ausztrál százszorszép

Az ausztrál százszorszép (Brachyscome multifida) Ausztráliában őshonos egynyári dísznövény, amely dekoratív megjelenését illatos, dús virágzatának köszönheti. Ámpolna virágként is találkozhatunk vele, de leggyakrabban dézsában és balkonládában nevelik. Virágai kellemes illatúak, lila, fehér vagy rózsaszín színűek, tavasz végétől egészen október végéig nyílnak.

Gondozása egyszerű, nem igényel túl sok figyelmet. Legjobban a napos helyeket kedveli, de félárnyékos vagy árnyékos helyeken is megél, és a szelet is jól tűri. Az ültető közege legyen jó vízáteresztő képességű és tápanyag dús, balkonnövény földkeverékben, vagy sima virágföldben is szépen fejlődik.

Az állandó nedves környezetet szereti, erről rendszeres, mérsékelt öntözéssel gondoskodhatunk. A túlöntözésre viszont figyeljünk, mert a pangó vizet nem tűri jól. Az elszáradt, elvirágzott részeket célszerű eltávolítani.

Az első évben az enyhe telet túléli, ha gondoskodunk takarásról, a második évre már ellenállóbb lesz. Ha szaporítani szeretnénk, akkor tavasszal, amikor már a hőmérséklet eléri a 18 fokot, magról is megtehetjük, de áprilistól dugványozással is szaporítható.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Hedwig Storch

Friss cikkek innen:Balkonnövények

Comments are closed.