens) alacsony növésű, egynyári növény. Ültethetjük balkonládába, kőedénybe és virágágyásba is.

Mivel gondozása nem igényel túl sok időt, közben viszont mutatós virágokkal örvendeztet meg, a mindignyíló begónia nagyon kedvelt, gyakran díszíti a közterületeket is.

Nyáron hozza piros, rózsaszín vagy fehér virágait. Azonban óvatosan bánjunk vele, mert a növény minden része mérgező!

Napos, világos és félárnyékos helyen is jól érzi magát, de a tartós forróságot rosszul tűri. Ideális számára a laza, tőzeges talaj.

Közepesen vízigényes, forró nyarakon fontos rendszeresen locsolni. Az elnyílt virágokat távolítsuk el a növényről, más teendőnk nincs is vele. Szaporítása magról és dugványozással is történhet.

A gumós begónia gondozása

Begonia x tuberhybrida

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: BotBln

A gumós begónia, azaz a Begonia x tuberhybrida alacsonyra növő, bokros, gumós évelő növény, mely a trópusi területeken őshonos. Ültethetjük balkonládába, de ágyásba is. A növény minden része mérgező!

Virágai rózsaszín, piros, narancs, fehér, sárga színben pompázhatnak. Virágzása tavasz végén kezdődik és még ősz elején is tart megfelelő gondozás mellett.

A gumós begónia számára a legjobb az árnyékos, félárnyékos hely, mivel a közvetlen napfényre nagyon érzékeny. Talaja legyen laza, enyhén savas, tőzeges. Rendszeres öntözést és nyáron tápoldatozást is igényel. Fontos, hogy úgy öntözzük, hogy a leveleit ne érje víz.

A gumós begónia nem bírja a fagyot, télen nyugalmi állapotba kerül. Miután elszáradt, a gumóját ássuk ki és ellenőrizzük, nincs-e rothadó része. Ha van, azt vágjuk ki, a gumót pedig kezeljük gombaölő szerrel.

Fagymentes, szellős, száraz helyen teleltessük. Akkor ültessük ki, ha fagyok már nem fordulhatnak elő. Szaporíthatjuk a gumók szétosztásával, magról és hajtásdugványozással is.

A sárkányszárny begónia gondozása

Begonia ‘Dragon Wing’

Kép forrása: Publicdomainpictures.net

A sárkányszárny begónia (Begonia ‘Dragon Wing’) igen látványos, közepesen magasra növő növény, melyet kaspóba, dézsába ültethetünk, akár más virágokkal együtt.

Piros vagy rózsaszín virágokat hoz, melyek mikor elnyíltak, magukról lehullanak, így nem kell őket leszedegetni a növényről. Erőteljes növekedésű, íves hajtásain szárny formájú, fényes leveleket hoz.

A sárkányszárny begónia a félárnyékos helyen, tápanyagdús, jó vízelvezetésű talajban érzi magát legjobban. Öntözzük rendszeresen és a tápoldatozásáról se feledkezzünk meg. Árnyékos és napos helyen is megél, de ilyenkor nem fejlődik olyan szépen. Ideális esetben csak délelőtt érheti napfény.

Teleltetése világos, fagymentes helyen történjen, ilyenkor ritkábban öntözzük. Ajánlott visszametszeni. Szaporításának legegyszerűbb módja a dugványozás.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Stefano / Licence: CC BY-NC-SA 2.0; Flickr / Szerző: Alwyn Ladell / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: Robert Lyle Bolton / Licence: CC BY 2.0; Wikipédia / Szerző: BotBln; Publicdomainpictures.net

Friss cikkek innen:Szobanövények

Comments are closed.