árvácska

Az ibolya (Viola) növénynemzetségbe mintegy 450 faj tartozik, melyek közül talán a legismertebb, a dísznövényként ültetett árvácska (Viola × wittrockiana), valamint az illatos ibolya (Viola odorata).

A rendkívül változatos és szép külsejű növényeket felvonultató nemzetség fajaival, az északi és déli mérsékelt övben, valamint a trópusi és szubtrópusi területeken is találkozhatunk a természetben.

Cikkünkben a legismertebb dísznövényként tartott árvácska fajok gondozását és szaporítását mutatjuk be részletesen.

Az árvácska (Viola × wittrockiana) gondozása

árvácska

Kép forrása: Pixabay.com

Az árvácska (Viola × wittrockiana) népszerű dísznövény, mely nemcsak a kerteknek, de a közterületeknek is kedvelt dísze. Szépen mutat sírokon, balkonládákba és virágágyásokban is.

Számtalan színváltozata létezik, hála a nemesítők munkájának. Nagyméretű virágai selymes felületűek, levelei fogazott szélűek. A világos vagy félárnyékos helyet kedveli, a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talaj a legmegfelelőbb számára. Mérsékelt öntözést igényel.

Könnyen lehet magról szaporítani. Beltérben akár már télen vagy kora tavasszal is elvethetjük. Nyáron cserépbe, palántanevelő tálcába vagy szabadföldbe is vethetjük. A júniusban vetett árvácska ősszel és télen, a júliusban-augusztusban vetett tavasszal hoz majd virágot.

A magról nevelt árvácska 6-8 hét után lesz kiültethető, a vetéstől számítva 12 hét múlva kezd virágozni.

Az árvácska szaporítása magvetéssel

Beltéri magvetés télen is kora tavasszal

árvácska

Kép forrása: Pixabay.com

Januártól áprilisig beltérben palántanevelő tálcába vagy cserépbe vetve nevelhetünk árvácskát. Az edényekbe laza, homokos talajt töltsünk, szórjuk rá a magokat és vékony rétegben takarjuk be őket homokkal. A vetést tartsuk mérsékelten nedvesen, gondoskodjunk a páráról és a kb.15 fokos hőmérsékletről.

A csírázás 1,5-2 hét alatt megtörténik. A fiatal növényeket hűvös, világos helyre tegyük és továbbra is tartsuk nedvesen. A két valódi levél megjelenése után lehet kiültetni a palántákat.

Vetés júniusban az őszi-téli virágzáshoz

Ebben az időszakban fontos a megfelelő árnyékolást biztosítani, hogy elkerüljük a felmelegedést és a kiszáradást. A vetést az előbbi módon végezzük, majd a kiültetésre már alkalmas növényeket egymástól 15-20 cm-es távolságra ültessük el.

Vetés július közepétől augusztus közepéig a tavaszi virágzáshoz

A magokat elvehetjük palántanevelő tálcába, cserépbe és szabadföldbe is. A nyári vetés során védekezni kell a tűző nap ellen. A csírázáshoz, sötét és párás helyre van szükség, ezt úgy érhetjük el, hogy papírral vagy sötét fóliával letakarjuk a vetést.

Az első levelek megjelenésével a takarásra már nincs szükség, viszont a tűző naptól továbbra is védeni kell a növényeket. Szeptembertől kerülhetnek végleges helyükre.

A szarvacskás árvácska (Viola cornuta) gondozása

szarvacskás árvácska

Kép forrása: Pixabay.com

A szarvacskás árvácska (Viola cornuta) kissé terjedő tövű, bokros növekedésű, alacsony termetű dísznövény. Levelei keskeny tojásdad alakúak, csipkés szélűek. Változatos megjelenésű virágainak átmérője 2-3 cm. A sokféle színben pompázó virágok jellemzően márciustól júniusig díszítenek.

Napos, világos vagy félárnyékos helyre ültessük. Balkonládába, teraszra, szabadföldbe is kerülhet. A jó vízelvezetésű, jó minőségű, tápanyagban gazdag virágföldet kedveli. Rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel. Ha eltávolítjuk az elvirágzott részeket, folyamatosan virágozni fog.

A háromszínű árvácska  (Viola tricolor) gondozása

háromszínű árvácska

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: GuidoB

A háromszínű árvácska vagy vadárvácska (Viola tricolor) az ibolyafélék családjába tartozik. Rövid életű évelő vagy egynyári növény, mely látványos virágokat hoz. Mivel alacsonyra nő, ideális balkonládába. Ligetes kertekbe vagy nem tűző napon fekvő sziklakertbe is ültethetjük.

A Magyarországon is őshonos növényt a gyógyászatban is felhasználják. Díszítőértékét sárga, kék, lila és fehér virágai adják, melyeket a növény tavasszal és nyáron hoz. Levelei lándzsa vagy tojásdad alakúak.

Napos, világos vagy félárnyékos helyen érzi magát a legjobban. Szereti a semleges vagy enyhén savas, tápanyagban gazdag talajt. Rendszeresen, de mértékkel öntözzük, hogy szépen fejlődjön. Kedveli a mindig kissé nyirkos talajt.

A gombás betegségek, valamint a házas és házatlan csigák időnként károsíthatják. Szaporítása magról történhet ősszel vagy tavasszal.

A sarkantyús árvácska (Viola calcarata)

sarkantyús árvácska

Kép forrása: Flickr / Szerző: Andrea Schieber / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

A sarkantyús árvácska (Viola calcarata) bokros növekedésű, alacsony termetű évelő növény. Őshazája a Nyugati-Alpok. Levelei csipkézett szélűek, virágaihoz képest kicsik. Mutatós, élénk színű virágai vékony száron nyílnak.

Tavasz közepétől nyár elejéig tart a virágzási időszaka. Sziklakerteknek, száraz kőfalaknak, napos évelőágyaknak is szép dísze lehet, valamint kiváló szegélynövény is.

Fény- és vízigénye is magas. Világos vagy tűző napos helyre ültessük. A napot és a meleget szereti, de a szárazságot rosszul tűri, ezért rendszeresen öntözzük.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: GuidoBFlickr / Szerző: Andrea Schieber / Licence: CC BY-NC-SA 2.0

Friss cikkek innen:Balkonnövények

Comments are closed.