bambusz

A bambuszok Kelet és Dél-Ázsiában őshonosak, itt azonban haszonnövényként is ismertek, nem csak dísznövényként. Magyarországon is egyre elterjedtebb a bambusz ültetése, ázsiai és keleties hatású kertekben előszeretettel használják.

Főként talajtakaróként, szoliter növényként, rézsűmegkötőnek ültetik, valamint sövényként is találkozhatunk vele. Cserépbe vagy konténerbe ültetve, teraszok vagy erkélyek díszeként tartják.

Mivel terjedő tövű, agresszíven terjeszkedő növényről van szó, az ültetésénél érdemes körültekintően eljárni, különben nagy gondot okozhatunk magunknak, de akár a szomszédnak is.

A bambuszok esetében beszélhetünk hidegtűrő, illetve trópusi nemzetségről és fajokról. Értelem szerűen hazánkban inkább a hidegtűrő bambuszok terjedtek el, ezek a fajok Magyarországon is szépen fejődnek. Bár elviselik a hideg teleket és a fagyot, az ültetésnél mégis inkább a védett, déli, délkeleti, fagy és szélvédett helyeket részesítsük előnyben.

A bambusz gondozása

bambusz

Kép forrása: Pixabay.com

A különböző bambuszfajok fény, csapadék, pára és tápanyag igénye eltérő lehet, általánosságban azonban elmondható, hogy legjobban a tápanyag dús, semleges kémhatású talajt kedvelik, és célszerű utólag is gondoskodni a tápanyag utánpótlásról, például tárgyázással.

A bambusz vízigényes növény, ezért rendszeres, bőséges öntözésre van szüksége, ellenkező esetben a levelei összesodródnak, és lehullnak.

A bambusz gondozási feladatai közé tartozik a tisztítás is. Ezt hozzávetőleg 5 év után kell elvégezni. A tisztítás az idős, fakó, sérült szárak eltávolításából áll a fiatal szárak körül. Ezt a munkát ősszel, illetve télen végezhetjük el. A bambusz oldalágakat is nevelhet, melyeket célszerű szintén kicsit visszavágni, hogy a bambusz növényeink kicsit szellősebbek és rendezettebbek legyenek.

Bár a hazánkban nevelt bambuszfajok hidegtűrőek, a fiatal példányok esetében célszerű fagyvédő takarásról gondoskodni, melyet október-november körül érdemes megtenni. A lehullott leveleket hagyjuk a talajon, de emellett használjunk szalmát, faforgácsot, kéregőrleményt, vagy aprítékot a takaráshoz. Mivel a vízigénye télen is magas, és a fagyott talajból nem jut elengedő nedvességhez, célszerű öntözésről is gondoskodni a fagymentes napokon a takarás idején is.

Bár hazánkban a bambusz eredeti élőhelyén jellemző kártevők nem élnek meg, így károsítani sem tudják, de egyes hazai kártevők, mint például a takácsatka vagy a levéltetvek kedvezőtlen viszonyok között megtámadhatják. A bambusz gyökerét a pajorok és a lótücskök károsíthatják.

A bambusz kiirtása

bambusz

Kép forrása: Pixabay.com

Mivel egy erősen és agresszíven terjedő növényről van szó, érdemes pár szót ejteni arról is, hogyan tudunk tőle megszabadulni. Ha új házat vettünk, és megörököltük a bambuszt, vagy a szomszéd nem járt el elég körültekintően, és már a mi kertünkbe is átterjedt a növény, két módszer létezik arra, hogy megszabaduljunk tőle.

Az egyik, hogy a rizómákat, illetve a földben lévő rizóma darabokat kiássuk és felszedjük, mely nagyfokú alaposságot igényel, és meglehetősen fáradtságos munka. A másik megoldás a totális hatású gyomirtó szer, mely esetben többszöri kezelésre lesz szükség a végleges eredményhez.

Jól látszik tehát, hogy a bambusz eltüntetése nem is olyan egyszerű feladat, így jól gondoljuk meg, hogy hova és hogyan ültetjük. Ültetésnél célszerű gyökércsapdáról gondoskodni, különben nagyon könnyen elszaporodik az egész kertben, de akár a szomszédba is átterjed.

A bambusz ültetése

bambusz

Kép forrása: Pixabay.com

Ha konténeres bambusz ültetésében gondolkodunk, azt az év bármely fagymentes időszakában elültethetjük. Amennyiben a bambuszból sövényt szeretnénk nevelni, egy-két méteres tőtávolságokat kell tartanunk, attól függően, melyik fajt választottuk a kertünkbe. Mielőtt kiültetjük, járjunk utána az adott bambuszfaj igényeinek, fény, talaj és helyigény szempontjából is.

Ültetés előtt gondoskodjunk a gyökércsapdáról is. A gyökércsapda készítésének módja az, hogy a bambusz leendő helyén ásunk egy közepesen mély árkot, és ebben teszünk geotextilt, majd földet, de használhatunk betont vagy műanyag lemezeket is.

A bambusz ültetését úgy végezzük, hogy a kiásott gödör kétszerese legyen a földlabda méretének, és a tőméreteket is vegyük számításba, ebben az esetben is dupla értékekkel számolhatunk. A gödör aljára előbb 10-15 cm szerves trágya, majd kb. ugyanilyen vastagságú földréteg kerüljön.

A növényt úgy emeljük ki a konténerből, hogy a földlabda ne sérüljön meg. A földlabdát kicsit a talajszint alá ültessük, majd töltsük vissza földdel, és a víz megtartásához szükséges tányér kialakításáról se feledkezzünk meg. Ha kész vagyunk, jöhet egy alapos öntözés.

Képek forrása: Pixabay.com

Friss cikkek innen:Otthon, kert

Comments are closed.