utasbiztosítás

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya lehetővé teszi, hogy az Unión belüli szabad mozgást egy határokon átívelő egészségbiztosítással is támogassák. Az EEK az EGT egyéb tagállamai lakosaira is vonatkozik. Bár érdemes élni a lehetőséggel, több hátránya van, mint előnye, így megkerülhetetlen egy jó utasbiztosítás megkötése.

Mire jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

A NEAK, azaz a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adja ki ezt a hatósági okiratot, mely a kötelező egészségbiztosítási rendszerben meglévő biztosítotti jogviszonyunkat igazolja. Nem helyettesíti a TAJ kártyát, így ahogy egy utasbiztosítás, úgy ez is kizárólag külföldön érvényes.

Gyorsan és könnyen kiváltható. Ha külföldre megyünk, akkor az ott történt balesetnél vagy betegségnél indokolt esetben segítséget nyújt az orvosi terhek viselésében.

Ha EEK van, akkor minden van?

Sajnos nem. A kártyának számos hátránya is van, még akkor is, ha ingyenes és minden EGT tagállam állampolgárának jár, ha a lakóhelye szerinti országban van egészségbiztosítása.

Az egységesítés nem lett tökéletes, nem minden tagállamban lehet ugyanazokkal a feltételekkel igénybe venni. Előzetesen tájékozódnunk kell a kiváltás előtt, nehogy hamis biztonságérzetünk legyen a külföldi utazáskor!

Milyen előnyei vannak az Európai Egészségbiztosítási Kártyának?

A kérelmünk benyújtását követően a járási hivataltól vagy a NEAK-tól megkapjuk a kártyánkat, mely 36 hónapig lesz érvényes. Így nem kell folyamatosan azt nézegetnünk, hogy mikor fog lejárni.

Ha megvan, akkor jogosultak leszünk az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban igénybe venni az egészségügyi ellátást. Ez hasznos, ha nincs utasbiztosításunk, de megbetegszünk vagy baleset ér minket valamelyik EGT tagországban.

Hátrányok? Ezért mondjuk, hogy kell egy utasbiztosítás is

Azt már megnéztük, hogy könnyen és ingyen ki tudjuk váltani a kártyánkat. És az előnyöket is megnéztük. De a hátrányokra is mindenképp ki kell térnünk!

  • Csak szerződött partnereknél használható. Sajnos nem fordulhatunk bármely tagállam bármely egészségügyi szolgáltatójához. Csak azokhoz, akik szerződve vannak az EEK rendszerrel. Bizonyos országokban még a mentést sem térítik, ráadásul lehet, a mentő nem is szerződött partnertől érkezik. Ez egy ilyen egyszerű esetben is sok plusz költséget jelenthet számunkra.
  • Magán egészségügyi ellátásra nem használható. Pedig a turistaközpontok közelében jellemzően csak ilyenek vannak. Egy utasbiztosítás esetén nincs ilyen probléma.
  • Nem egységes a finanszírozás és az igénybe vehető szolgáltatások köre. Ez tagállamonként is eltérő lehet, és nehéz előre megjósolni, hogy épp milyen ellátásra lesz majd szükségünk.
  • Az EEK nem finanszírozza az önrészesedést, ellenben egy utasbiztosítás igen.
    Nem fedez egyéb fontos szolgáltatásokat sem. Nincs benne a hazaszállítás, a gyógyászati segédeszközök vagy épp a poggyászkárok sem.

A fentiekből jól látható, hogy miért javasoljuk mindenképp egy utasbiztosítás megkötését az EEK kiváltása mellett is.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom

Comments are closed.